Шта кад деца малтретирају родитеље – Како да заузмете став

13 маја, 2022

Када размишљамо о проблемима са којима се наша деца суочавају у школи и на игралишту, често размишљамо о малтретирању. Бринемо се да их не малтретирају, али и да ли они не малтретирају другу децу. Нема родитеља који жели било који од ова два сценарија.

Међутим, када је реч о малтретирању, неретко се заборавља да је могуће да и родитељи буду „жртве“ деце. Опште је прихваћено да су родитељи они који су „главни“, тако да малтретирање родитеља никада не би требало да се деси.

Догађа се и можда постоје родитељи који су схватили да је њихово дете помало насилник и да су они често жртва. Ово може доћи као резултат комбинације стилова родитељства и личности.  није само одраз родитељства, али може бити мешавина личности и стилова родитељства.

У ситуацији где деца малтретирају родитеље дошло је до промене моћи. Дете из неког разлога верује да оно има моћ у односу. Сасвим је извесно да ће неке ствари морати да се прилагоде и промене, а једини начин да се то уради јесте да разумемо зашто се малтретирање дешава. Шта мама (или тата) могу да ураде да се изборе и покажу свом детету да ово понашање није прихватљиво и да га неће више толерисати?

Зашто деца малтретирају родитеље?

Не постоји директан и једноставан одговор на питање зашто деца малтретирају родитеље. Заправо, много је фактора који имају утицаја и они ће бити различити за сваку породицу. Деца која малтретирају своје родитеље често су означена као „пркосна“ и они ће показати отпор на сваки предлог својих родитеља.

малтретирање--мајка-ћерка

Canva.com

Међутим, ако погледате дубље у пркосно дете, можда ћете открити да је помало несигурно. Не осећа се признато или цењено, а овај пркос, инат или малтретирање је њихов начин да се постарају да не буду заборављени. На овај начин скрећу пажњу на себе и није их брига што је то негативна пажња. Овде се можда налази и кључни корак за окончање пркосног понашања – ако мама и тата могу више времена посветити комуникацији и повезивању са својим дететом.

Најбољи избори су увек најтежи

Када треба да заузмете став према детету које вас малтретира, најбоља ствар коју треба да урадите вероватно неће бити најлакша – али вреди. Мама треба да буде на свом месту, да има јасне границе и очекивања, а када се те границе пређу – морају постојати последице. Овде постаје тешко, јер ће дете које већ малтретира маму и тату узвратити, и вероватно ће бити тешко.

Међутим, доследност је кључна у овим ситуацијама и мама мора да буде чврста. Разговарајте насамо са својим партнером, одредите јасне границе и последице и држите их се сваки пут.

У реду да нисте популарни

Када заузмете став од ког не одступате, врло је вероватно да се вашем детету нећете много допасти. Важно је да прихватите да нећете бити „популарни“ и да вам дете може рећи и неке не баш лепе речи. Оставите по страни њихове реакције и речи и једноставно прихватите чињеницу да дете не мора да буде срећно са вама све време. Нарочито ако је цена то што вас већину времена малтретира.

Пркосном детету су потребни родитељи који се држе чврсто правила и примењују границе. Када дозволите свом детету да „победи“ својом тактиком малтретирања, оно ће то наставити да ради, а можда ће чак и почети да „појачава“ у покушају да добије више. Тиме што сте „лоши“, ви сте заиста „добри“.

Више брините о себи

Без обзира да ли је мама допринела томе да је дете малтретира – потребна јој је помоћ. Уколико је „сагорела“, неће моћи да одговори на малтретирање на позитиван или смислен начин. Заправо, велике су шансе да ће попустити дететовим захтевима, јер једноставно нема енергије да уђе у другу битку.

Проналажење времена за бригу о себи је важно како би мама увек била у најбољем стању. Само на тај начин – бринући о својим потребама, моћи ће одговори на потребе свог детета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама