Defektolozi i logopedi o upotrebi cucle

30 novembra, 2018

Navika vaše bebe na cuclu varalicu, nastaje obično u prvim mesecima života, kada u cilju umirenja beba počinje da sisa palac. Nekim roditeljima je spas jer umiruje bebu u momentima straha, gladi, pred spavanje… Nećemo govoriti koliko štetno deluje često korišćenje cucle varalice na rast zuba, dojenje, ali možemo navesti koliko štetno deluje na razvoj govora.

Oralna faza razvoja traje od rođenja do treće godine i sama potreba za cuclom je povezana sa zadovoljenjem potrebe za hranjenjem i telesnom vezom sa majčinom dojkom. Telesna veza sa majčinom dojkom je prvo iskustvo deteta u kontaktu sa majkom i prva zadovoljena potreba. To je razlog zbog kojeg se beba umiruje odmah nakon kontakta sa cuclom ali ukoliko to postane način komunikacije sa vašom bebom ostaćete uskraćeni razumevanja bebinih potreba.

Potrebno je posmatrati bebu, osluškivati je kada plače, u kom periodu, šta prethodi tom plaču, koje su to situacije koje uzrokuju razdražljivosti i na taj način učiti od bebe koje su njene potrebe, a ne davati joj cuclu na prvi plač.

Da li je cucla neophodna ili beba može bez nje, to ostavljamo psiholozima na raspravu.

Iz ugla prvih komunikacijskih obrazaca ukoliko se negativne reakcije bebe zatvaraju cuclom ostajemo uskraćeni razumevanju šta je to što beba želi i šta je uznemiri. To je razlog zbog koga cucla ne bi trebala da bude rešenje za uznemirenost, već razlog za pozornost. Ako dozvolimo bebi da se rasplače i ukoliko je umirimo našim prisustvom, pričom, osmehivanjem, mi je učimo na komunikaciju sa nama i umirenje preko nas a ne preko predmeta. Učimo je da oseti sigurnost u našem prisustvu.

Refleks sisanja, koji postoji na rođenju, nestaje sa prvom godinom života tako da ukoliko je dete naviknuto na cuclu bilo bi dobro odviknuti ga do kraja druge godine jer tada intenzivno kreće razvoj govora.

Saznajte šta kažu logopedi

Kada je cucla u detetovim ustima u toku dana, dok istražuje, igra se, ispituje predmete, dete nema priliku da ispituje pokretljivost svojih govornih organa i vežba ih. Nema priliku da ispituje pokretanje jezika u svim pravcima, sa strane, gore, oblizivanje a sve su to važni motorni pokreti koji pripremaju dete za govor. Ukoliko je cucla stalno u ustima, jezik je položen na donji deo usne šupljine i povlačenjem cucle ka unutra može da se deformiše oblik i položaj tvrdog nepca, gornje i donje vilice a to su artikulatori čiji je pravilan razvoj i pokretljivost neophodan za pravilan izgovor

Šta posebno ističu logopedi defektolozi?

Ukoliko je cucla po ceo dan u ustima dete sebe stalno umiruje i ne dobija priliku da sam reguliše svoje emocije, nađe bolje načine da reši neku situaciju, razvije kreativnost, oponaša govor odraslih, kratkim rečima za početak i samim tim kasni progovaranje.

Kada dete progovori, jezik-artikulator, govorni organi, može da bude uzrok nepravilnom izgovoru, zbog njegovog pomeranja napred i dole, te se pojedini glasovi izgovaraju interdentalno: s, z, c između zubića a pojedini glasovi mogu biti distorzovani – izmenjeni: š, ž, č, dž, r – može izgubiti svoju vibrantnost a i svoju poziciju na alveolama.

Kada je upotreba cucle u pitanju važno je da svi koji brinu o detetu imaju usaglašene stavove, da u obzir uzmu i pozitivne i negativne aspekte upotrebe cucle i na taj način donesu pravu odluku koja je u interesu deteta.

Izvor: Trudnoćaizdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama