Slavica Marković: Vaspitači danas nisu cenjeni onoliko koliko bi trebalo

2 oktobra, 2017

Autorski tandem Slavica Marković i Simeon Marinković zaslužni su za nagrađenu i veoma uspešnu radnu svesku za predškolce Veseli vrtić, kao i za veliki broj knjiga i radnih listova namenjenih deci u vrtiću i školi.

Iza njih stoji ogromno iskustvo u radu sa materijalima za decu, vaspitače i roditelje, kao i brojne nagrade za kreativna, maštovita i edukativna izdanja namenjena najmlađima i predškolcima. Kako kažu, od samog početka timski i brižljivo su radili na stvaranju serija slikovnica i radnih materijala za najmlađe, koristeći saznanja savremene nauke. A pre nego što bi štampali knjigu, u radnim verzijama proveravali bi je u neposrednim kontaktima s roditeljima i decom. I to je najbolji način da do dece dođu upravo onakve knjige kakve su im potrebne i u kojima će uživati.

Kreativni centar već godinama izdaje radne materijale za predškolce i verovatno ste jedna od najproduktivnijih izdavačkih kuća na tom polju u regionu. Čemu vas je dosad iskustvo naučilo? Šta je važno vaspitačima, šta roditeljima, a šta deci?

Slavica Marković

– Svima je podjednako važno da knjige i radni materijali budu lepi i zanimljivi deci. Knjige bi trebalo da podstiču decu na maštanje, razmišljanje i stvaranje, a da ti podsticaji budu jasno uočljivi, deci laki za razumevanje i da prate i usmeravaju razvoj deteta.

Da li je moguće početi prerano sa učenjem? Mnogi roditelji veruju da deca treba da budu deca do škole i pod tim podrazumevaju samo slobodnu igru. Kako se vaši materijali tu uklapaju?

– Detinjstvo je najvažniji period u životu čoveka. Kaže se da se čoveku sve već dogodi u detinjstvu, a posle se samo ponavlja. U detinjstvu su deca gladna igre i učenja i to treba jednovremeno i u zajedništvu podržavati. Naše knjige, slikovnice i radni materijali igrovnog su karaktera. One pomažu učenju i razvoju deteta, ali kroz igru i niz zanimljivosti.

Koliko je i zašto važno da roditelj radi sa detetom od najranijeg uzrasta? Šta biste preporučili od materijala za rad s najmlađima?

– Veoma je važno kako se odnosimo prema detetu od početka njegovog razvoja, tj. od perioda dok je beba u stomaku, a zatim i od prvih dana po njenom rođenju. Mi smo u Kreativnom centru od samog početka timski i brižljivo radili na stvaranju serija slikovnica i radnih materijala za najmlađe, koristeći saznanja savremene nauke. A pre nego što bismo štampali knjigu, mi bismo je u radnim verzijama proveravali u neposrednim kontaktima s roditeljima i decom. I takvu praksu negujemo do danas.
Najmlađim čitaocima preporučio bih našu novu seriju slikovnih radnih knjiga Školice (Zekina školica, Kucina školica, Macina školica…), zatim seriju Otvori prozorčić (Boje oko nas, Gde stanuju životinje, Brojevi u cirkusu), kao i ediciju Ko? Šta? Gde? (Domaće životinje, Zanimanja, Vozila i dr.).

Tu su i naši čuveni serijali knjiga o Mišku Pišku, devojčici Ani Lukić – Šta sve Ana zna i Ana i Filip istražuju, knjige o Radoznalom Medi, slikovnice iz edicije Žapče, kao i mnoge druge.
Uz ove knjige druženje roditelja i vaspitača s decom može biti veoma dragoceno. Podršku svim ovim radnim materijalima pružaju naši brojni priručnici za roditelje i vaspitače.

U našim vrtićima su izdanja kao što su Proleće – Leto i Jesen – Zima odavno omiljena. Veseli vrtić takođe svi dobro poznaju jer je pokupio brojna priznanja – Nagradu za najbolji evropski udžbenik u kategoriji predškolskih materijala, koju dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG). Šta je to što Veseli vrtić i slična vaša izdanja izdvaja u odnosu na druge materijale za predškolce iz cele Evrope?

– Evropske institucije koje su nam dodelile ovu i još nekoliko nagrada za najbolji predškolski materijal ističu u svojim obrazloženjima brojne kvalitete nagrađenih knjiga: zanimljivost, prilagođenost uzrastu, dobre ilustracije, uspešna dizajnerska rešenja itd.

U obrazloženju nagrade za Veseli vrtić kao prednost se ističu interaktivnost, raznovrsni tipovi zadataka kojima je cilj razvoj fine motorike i osnovnih matematičkih pojmova, kao i, na primer, to što se učenje prvih slova uvodi postepeno, laganim tempom i na konzistentan način. Stručne komisije istakle su i to što se u tom materijalu vodilo računa o vaspitanju zasnovanom na pravim vrednostima, a pohvaljeni su i zadaci i raznovrsna pitanja kojima se deca podstiču da govore o svom životu i iskustvu.

Kreativni centar je Nagradu za najbolji evropski udžbenik, koja se dodeljuje knjigama i radnim materijalima za predškolce, osvojio već pet puta – i time je jedini srpski izdavač s tolikim brojem evropskih nagrada.

Nedavno je objavljeno šest knjiga u ediciji Školice, čiji ste vi autori. O kakvoj seriji se radi, kome je namenjena i po čemu je specifična na našem tržištu?

– Serija knjiga Školice (Zekina školica, Kucina školica…, ukupno šest iz iste serije) sistematski prati razvoj deteta od rođenja do polaska u školu. Na početku svake knjige date su neke odlike razvoja deteta u određenom razvojnom periodu i predložen je odraslim osobama niz aktivnosti kojima bi mogli da podstiču i usmeravaju dete. Zatim su predložene razne aktivnosti koje imaju igrovni karakter.

Simeon Marinković

U toku stvaranja ovih knjiga često smo se konsultovali s roditeljima i decom – prve verzije knjiga isprobavane su u direktnim kontaktima s njima i potom korigovane prema njihovim reakcijama.

Na primer, bilo nam je značajno kada je mama dvojice dečaka Dušana i Nikole, koji su nam bili prvi „recenzenti“, rekla da su te knjige pisane baš po meri deteta i da su autori imali na umu „stvarnu, živu decu“, a da teme ovih knjiga tačno prate sazrevanje dece i širenje njihovih vidika.

Posebno je pohvalila to što je u knjigama napravljen dobar balans između onoga šta dete zna i može da savlada i onoga što mu se nudi kao podsticaj za dalje sazrevanje. Takvi komentari bili su nam potvrda da smo na pravom putu, što je kasnije potvrđeno još jednom značajnom nagradom – Nagradom za unapređenje dečjeg izdavaštva, koju je edicija Školice dobila na Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici ove godine.

Vaspitači, uz roditelje, imaju veoma važan zadatak – da oblikuju um i dušu budućeg čoveka. Vi im u tome pomažete. Šta smatrate najvažnijim u poslu koji obavlja vaspitač i da li su ti ljudi koji su se posvetili odgajanju dece dovoljno cenjeni?

– Vaspitačica je druga mama detetu. Zato je važno da ona pokaže kako voli dete, da se raduje zajedno s njim, da ume da se igra zajedno s njim i to na način koji neprestano podstiče detetovo učenje i razvoj.

Za sve to potrebno je veliko umeće i zalaganje vaspitača, koje nažalost kod nas i dalje nije cenjeno i nagrađeno u odgovarajućoj meri.

Intervju vodila: A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Slavica Marković: Vaspitači danas nisu cenjeni onoliko koliko bi trebalo

  1. Marija kaže:

    Slazem se da su vaspitaci veoma vazni detetu i da nisu dovoljno cenjeni u drustvu. Ono sto bih dodala je da su izuzetno cenjeni od strane roditelja i voljeni od strane dece. Na zalost nisu bas toliko cesti, al svaki dobar vaspitac je biser koji vredi

  2. Caca kaže:

    U uredjenim zemljama ne postoji toliko radnih listova niti ih pisu prakticari. Plan i program je uredjen na nivou drzave. Na kraju krajeva u mnogim drzavama predskolski uzrast zavrsava sa navrsene 4-5-6god. A u skolama se uci ono sto nasa deca uce u vrticu. I na kraju, vaspitaci jesu podcenjeni a vecina roditelja nema predstavu sta sve deca u vrticu rade i uce.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama