Sram nas bilo! Ne umemo da ocenjujemo!

2 novembra, 2014

 

 Spinovanje, ludom radovanje

Štrajk je najavljen, spinovanje je u toku. Baš kao što smo i pretpostavili. Mašinerija je pokrenuta, naručeni tekstovi polako preplavljuju dnevne novine, a uskoro će se tema preseliti i u televizijske emisije. One iste novine i one iste tv stanice koje prosvetu ne pomenu godinama, osim ukoliko se ne dogodi neki skandal, pa se senzacionalistički raspišu za sve pare. Ministarstvo im zdušno pomaže, jer odavno nismo na istoj strani.

Trenutno su aktuelni briga za decu, loše znanje i loše ocenjivanje. S jedne strane smo neprijatelji dece i baš nas je briga za to koliko ćemo ih oštetiti. S druge strane smo nestručni i ne umemo da ocenjujemo, a i đaci znaju manje od nekih prethodnih generacija.

Pa, hajdemo redom.

*Sram nas bilo! Ne mislimo na decu!*

Da, zaista, već godinama ne brinemo o deci. Istina, amortizujemo sve devijantne pojave u društvu i pretvorili smo se u socijalne, umesto vaspitno-obrazovne ustanove, ali koga je još za to briga. Društvo (čitaj: Ministarstvo obrazovanja) godinama poručuje školama da je ponavljanje razreda nepoželjno, isključivanje đaka iz redovnog školovanja – takođe. Borimo se i sa pijanim i drogiranim đacima, preživljavamo patnje zlostavljane i zanemarene dece, borimo se sa izdavačima i distributerima da najsiromašnijima ne naplate udžbenike, umesto roditelja im MI objašnjavamo da Kristijan i Ceca ne treba da im budu uzori, da im ne treba “Pedeset nijansi sive”, nego Selimović i Dostojevski. Nemoćni smo pred roditeljima koji ni na uporne telefonske i pisane pozive ne dolaze u školu. Nikad veći broj izostanaka (bar u srednjim školama). Trpimo ogromne pritiske kada se ambicije roditelja i sposobnosti deteta ne preklope. Direktore udaraju pištoljem po glavi, nastavnike tuku i šikaniraju, nečija deca na internetu ponosno postavljaju klipove u kojima maltretiraju svoje nastavnike. Ministarstvo se ne oglašava ni jedan jedini put. Nikada ne staje u odbranu svojih radnika. Uvek staje u odbranu roditelja i šalje poruku da smo mi neprijatelji.

I sada je pitanje svih pitanja šta će jadna deca ako im nastava bude skraćena na 30 minuta neko vreme. Kako nas nije sramota?!
Verujte, više nas je sramota kada nas đaci pitaju “Da li je moguće da samo naša škola ne štrajkuje?” Još više nas je sramota kada sopstvenu decu ne možemo da izvedemo na put jer ne možemo da im platimo školovanje ili razne aktivnosti za koje su zainteresovana.

Ne može nas da bude sramota zbog toga što će nastava trajati 30 minuta. Državu treba da je sramota. Država treba da brine zbog toga.

Sasvim je legitimno pitanje koje bismo mi, prosvetni radnici, mogli da postavimo ostatku društva – KO VAMA DAJE PRAVO DA MISLITE DA NAM MOŽETE OSPORITI PRAVO DA SE BORIMO ZA SVOJA PRAVA. Odgovore tipa “zašto se ne borite za bolje obrazovanje, nego protiv smanjenja plate”, smatram jednostavno priglupim. Borba za platu je radničko pravo. I prosvetni radnici su radnici, i ne vidim zašto bismo se samo mi pravdali. Niko ne pita zdravstvene radnike zašto se ne bore protiv zakazivanja skenera na 6-8 meseci, ili protiv participacije. I zdravo!

*Sram nas bilo! Deca sve manje znaju!*

Loše znanje učenika je, pre svega, posledica nemotivisanosti učenika. Uče za ocenu, ne za znanje. Nekada ne ni za ocenu, jer znaju da posao neće dobiti zbog znanja i ocena, već preko veze, ako ga uopšte dobiju. Loše im je znanje, između ostalog, i zato što znaju da će na kraju završiti školu, učili, ne učili. Sećate se – ponavljanja razreda nema. Loše im je znanje jer im je predsednik države završio fantomski fakultet za godinu dana, a ministar plagirao doktorat. Ko je lud u takvom društvu da uči? Nemotivisani su jer vide kako živimo mi, sa fakultetskim diplomama. Vide kako nas društvo tretira.

Đaci sve manje znaju jer se sistem uporno trudi da sve manje znaju. Nekome odgovara da škole proizvode stada!

Loše je znanje i zato što radimo po programima iz XX veka, sa nastavnim sredstvima iz XIX veka. I da ne grešim dušu, nekada je loše znanje posledica lošeg rada nastavnika, što je opet posledica lošeg kadriranja, što je opet posledica partijskog i rođačkog zapošljavanja, nepostojanja nastavničkih fakulteta, ali i toga što najkvalitetniji, ako ikako mogu, beže iz prosvete. Što zbog niskih plata, što zbog uslova rada.

*Sram nas bilo! Ne umemo da ocenjujemo!*

Zaključi ministar da ne umemo da ocenjujemo, iznese to u javnost, i ostade živ. To je, otprilike, kao kada bi građevinski inženjer ušao u kuću, video da su temelji podlokani zbog podzemnih voda, vlaga stigla do plafona, zidovi pucaju, malter se ljušti, a on kaže: “Na ovoj kući pod hitno treba popraviti dimnjak!” I ostane živ. Razumem ja da pred štrajk treba brzo otkriti gde bi mogli da gađaju prosvetne radnike i dobiju aplauz društva. Ali, ministre, pogledajte detaljno jedan nastavni program i standarde, pa prelistajte udžbenik, pa pogledajte bodovnu listu sa upisa, Pravilnik o ocenjivanju, zapisnike sa odeljenjskih veća – pa, možda i shvatite u čemu je problem. Oni koje vi šaljete da nas ocenjuju, gledaju pre svega tone mrtvih slova na papiru. Kad tražimo novac da osavremenimo nastavu – nema! Kad tražimo novac da idemo na seminare koji su nam zaista potrebni – nema! Kad tražimo da se ukine preglasavanje nastavničkih ocena na Veću – nema! Direktori, naravno, nikako da počnu novčano da stimulišu one koji rade kao treba, jer para – nema! Mogli bi bar da proveraju da li su nastavnici unutar istog stručnog veća usaglašeni po pitanju ocenjivanja, ali volje nema. Objektivno ocenjivanje bi donelo lošiji opšti uspeh učenika, nezadovoljne roditelje, nepopularne direktore. Nisu ludi! Ipak je popularnost važna. Pogledajte premijera.

Kreću i proročki tekstovi kvazi-novinara o tome da će štrajk biti neuspešan, jer toliko i toliko škola neće učestvovati. Ni sindikati nemaju još uvek precizne podatke o tome, ali baljezgari i balegari imaju.

Što se mene tiče, ovo nije stvar sindikata. Ovo je stvar našeg ličnog i profesionalnog dostojanstva, naše egzistencije i kvaliteta života nas i NAŠE dece. Sram nas bilo ako napokon ne izvadimo glavu iz peska!

Ljubinka-Boba Nedić

Izvor:  klotfrket.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


45 komentara na "Sram nas bilo! Ne umemo da ocenjujemo!

 1. Svetlana kaže:

  BRAVO… BRAVO…BRAVO….

 2. ela1975 kaže:

  SVAKA ČAST!!!!!

 3. Dragica kaže:

  Svaka ti je na mestu!

 4. Miro kaže:

  NEMA DALJE SVE RECENO.

 5. Mirjana kaže:

  Ovo umnoziti i procitati svakom roditelju!!!!

  1. jelena kaže:

   Pa dobro BRE a zasto sada po roditeljima.Otkud ta popularizacija mrznje nastavnik-roditelj.Cinimi se da mi vama poveravamo decu ne cipele.SRAMOTA!!!!!

   1. Vesna kaže:

    A zasto nam ih poveravate kada u nas nemate poverenja i za svaku ocenu i bas svaki postupak koji nije po vasoj volji tuzakate nastavnike ministarstvu, bez da dodjete u skolu i cujete i drugu stranu. I to kukavicki,anonimno…

   2. Koja kaže:

    Kakvu?

   3. Ana kaže:

    Jelena, ne treba svako da komentariše, ko ne ume da misli…

 6. misija u Srbiji kaže:

  Svaka na mestu, ali ovakav tekst treba biti objavljen na nacionalnoj frekvenciji ali … da li to interesuje zemlju u kojoj zivimo?

  1. JELENA DALMACIJA kaže:

   zemlju pa naravno da ne-uposlednjih dvadeset godina. Kome trebaju pametna i obrazovana deca,njima ne mozete manipulisati.

 7. Ljubisa kaže:

  Niko nikad u istoriji civilizacije nije toliko obesmislio i obezvredio školu kao vlade Srbije proteklih deset godina. Učenici se stimulišu da budu gori, agresivniji, netolerantniji,nezainteresovani i nepismeniji nego što bi bili da nemaju pasivnu a sad i aktivnu pomoć resornog ministarstva.Profesori su marginalizovani, nebitni, omalovažavani… Diplome nemaju vrednost ali kružoci za analfabete, koje se nazivaju radionicama, postaju najvažniji segment substitucije obrazovanju. Najpoželniji obrazovni problem postaje klasični prodavac magle.Biti obrazovan za vlast znači biti opasan. Verovatno se smisao ovakvog stanja krije u toj žalosnoj i bezperspektivnoj konkluziji.

 8. dex kaže:

  Izvadimo glavu iz peska!!! Borimo se za Našu decu!!!Pítanje DOSTOJANSTVA!!!BRAVO!!

 9. Aca S kaže:

  Mali doprinos ovako divnom clanku : u mojoj skoli se obrazuju deca sa posebnim potrebama.Kuriozitet je da je direktor ove skolske godine na radnom mestu u osnovnoj skoli ( mi smo i srednja) za nastavnika postavio VKV FRIZERKU !!! Prosvetna inspekcija konstatuje : moze i nestrucno…E, vala,sta drugo da se ocekuje ???

 10. Katarina kaže:

  Koliko god slikovito da opišemo stanje u školama stvarna katastrofa je nevidljiva i ministarstvu, i ministru, i roditeljima a državu i da ne pominjem!!!

 11. Nikad vise novosadjanka kaže:

  Svega ovoga sam bila svesna dok sam jos isla u srednju a pogotovo posle na fakultetu. Moja jedina misao je bila pobeci napolje i studirati negde gde cu nesto stvarno i nauciti, kako bi od mene bilo neke koristi na ovom svetu. Moja sreca je da sam u tome uspela i sad samo mogu izdaleka da zalim sve one koji nisu te srece. Ako ikada bude pravde u Srbiji, vraticu se da pomognem u reformama skolstva i rado cu podeliti svoje znanje.

  1. Mirko kaže:

   Poštovana, Vi da ste želeli nešto da naučite- naučili bi, da ste želeli da pomognete ostali bi ovde i borili se da promenite nešto a ne da nas iz daleka žalite.

  2. Selena kaže:

   Gospodjo/gospodjice, znanje sam stekla u skoli u Srbiji i istim fascinirala profesore na specijalistickim studijama u inostranstvu. Inace, master na Univerzitetu u Lajdenu ima predmete sa moje druge i trece godine studiranja u Srbiji i kosta 16000€! Hvala i na ponudi da dodjete da pomognete, ima nas dosta kvalitetni(ji)h, ali nismo partijski orijentisani. A, da, zsvrsila master na St. George’s u Londonu, da Vam kazem da nisam naucila vise nego od svojih profesora u Srbiji.

 12. nastavnik kaže:

  Najzad, da neko napise pravo stanje u prosveti. Svaka cast. Prosledjeno.

 13. luca kaže:

  Pa o cemu pricamo? Kome treba znanje, on uzme privatnog profesora, a najbolje je ako je uzeti, uzet po preporuci profesora koji vam predmet predaje u vasoj skoli. Ako mu je malo to, onda moze znanje dopuniti na nekoj paprenoj ekskurziji ili rekreativnoj nastavi. Uglavnom se sve, kao svuda u zivotu sve svodi na money, money, money

 14. Ucenik kaže:

  Ako zelite da vam bude bolje, morate i sami biti bolji, pocnite od svojih kolega, morate njih promeniti jer su oni doveli u to stanje sa puno stereotipa i predrasuda… mucili profesora???? Pa taj nema autoriteta dovoljno ni ovce da sacuva… jedan deo vas dolazi na casove da leci komplekse, govoreci o svojoj deci, kako su ona ihaha… na fizickom dobiju dve lopte i trce za njima, na muzickom raspad sistema, na likovnom takodje…. izazivate bes u ljudima sa samo nesto cmizdrite, naravo, ne zelim da generalisem, ali unutar vase zajednice imate problem.. a o kompetencijama necu ni pisati…

  1. Vesna kaže:

   Prvo sedi i nauci gramatiku,onda procitaj neku knjigu da obogatis recnik,pa tek onda mozes da komentarises.
   Rece da ne zelis da generalises,a upravo to radis…
   Koje nase zajednice? To je i tvoja zajednica,ali je ti tako ne dozivljavas kao i vecina koja od svega zna samo da pljuje po prosvetnim radnicima.

   1. mali milojica kaže:

    Postovana Vesna .Vidim da odlicno poznajete gramatiku pa zelim da Vas podsetim.Ne kaze se
    “Rece da ne zelis da generalises ….” vec “Rekao si” ili u konkretnom slucaju “Napisao si da ne zelis da….”Kao posmatrac zamolicu Vas da naucite srpski jezik i kulturu izrazavanja.
    S postovanjem,
    nastavnik Mile.

    1. Dragana kaže:

     Poštovani Mile,
     posle znaka interpunkcije ide razmak, a “Poštovana Vesna” ne može da stoji kao samostalna rečenica. Takođe, korišćenje aorista je sasvim ispravno, jednako kao korišćenje perfekta. Pošto je Vaš komentar, za razliku od Vesninog, veoma nepismen, podsetila bih Vas da treba prvo videti brvno u svom oku, a ne iver u tuđem.

 15. Anonimni kaže:

  Sve je to tačno što je napisano, ali ne možemo da se pravimo da je u društvu sve ok i da očekujemo normalne uslove za rad SAMO za prosvetare. To, prosto, nije fer i nije realno. Kome od profesora ne odgovaraju uslovi rada u školi ili mu je plata mala i problem mu je da se “bori” sa tim što ima i izvuče maksimum, ima mogućnost da da otkaz i da pronađe bolji posao, ali sumnjam da je bilo ko iz državnog sektora sposoban za tako nešto. Krajnje je nemoralno, da skraćivanjem nastave pokazuju svoje nezadovoljstvo. Slažem se ja da je prosveta jedna od najvažnijih (ako ne i najvažnija) grana u svakoj državi, ali se onda prema njoj prvo i prosvetni radnici trebaju tako odnositi i svoje nezadovoljstvo iskazivati za vreme raspusta, a ne da osakaćuju i onako dosta osakaćenu prosvetu u Srbiji!

 16. Nebojsa kaže:

  Ja sam lepo rekao našim sindikalcima….kakv bre štrajk na ulici!!!Prikupite sve naše mesečne obaveze NJIHOVIM JAVNIM PREDUZECIMA,pa GOSPODI prosledite neka plate a mi će mo sa onim što ĆE nas plaćati bit zadovoljni!!
  Inače GOSPODINU MINISTRU ŠKOLSTVA ni IOP-10 ne bi pomogao!!!Totalno AUTISTIČNA osoba!

 17. Kraljevcanka kaže:

  Večeras na gradskom Odboru sindikata čuh za ovaj tekst. DA LI SE MI TO POLAKO BUDIMO? Sa zebnjom u srcu smo čekali ponedeljak i razmišljali da li će nam se dušmani smejati kada mlaka prosveta jos jednom spusti glavu, počučne još jednom da se joj se novi među brojnim jarmovima stavi. Dok sam prosvećivala kolege zašto treba da štrajkujemo imala sam utisak: “…malo rukah, malena i snaga…” Došao i ponedeljak. Već je drugačiji utisak. Sada više liči na:”…ustajte vi zemaljsko roblje i svi oni koje mori glad…” Pa zar je trebalo toliko nisko da padnemo, da dogori do nokata, pa da počnemo da shvatamo DUBINU NAŠEG PONIŽENJA!

 18. Saša kaže:

  Odlično napisano . Želim od srca da budete dostojanstveni , adekvatno plaćeni i naravno srećni . Ali negde u krajičku uma ostavite malčice mesta za roditelje đaka (i sadašnjih i budućih ) . I ne samo njih već i svih ostalih koji mučno zarađuju svoju koricu hleba . Ako se njima vrati dostojanstvo vratiće se i vama , duplo .Meni se kosa na glavi diže kada idem na roditeljske.Školski dinar ? Naravno ! Koliko ? 1.200 dinara . Ekskurzija? Naravno ! Koliko ? 15.000 ( bez dnevnica ) ! Izađem sluđen i mislim se kako detetu obezbediti mesečnu karticu ( o novcu za užinu ni ne mislim ) . Zato dragi moji sugrađani imam razumevanja za vaše zahteve i želim da vam se ispune ali pomislite nekada i na nas ,nas bez posla i bez primanja …P.S. Nadam se bar jednoj trojki .Jakoj.(Na komentar mislim)

  1. ?????? kaže:

   A,prosvetni radnici kao,nemaju decu???Njihova deca ne idu na ekskurzije?Deca prosvetnihradnika ne kupuju mesecnu kartu i ne daju za skolski dinar??Njima ne treba uzina??Zive od vazduha,mozda???

 19. Dr kaže:

  Sve u prazno, drugi su krivi, drugi ne valjaju… Ja nisam odavno završio školu (osnovnu 1992. pa onda redom, u roku). Još tada sam govorio da će u momentu kada naši stariji nastavnici odu u penziju doći do potpunog rasula u školstvu. Tako je i bilo. Stari, kvalitetni i posvećeni profesori su odlazili, a mladi, nadobudni, nezainteresovani zauzimali njihova mesta. Ja sam imao sreće da učim od svojih nastavnika, ali već moj sin je bio osuđen da uči sam, iz knjiga, sa interneta. Sad vam fale nove tehnologije, čuj molim te. Ja nisam do fakulteta ni video računar, ali i dan danas pamtim predavanja iz istorije moje nastavnice Nine Tomić, objašnjenja iz fizike Jelene Žunić, genijalnu matematičku logiku nastavnice Zvezdice. Takvih nastavnika više nema. Nesposobni ste da zainteresujete i vredne đake, a kamoli da im prenesete znanje. Ja nemam visoko mišljenje ni o ovom, ni o bilo kojem predhodnom ministru, a o vladi da ne govorimo, međutim ni u moje vreme se nastavnici nisu slagali sa politikom, ali su radili svoj posao pošteno i posvećeno. Tačno je, znali su i da ocenjuju, za razliku od danas kada svaki drugi đak ima odličan uspeh, a na kraju pismenog zadatka umesto tačke stavlja smajlija.
  SRAM VAS BILO ŠTO PREKO HLEBA TRŽITE POGAČU
  jer da se razumemo, ne samo da Vaše plate nisu loše, već su u današnje vreme kada inžinjeri voze taksije, a doktori psihologije toče pića po kafićima, više nego dostojanstvene.

  1. Tea kaže:

   Poštovani Dr., Vi ste toliko neinformisani i nezainteresovani za bilo čiji problem osim sopstvenog. Vaš bes i razočaranost su samo posledica neke sopstvene isfrustriranosti i očaja u kome se nalazite.I on je ok. Ali ga usmeravate na potpuno pogrešnu adresu i na potpuno pogrešan način.
   Prvo – vaše izlaganje je naše zalaganje i nešto ka čemu težimo svi mi koji radimo u prosveti.Nisu tu u pitanju samo plate, već i sam plan i program koji se u odnosu na ”naše doba” veoma promenio i postao u mnogo čemu nerealan i ne prihvatljiv. Ako radite i pomažete svom detetu onda razumete o čemu Vam pričam. I sama sam roditelj, pa iz škole idem u školu jer i pored maksimalne iscrpljenosti i psihičke istrošenosti ja sednem i radim sa svojom decom. Po nekada se i sama pitam zašto idu u školu ali pošto poznajem plan i program nametnut od strane ministarstva, jasno mi je da drugačije ne može. Vama je možda teško sa vašim jednim detetom. A zamislite kako je tek nama sa 6 ili 4 ili 5×24 ili 30 ili 33…i samo se smenjuju. Ne tražim od Vas razumevanje samo molim da zamislite sebe u toj situaciji pet dana u nedelji.
   Drugo – apsolutna je greška što mislite da štrajkujemo samo zbog plata. Naš glas je trebao da bude mnogo viši i zahtevali smo kompletnu reformu školstva. Ali tu ne igramo ulogu mi nastavnici, već predsednici sindikata koji načelnicima prezentuju odabrane predloge za razmatranje. Izbor predloga ne pravimo mi.
   Treće – istina je da su nam svima trenutno trn u oku plate. Sramota jeste što za razliku od nekih naše nisu odmrznute od 2005. god. Duga je naša borba da se bar izjednačimo sa nekima koji imaju mnogo nižu stručnu spremu ili bar istu, a mnogo veće plate. A to što neki visokokvalifikovani rade nestručne poslove ili pak uopšte ne rade? E zbog toga bi trebalo da nam se pridružite a ne osuđujete jer kao i Mi,Vi,Oni…zavisimo od države. I sve nam zavisi od iste. Tu naše moći prestaju. Vidite kako je to strašno kada intelektualci, učeni ljudi budu na niskim lestvicama i marginama a i sami se slažete da zaslužuju više i bolje.
   I poslednje – to što vam dete koristi savremenu tehnologiju je sasvim ok ako ga koristi u korisne svrhe. Od nas to svakodnevno očekuju i insistiraju raznorazne inspekcije iz istog tog Ministarstva – da osavremenimo nastavu, da insistiramo na današnjici a ne prošlosti, da su nam metode zastarele ako pokušamo da kopiramo nekadašnje nastavnike i da ne treniramo strogoću nad decom jer zbog toga možemo ostati bez posla! I Vi i Ja znamo kako se nekada školovalo i pod kolikom smo presijom bili. Da se primenjuju te nekadašnje metode vaspitanja Vi biste prvi osvanuli sa tužbom da neko od nastavnika – učitelja digne ruku na Vaše dete. Ne biste ga sigurno i kući kaznili zbog toga što je zaslužno dobilo ćušku u školi. (Bilo nekada) Zato mi, molim Vas ne pričajte o školovanju nekada i sad jer je puno voda od tada proteklo i mnogo se čega promenilo. Pa i mi sami…
   Predlažem Vam da se ne bavite površnostima jer kao i mnogi Vama slični Vi vidite lonac, na njemu cvetići,leptirići i tufnice najlepših boja. Čini vam se sjajnim i primamljivim. Ali istina je ta da pojma i blage veze nemate šta se u njemu uistinu krčka!

 20. Dr kaže:

  Poštovana Tea, molim Vas da shvatite da moja površnost ne proizilazi iz nezainteresovanosti, već je posledica toga što sam u ovoj problematici pasivni učesnik – roditelj. Nisam zaposlen u prosveti, srećom nisam zaposlen ni u nekoj drugoj od države kontrolisanoj firmi. Mogu da se složim sa Vama u mnogo toga, posebno da me je moja lična frustracija naterala ovo da Vam napišem. Potpuno sam isfrustriran kao roditelj troje dece, kome je cilj da bude dobar otac i da od svoje dece napravim dobre ljude. Sina sam apostrofirao jer je on najstariji i sa njim sam prošao celu osnovnu školu i sad preživljavam gimnaziju.
  Voleo bih da ovo što ću Vam sada reći prihvatite kao prijateljski savet, baš kao što sam ja Vaše reči prihvatio najdobronamernije. Prosvetarima nisu najveći neprijatelji političari, već roditelji, jer velika većina roditelja zarađuje manje od nastavnika, a skoro svi roditelji su nezadovoljni školstvom. Kada bi ste imali roditelje na svojoj strani, mnogo bi ste lakše ostvarili sve svoje zahteve. Zato, stavite u prvi plan borbu protiv idiotskog plana i programa, borite se protiv naoružanih đaka, droge u školskim dvorištima, agresije, korupcije. Verujte, onog momenta kada mi, roditelji, budemo osetili da su nam deca u školi bezbedna, da o njima neko brine, da se u školi neko trudi da ih nešto nauči i od njih napravi ispravne ljude, bićemo na Vašoj strani i povećanje plate će biti neminovno. Kao što sam, svojevremeno, podržavao povećanje plata vaspitačima u vrtićima, jer sam osećao zahvalnost prema onima koji mi dobro brinu o deci, isto tako ću podržati povećanje plata nastavnicima, kada budem video da se trude da mi decu nauče pravim životnim vrednostima.
  Još nešto, za kraj, ja imam 37 godina, doktorirao sam sa 29, zarađujem, za naše uslove, pristojno. Svestan sam da bih u bilo kojoj drugoj zemlji, sa ovim znanjem, zarađivao 10-15 puta više, ali ovo je bio moj izbor. Moj izbor je bio da ostanem ovde i da svoje znanje dam ovoj zemlji. Vaš izbor je bio da ostanete ovde, da radite u prosveti, zato prihvatite odgovornost sopstvenog izbora.
  Sa željom da u budućnosti budemo zadovoljniji jedni drugima.

 21. Luna kaže:

  Bravo!!!

 22. Drugačija kaže:

  Toliko ogorčenja prosvetnog radnika na sve i svakoga u jednom tekstu, da je prosto neverovatno gde još nalazite snage da radite u bilo kojoj školi. Da li u lisičjem srcu kao Baš-čelik? A još je neverovatnije,što velika većina prosvetnih radnika, bez trunke samosvesti, na sve što je u poslednje vreme rečeno u medijima i ovde napisano od strane štrajkača podržava, i svakog ko pokuša nešto drugačije da kaže, napadaju ga kao razljućeni kerberi. Ni u “normalnim” razvijenim zemljama prosveta nije na nivou na kojem bi trebalo da bude, prosveta se tretira kao potrošnja. U tim zemljama, prosečan radni vek u prosveti je pet godina, prosvetni radnici odlaze na druge poslove jer ne mogu da izdrže prevelike zahteve. Ne kunu se u decu, ne jadikuju nad svojim izborom, ne gaje nadu da će promeniti svest političkom establišmentu,niti narodu. Pitamo li se zašto? Odgovor je jasan, samosvesni, odgovorni, obrazovani i zreli ljudi, nalaze bolje rešenje, odlaze u potragu za boljim i lepšim poslom. Ako se tako deklarišete, nađite bolji izbor, a ako nemate bolji,radite dok ne nađete! Svakidašnje jadikovanje nad sopstvenom sudbinom, koja je ujedno i naš slobodni izbor, nema smisla. Pogotovo nema smisla u zemlji koja posrće više od 20 godina.

 23. Dejan Raicevic kaže:

  Dragi prosvetni radnici vas Sizifovski posao je tezak i beznadezan. U drustvu gde se nepostenje nagradjuje (garnitura na vlasti je zivi dokaz) vi ne mozete decu da ubedite da su iskrenost i postenje vrline. Obrazovanje se stice u skoli a vaspitanje u kuci.

 24. Natalija kaže:

  Kad smo već kod tog kućnog vaspitanja, upravo su kao roditelji,čija deca sada polaze u školu, stasali oni koji su prvi osetili “čari” dečjih prava, oni koji su bili oslobođeni prijemnih ispita za srednju školu i fakultete, jer je država bila u “ratu”, oni koji su pozavršavali MEGA-SEGA fakultete, oni koji nisu ni pokušavali da upišu fakultete jer nisu bili materijalno obezbeđeni, oni koji su potražili “leba bez motike” u kladionicama, švercu, buvljaku, ulici….jednom rečju, oni koji ni sami nisu poneli sa sobom kućno vaspitanje, a bogami ni obrazovanje. Znam da je tako, jer ih gledam svakog dana kad dođu u školu, u nedoba, za vreme časa i svojom pojavom pokriju vrata mimikom mi pokazujući da treba da izađem i prostrem crveni tepih ispred njih. Znam da je tako jer svakog dana me bar po jedan pozove na mobilni telefon i postavi glupo pitanje. Znam da je tako, jer polovina njih ne dođe na roditeljski, a druga polovina sedi, sasluša moje izlaganje, pokupi se i ode bez do viđenja. Znam da je tako jer evo brojim poslednje dane do mukom stečene penzije i mogu samo da kažem: Drage kolege neka vam je Bog na pomoć.

 25. m kaže:

  Motivisite decu da uce kroz kreativnu nastavu, a ne kroz strajk. Jos malo, pa ce mo kao na zapadu roditelji kod kuce ili preko skajpa da deca uce, a u skoli da polazu ispit na kraju godine.

 26. Razocarani roditelj kaže:

  Postovani prosvetni radnici,
  Sramota je to sto radite.U nasoj skoli strajk traje 3 meseca po 20 minuta.Za to vreme ne moze nista da se ispredaje .Gomilaju se lekcije ,gurate ih deci do 4 razreda jednu po jednu svaki dan a s njima ne radite nista sem kontrolnih od 30 min. Sramota.Vec tri meseca sam pored svog odgovornog posla i ucitelj svom detetu jer u skoli nista nije naucilo.Uzima privatne casove da bi postiglo sve.Strasno.Koliko kosta privatna Osnovna skola.Kad bi stavili na papir … bilo bi isto.
  Molim Ministarstvo prosvete da ne dopusti ni jedan dan strajka vise ! Hajde da deca ne dodju u skole pa da vidimo koga cete onda uciti.Sram Vas bilo.Kad bih ja strajkovala dva dana dobila bih otkaz u roku od odmah.Pozdrav svim roditeljima

 27. Roditelj prvaka kaže:

  Gospodo nastavnici idete li Vi kod lekara ,znate i njima su smanjili plate ali nemaju pravo da štrajkuju,a šta bi bilo da odete kod svog doktora i on Vam zbog štrajka lek propiše za par dana zar Vam neće naškoditi?
  Ali ne, oni imaju obavezu da rade ali Vi gospodo nemate.
  Slično i kao što našoj deci Vašim “predanim radom” čast izuzecima vi činite štetu već deceniju unazad.Trgnite se malo gospodo jer su rezultati Vašeg rada sa našom decom vidiljivi po tome što svako drugo dete mora na “privatne časove”.
  Trebalo bi svi da budemo adekvatno plaćeni,ali i da svoju platu zaradimo pa da se onda bunimo zbog smanjenja iste.Ili ako Vam se ne sviđa koliko ste plaćeni ima mlađih kolega na birou koji bi radili za pola Vaše “jadne” plate.

 28. doktorka kaže:

  Znate šta? Vrlo sam pasionirano i puna podrške za Vašu borbu pristupila čitanju ovog teksta. Da, Vi imate pravo da se borite za svoje plate i da, prepušteni ste u tome sami sebi, i sram ih bilo sve zbog toga! Ali onda, najdenom, ja sam bila osuđena u Vašem tekstu, što se skener zakazuje u roku koji ste Vi procenili kao neadekvatan? E pa sram Vas bilo! Sram Vas bilo što u svom jadu i besu ne shvatate da udarate na jedini deo populacije koji razume Vašu muku i što ne umeete, bratski, sa puno empatije, da podržite one koji su na isti načim posramljeni i degradirani. Sram Vas bilo!

  1. profesorka kaže:

   Slazem se, doktorka, sa Vama u potpunosti. I meni je isto ‘upalo u oci’.

  2. Ris kaže:

   Zavadi pa vladaj.

 29. Miroslav kaže:

  Na “zapadu” nista novo.

 30. Koja kaže:

  Sram nas bilo sto sve to trpimo!

 31. Miloš kaže:

  Kao đak koji je imao prosek 5,00 u osnovnoj školi i gimnaziji i kao student koji je imao prosek 10,00 na fakultetu, dajem punu podršku prosvetnim radnicima, a pozivam i sve druge profesije, kao i roditelje trenutnih đaka, da podrže ovaj štrajk.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama