Šta je fras i šta preduzeti

13 avgusta, 2016

dr Aleksandar Dimitrijević, Odeljenje neurologije

Šta u slučaju da Vaše dete doživi fras
Febrilne konvulzije (u narodu poznatije kao fras) su napadi koji se javljaju u toku povišene telesne temperature kod dece uzrasta nakon prvog meseca života (tipično od 6 meseci do 5 godina) u odsustvu infekcije nervnog sistema.
One su veoma česte u dečjoj populaciji – oko 3-5% dece doživi jedan ili više epizoda frasa u ovom periodu svog života. U osnovi se radi o reakciji nezrelog dečjeg mozga na nagli skok ili pojavu povišene temperature.
Iako naizgled deluju strašno po okolinu, u većini slučajeva radi se o jednom bezopasnom i prolaznom poremećaju. Tipične febrilne konvulzije ne ostavljaju nikakve posledice po dečji mozak. One nisu epilepsija i treba ih jasno razlikovati jer spontano prolaze posle 5.godine života u najvećem broju slučajeva.
GROM IZ VEDROG NEBA
Iznenadna pojava konvulzija prilikom naglog skoka ili u toku povišene temperature kod do tada zdravog deteta, predstavlja jedno od najdramatičnijih i najstresnijih dogadjaja za roditelje i porodicu. Prisustvo prvom frasu izaziva paniku roditelja i strah da im dete umire, da je prestalo da diše i da ne mogu da mu pomognu. Tom prilikom, u strahu se upravo prave najčešće greške – nasilno otvaranje usta, prskanja ili polivanje deteta hladnom vodom, drmusanje, šamaranje, trešenje deteta. Sve te manipulacije predstavljaju opasnost kojima se dete može povrediti i ozbiljnije ugroziti njegovo zdravlje.
IZGLED NAPADA
Konvulzije često predstavljaju prvi znak bolesti, tj dešavajuse prilikom prvog naglog skoka temperature. Tom prilikom dete može prvo da ukoči pogled ili prevrne očne jabučice put gore ili sa strane a da se potom ukoči, ne reaguje na pozive i počne da trese rukice i nogice. Najčešće napad prestaje spontano, u roku od 5-10 minuta.
POSTUPAK U NAPADU
– Ostati priseban koliko je to moguće. Gledajte na sat kako bi ste tačno izmerili trajanje napada. Napad zbog svoje dramatičnosti izgleda roditelju kao da traje mnogo duže.
– Postaviti dete na bezbedno mesto, naprimer na pod, da leži na boku sa licem okrenutim u stranu i glavom oslonjenom na donju ruku što sprečava zapadanje jezika, pljuvačke ili ulazak povraćenog želudačnog sadržaja u disajne puteve deteta ako dete povraća i udaranje glavom o pod.
– Krkljanje i čudan način disanja su sastavni deo konvulzija i ne treba se plašiti da dete tokom konvulzija prestaje da diše niti da se guši
– Ne pokušavati nasilno otvaranje usta
– NE šamarati, NE tresti dete, NE polivati ga vodom!
– Ukoliko napad spontanto ne prestaje nakon 10 minuta pozovite hitnu pomoć.
TERAPIJA ZA PREKIDANJE NAPADA
Ukoliko je Vaše dete već imalo fras moguće je da Vam je Vaš doktor propisao lek za prekid napada.
Lek za prekid napada je Diazepam rektiola (tubica) kojom se lek daje kroz čmar deteta. Moguće je dati i lek Midazolam u obliku spreja koji se naprska na sluzokožu usne duplje – ovaj lek kod nas još nije svuda dostupan Diazepam je kod nas najzastupljeniji, dobro prihvaćen i često preporučen lek za prekidanje frasa.
Nakon postavljanja deteta u bočni položaj, neophopdno je raskomotiti ga,skinuti mu pelene i donji veš a zatim ukoliko napad spontano ne prestaje nakon 10 minuta:
– Diazepam mikroklizmu (vrh tubice) uvući u čmar deteta i istisnuti ceo sadržaj
– Izvući tubicu bez otpuštanja, dakle – stisnutih prstiju, da se lek ne bi vratio u tubu.
– Po vađenju tubice, stisnuti detetu guzu par minuta, da lek ne iscuri napolje
– Ukoliko po aplikaciji prve Diazepam rektiole napad ne prestaje, druga Diazepam rektiola se može dati nakon 5-10 minuta. Potom se sa detetom uputiti u najbližu pedijatrijsku ustanovu.
Fras obično brzo prestaje, ali potom mora da se nastavi sa obaranjem visoke temperature i da se dete odvede na pregled kod pedijatra.
NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU?
Konvulzije prilikom povišene temperature mogu biti znak infekcije mozga ili možanih opni i zato je neophodno da posle prvog frasa , pogotovo ako je dete mlađe od 1,5 godine pregleda pedijatar u Domu zdravlja i utvrdi uzrok povišene temperature, radi isključivanja znakova infekcije mozga.
FEBRILNE KONVULZIJE I EPILEPSIJA
Veliki broj studija nije pokazao povezanost tipičnog frasa sa kasnijim povećanim rizikom za pojavu epilepsije. Znači ako je Vaše dete imalo jednu ili dve epizode tipičnog frasa i urednog je psihomotornog razvoja, šansa da će dobiti epilepsiju je skoro ista kao i da fras nije ni imalo!
KOLIKO ČESTO MOGU DA SE PONOVE FEBRILNE KONVULZIJE?
Ponavljanje frasa se javljaja kod 30-40% dece. Faktori rizika za to su pojava dečjeg frasa kod bliskih članova porodice, fras u prvoj godini zivota, pojava epilepsije kod bliskih rođaka, poremećaji u psihomotornom razvoju.
SPREČAVANE PONAVLJANJA KONVULZIJA
Osnovu sprečavanja ponavljanja frasa čini primena lekova za snižavanje temperature (Paracetamol ili Brufen) pri svakoj povišenoj temperaturi. Povremenu primenu Bensedin tableta kod povišene temperature propisuje samo dečji neurolog nakon detaljnog pregleda i dodatnih analiza. Mali broj dece zahteva kontinuranu primenu drugih antiepileptika radi sprečavanja napada i ove lekove može prepisati samo dečji neurolog.
Diazepam rektiole nisu preporučljiva da se koriste u prevenciji (sprečavanju) napada.
PRVE TIPIČNE FEBRILNE KONVULZIJE – pravac dečji neurolog?
Ne! Ukoliko je Vaše dete doživelo prvi fras u uzrastu nakon navršenih godinu dana života, neophodno je da ga prvo pregleda pedijatar u Domu zdravlja radi isključivanja akutne infekcije mozga. Ukoliko pedijatar proceni da se radilo o epizodi tipičnog frasa i ukoliko se dete do tada normalno psihomotorno razvijalo, nema potrebe da ga pregleda dečji neurolog. Nisu potrebna dodatna ispitivanja (EEG, skener, magnet mozga i drugo) jer ćete time izlagati dete nepotrebnom stresu!
Lekar iz Doma zdravlja će znati kada treba da dete uputi dečjem neurologu.
 
Izvor: http://tirsova.rs/
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama