Oд своје деце очекујемо више, а то је неправедно

Књига чувене ауторке Ребеке Еанс под називом “Водич за позитивно васпитање новорођенчади”, објављена је широм света. Код нас се не може купити, али сте сигурно много пута прочитали један од њених најпознатијих цитата, а он гласи:

„Веома често, деца буду кажњена само зато што су људи. Деци није дозвољено да буду мрзовољна, да имају лош дан, да се обрате неком ружним тоном или да покажу негативан став. С друге стране, ми одрасли се стално понашамо на такав начин. Нико од нас није савршен. Морамо престати да од своје деце тражимо онај ниво савршености и непогрешивости који ни сами не можемо да достигнемо.”

Многи родитељи разумеју значење цитата: деца нису савршена и од деце често очекујемо много боље понашање и већу смиреност од онога што чак и ми одрасли можемо да покажемо. То су родитељи свесни развојних фаза кроз које дете проблази и спремни да покушају да одгајају децу са разумевањем и емпатијом.

Међутим, постоје многи други који то погрешно схватају, мислећи да се оваквим цитатима од њих тражи да деци дозволе сваку врсту понашања, те да треба занемарити свако непоштовање и лош став, што очигледно није оно што предлажем.

Тражите од деце много! Али, молим вас задржите се и ви на том истом нивоу.

Не пројектујте своје лоше расположење. Научите како да се носите са својом фрустрацијом, љутњом, страхом, тугом или разочарањем. Не буди непристојни према њима, а ни према другима. Свима нам требају високи стандарди, а знате шта нам је још потребно? Мало милости. Иако знате боље, понекад ће се десити да имате лош дан и кажете нешто лоше, или залупите вратима, или вичете на своју децу.

Нисмо роботи. Понекад је живот само тежак, а потребна нам је пауза, а не предавање. Треба нам загрљај, а не презирни поглед. Знамо шта смо учинили погрешно, али пролазимо кроз тежак моменат. Треба нам само милост.

Исто важи и за нашу децу.

Ево добре вежбе.

Послушајте себе и друге одрасле данас у кући и пратите како говорите и шта радите у присуству деце.

Да ли сте игнорисали своје дете кад вам се обраћало?

Да ли вичете на некога?

Јесте ли некад разговарали ружним тоном?

Да ли сте залупили вратима, преврнули очима?

Ово је вежба која отвара очи, јер схватамо да већина нас чини барем једну ствар због које се јако љутимо на своје дете.

Имамо разлога, наравно. Нервозни смо због посла. Због бебе нам фали сна. Болесни смо или не стижемо све. То не значи да смо лоши, већ добри људи који се труде и који су често растрзани. Склони смо сагледавању узрока сопственог понашања и дајемо себи неку милост за грешке.

Али када то раде наша деца, не гледамо узроке.

Видимо их као непослушне и одмах се окрећемо корекцији. Можда смо људи, али од своје деце очекујемо више, а то је неправедно.

Ако не могу стално да контролишем сваки свој гест, реч, потез, не очекујем да моја деца имају савршену емоционалну контролу. Ако не могу увек да говорим љубазним гласом, како могу очекивати да се моја деца носе с тим?

Очекујемо да ће се та мала деца са мозгом у развоју и ограниченим животним искуством понашати боље него одрасли мушкарци и жене.

У потпуности подржавам високе стандарде и то што од своје деце тражите много.

Мислим да би требало да очекујемо да наша деца буду љубазна, промишљена и добро одгојена.

Мислим да морамо испунити наша сопствена очекивања.

Наравно, изузетно је важно да научите своју децу да никада не буду безобразна или арогантна. И деца и одрасли треба да буду одговорни за своје поступке. Немогућност да утичемо на своју децу када им је потребна корекција понашања је пермисивност, а то није позитиван одгој деце. Треба их научити да раде боље, а да бисмо у томе успели, ми морамо радити боље. Ми одрасли треба да поставимо висок стандард и утремо пут. Морамо се такође сетити да је понекад саосећање најбољи учитељ. Понекад је милост решење.

Добра сам особа, али знам и да сам несавршена.

Ја сам несавршена особа која је покварила све упркос свим мојим напорима и знам да и моји мали несавршени људи такође могу све да покваре. То их не чини лошима, али нам свима пружа шансу да растемо и унапређујемо се. Понекад је исправка апсолутно неопходна да бисте били сигурни. А понекад нам треба само мало љубазности.