Ново истраживање: микроби и прљавштина и нису тако лоши за развој деце

Микроби и прљавштина и нису тако лоши за развој деце

Ново истраживање показало је да је опасност од развоја астме и алергија код новорођених беба које су у најранијој доби биле изложене микробима, прљавштини и бактеријама мања.
Kод деце која одрастају на фармама забележен је мањи број обољелих од астме и алергија, а научници су одлучили истражити има ли то везе с њиховом већом изложеношћу алергенима и микроорганизмима из тла, преноси портал ScienceDaily.
 
Установили су и да код градске деце која су непрестано изложена алергенима бубашваба и мишева постоји већа опасност од потенцијаног развоја астме, но парадоксално, уколико су им деца изложена до навршене прве године живота – на њих су имуна.
 
Роберт Вуд, шеф Одељења за алергије и имунологију у дечјем центру болнице Џон Хопкинс покушао је установити постоји ли веза између ових двају закључака.
 
Прикупивши податке о 467 деце и 104 домаћинстава научници су установили да изложеност алергенима током прве године живота резултира мањом могућношћу развоја астме и алергије у односу на децу која им нису била изложена одмах након рођења.
 
Истраживање је показало да време почетне изложености алергенима може бити критично, каже Вуд..
 
– То нам говори да се наш имунолошки систем обликује већ током прве године живота, али и да неке бактерије и алергени играју важну улогу у стимулисању и подстицању развоја имунолошког система да реагује на одређени начин – објаснио је те додао како ове резултате сматра важнима јер је астма најучесталија хронична болест код деце, а научници и лекари покушавају открити начине којима се то може изменити.
 
Извор: http://kodren.com