Шта читати до 18. године препоручује Срђан Вербић

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић је дао препоруку три књиге које би свака особа требало да прочита током одрастања.
verbi
Срђан Вербић је дипломирао теоријску физику на Физичком факултету Универзитета у Београду. Магистарски рад из области вештачке интелигенције одбранио је 2001, док је прошле године тема његовог докторског рада била вредновање тестова знања. Још и пре тога радио је у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања.
Стручна јавност га посебно цени због дугогодишњег искуства у научном образовању надарених средњошколаца, а др Вербић је аутор три основношколска уџбеника из физике и рецензент више уџбеника и књига из популарне науке.
“Од када сам на функцији министра просвете, имам знатно мање времена за читање. Ипак, редовно читам и то највише научнопопуларне књиге. Једна од омиљених књига ми је научнофантастични роман ‘Водич кроз галаксију за аутостопере’ Дагласа Адамса”, рекао је за МОНДО министар просвете.
Као неко ко се дуго бави образовањем и васпитањем младих, Срђан Вербић се радо одазвао нашем позиву да препоручи три књиге које би требало свако да прочита пре пунолетства. Ово је његов ужи избор:
1. “Бели очњак” – Џек Лондон
Класик и незаобилазно штиво за љубитеље авантуре.
2. “Орлови рано лете” – Бранко Ћопић
Један од првих романа који читају млади. Уз књигу “Орлови рано лете” одрастале су генерације у Србији.
3. “Прва три минута” – Стивен Вајнберг
Темељна научнопопуларна књига која побуђује љубав ка истраживању света, написана на разумљив начин тако да и сваки ученик може да је схвати и заволи.
Извор: mondo.rs