Шта бих волела да схвати моја ћерка до своје 30. године

“Да душо, знам да мислиш да сам стара. И ја сам грешила током година. Да ли си ми икада опростила за ону ужасну рођенданску торту коју сам покушала направити за твој осми рођендан? Или што сам ти поклонила мачића и не знајући да си алергична на мачју длаку?
zenski-magazin-odnos-majka-cerka(2)
Заиста ми је жао због тога, али успут сам успела прикупити неке информације за које сматрам да ти могу бити од помоћи. Свакако бих желела да је то неко могао урадити и за мене.
Надам се да ме након овога нећеш више гледати као просиједу жену у шездесетим годинама већ као оно што доиста јесам: мајку која жели да њена кћерка не мора пролазити кроз одређене тешке тренутке (кроз које сам ја морала проћи). Ево за које ствари бих волела да сам их знала у твојим годинама.
Ти си најважнија особа у твом животу
Да, рекла сам то и заиста мислим тако. Добра врста самољубља чини те бољом особом, чини те срећнијом и помаже ти да пратиш своје снове истовремено ти дајући снагу да обасипаш љубављу оне који те окружују. Код лоше врсте самољубља, што је нарцисоидност, људи немају намеру да пружају љубав другима.
Дуго времена сам веровала да је моје “помагање” другима заправо била моја карта за рај. Заиста јесам. Покушавала сам бити што је могуће боља пријатељица. Постарала сам се да не заборавим ничији рођендан. Била сам раме за плакање. Вјеровала сам, ако то направим, да ће ми се људи наћи при руци када ми то заиста буде требало и да ће то бити моја награда што сам тако “добра” особа.
Нисам била у праву.
Ово не значи да не требаш помагати другима или да други људи неће бити уз тебе када ти то буде најпотребније већ да се требаш фокусирати на оно што ти заправо желиш. Не можеш истински волети друге ако прво не заволиш себе. Требало ми је тако дуго да то схватим и не желим да се то и теби догоди.
Никада не прихватај непоштивање
Без обзира је ли реч о мушкарцу, пријатељици или неком сасвим трећем – никада немој допустити да те било тко омаловажава. Увек се заузми за себе. Уколико то не учиниш, постоји велика шанса да будеш повређена и да ти буде жао што ниси поступила другачије.
Требаш бити храбра и снажна. Не, не значи да требаш увек да “истерујеш” правду, али не дозволи да ти било ко намеће своје мишљење и да манипулише тобом. Знам, довољно си зрела да то не дозволиш, али имај на уму да на овом свету не постоје само добри људи. Постоје и они мање добри који ће на неки начин жељети да те емоционално повреде, било то свесно или несвесно. Издаја јесте грозна ствар, али запамти моје речи: увек требаш наћи снаге и храбрости у своме срцу да опростиш. Немој заборављати, јер ћеш на тај начин поново направити исту грешку у будућности. Веруј ми на реч.
Твоја породица те воли изнад свега
Мислим да је то, у твојим годинама, сасвим лако заборавити. На крају крајева, “провођење времена с породицом” и није баш идеална “вечера за 5” и може се чинити као тотална досада.
Али истина је, на крају крајева, да је љубав твоје породице ствар на коју увек можеш рачунати. Мислим да то већ знаш. Не постоји ствар на овом свету због које би те твоја породица напустила. Знам, о неким стварима може бити тешко причати, али желим да знаш да се мени увек можеш обратити и у глуво доба ноћи. Ако ти не могу помоћи, могу те бар саслушати. Биће ти лакше.
Буди стрпљива са собом и са другима. Биће много успона и падова, али ако будеш имала на уму ово што сам ти написала, лакше ћеш пронаћи свој унутарњи мир, снагу и самопозудање.
Воли те твоја мама.”