Novo istraživanje: mikrobi i prljavština i nisu tako loši za razvoj dece

25 maja, 2017

Mikrobi i prljavština i nisu tako loši za razvoj dece

Novo istraživanje pokazalo je da je opasnost od razvoja astme i alergija kod novorođenih beba koje su u najranijoj dobi bile izložene mikrobima, prljavštini i bakterijama manja.
Kod dece koja odrastaju na farmama zabeležen je manji broj oboljelih od astme i alergija, a naučnici su odlučili istražiti ima li to veze s njihovom većom izloženošću alergenima i mikroorganizmima iz tla, prenosi portal ScienceDaily.
 
Ustanovili su i da kod gradske dece koja su neprestano izložena alergenima bubašvaba i miševa postoji veća opasnost od potencijanog razvoja astme, no paradoksalno, ukoliko su im deca izložena do navršene prve godine života – na njih su imuna.
 
Robert Vud, šef Odeljenja za alergije i imunologiju u dečjem centru bolnice Džon Hopkins pokušao je ustanoviti postoji li veza između ovih dvaju zaključaka.
 
Prikupivši podatke o 467 dece i 104 domaćinstava naučnici su ustanovili da izloženost alergenima tokom prve godine života rezultira manjom mogućnošću razvoja astme i alergije u odnosu na decu koja im nisu bila izložena odmah nakon rođenja.
 
Istraživanje je pokazalo da vreme početne izloženosti alergenima može biti kritično, kaže Vud..
 
– To nam govori da se naš imunološki sistem oblikuje već tokom prve godine života, ali i da neke bakterije i alergeni igraju važnu ulogu u stimulisanju i podsticanju razvoja imunološkog sistema da reaguje na određeni način – objasnio je te dodao kako ove rezultate smatra važnima jer je astma najučestalija hronična bolest kod dece, a naučnici i lekari pokušavaju otkriti načine kojima se to može izmeniti.
 
Izvor: http://kodren.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama