Сликовница коју васпитачи у Британији радо користе (ШАБЛОН)

7 јула, 2017

Сликовница Грозон Џулије Доналдсон објављена је 1999. године и од тада је преведена на десетине језика широм света (у Србији је објављена у издању Креативног центра). Штампана је у преко 10 милиона примерака и по њој су направљене позоришне представе које се играју на Вестенду и Бродвеју.
Ова прича у стиховима говори о довитљивом мишу који, шетајући кроз густ и таман гај, измишља страшно шумско чудовиште Грозона и тако плаши сваку животињу која би да га поједе. Преокрет у причи настаје када се изненада показује да Грозон и није баш сасвим измишљено биће.
Библиотекари из Велике Британије изабрали су ову књигу за једну од десет најбољих сликовница свих времена, а по мотивима ове приче 2009. године БиБиСи је направио и анимирани филм.
Разлози за популарност Грозона бројни су – забавна прича с поруком, јасан ритам приповедања уз мелодичну риму, привлачне илустрације и занимљиви јунаци. Оно што ову сликовницу издваја од осталих јесу и бројне могућности које она пружа за активности с децом – Грозон је идеална књига за учење кроз дружење и забаву.
Управо због тога су научници са Универзитета у Ковентрију (Велика Британија) сликовницу Грозон користили у својој студији у којој су дошли до закључка да читање прича које је праћено покретом подстиче развој и моторних вештина и језичких способности код деце. Истраживање је засновано на поменутој књизи, трајало је шест недеља и обухватило је 74 малишана узраста од три до четири године.
Формиране су три групе деце – једна група с којом је рађено на њиховим језичким вештинама, друга група у којој је акценат био на развоју моторике и трећа група у којој су комбиноване обе врсте активности. Деца из треће групе истовремено су имитирала покрете животиња из књиге (миш, лисица, сова и змија) и с васпитачима разговарала о ликовима и догађајима из сликовнице. Истраживање је показало да је трећа група имала најбоље резултате. Био је приметан велики напредак у њиховим моторним вештинама – способности да трче, скачу, бацају и хватају, а дошло је и до значајног проширења њиховог речника.
Изабрали смо сликовницу Грозон за ово истраживање зато што она васпитачима пружа одличне могућности за активности које укључују и покрет и развој језичких вештина. Ова прича је просто мамила децу да учествују у свим активностима, навео је професор Мајк Данкан, један од истраживача са Универзитета у Ковентрију.
Резултати истраживања представљени су јуче, 6. јула на 22. европском конгресу спортских наука, који се одржава у Немачкој. Више детаља о томе можете наћи на https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170628095846.html.
На сајту посвећеном Грозону http://www.gruffalo.com/activities можете наћи идеје погодне за организовање активности с децом – задаци за цртање и бојење, картице за игру меморије с јунацима из ове књиге, модели за прављење маски и честитки.
Ево нашег предлога за једну од активности – Како да направите папирне лутке за прсте.
Потребан материјал: маказе, лепак, картон и селотејп.
Упутство:

  1. Одштампајте страницу са илустрацијама ликова.
  2. Залепите целу страницу на тањи картон (како би лутке за прсте биле издржљивије и дуже трајале).
  3. Помозите детету да маказама пажљиво исече ликове по испрекиданим линијама.
  4. Лутке за прсте су скоро готове. Траку која се налази испод сваког лика обавијте око дечјег прста тако да се кружић и квадратић споје.
  5. Потом залепите селотејпом.Сада сте спремни за игру!
    Користећи папирне лутке за прсте које су сама направила, деца могу одглумити причу о мудром мишу и страшном Грозону.

Download (PDF, 148KB)


Ако вам се допао Грозон, потражите и књиге Грозоново дете и Грозон истражује природу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама