Шта када дете неће да покупи своје играчке?

26 септембра, 2015

Ако сте просечна породица с децом, ваш дом је декорисан с неколико, за дивно чудо „преживелих”, предмета и гомилом шарених играчака за које сте се надали да ће заокупљати пажњу ваших малишана.
slobodna-igra
Повремено их склањате јер се зажелите мало реда или се надате да бисте, кроз неко време, поново њима могли да изненадите децу. Јер, све те играчке су деца „јако желела”, а сад их налазите испод кауча, јастука, газите по њима и претите да ћете их све побацати…

Јесу ли такве претње или стварно бацање играчака – право решење? Или постоји други начин на који можете пренети поруку како свака ствар и играчка у кући има своје место?

Прво се запитајте јесу ли вашој деци све те играчке потребне. Доказано је да гомилањем играчака постижемо супротан ефекат од жељеног и да се деца с пуно више занимања играју кад су окружена с мање играчака. Вишак их збуњује и оптерећује.

Дакле, најједноставније решење је да се решите вишка играчака онда кад малишана нема у близини. Не треба да их баците, поклоните их некоме или их на неко време склоните из видокруга деце. На тај начин ћете омогућити детету да се стварно бави играчкама које га у овом тренутку највише занимају, а за касније ћете имати залиху нових.

Ако селекцију направите промишљено, за већину играчака које ћете склонити, дете вероватно неће ни питати.

Како поспремање играчака постаје рутина

Након што сте поспремили , поразговарајте с дететом и реците му што од њега очекујете. Објасните му да је поспремање играчака његова одговорност и да то треба да уради по завршетку игре.

У почетку дете треба подсећати, а потом ће му то постати навика. Можете и одредити број играчака које се смеју изнети из дечје собе у остатак стана. Тако ћете избећи “кукање” око количине играчака које треба поспремити.

И непоштовање договора има своје последице, али их уведите тек кад поспремање играчака постане рутина или барем кад су сва правила јасна. Тада можете на неко време одузети непоспремљену играчку, али на начин да што јасније с дететом прођете разлоге који су довели до тога. Будите доследни и немојте попустити пред плачем или испадима беса. Повратак играчке треба да заслужи будућим понашањем.

Још један начин да поспремање играчака деци постане рутина је да уређивање дома буде породична ствар. Нпр, како се приближава вече, пустите угодну музику и сви скупа прионите на уређење дома, како би вас ујутро дочекао леп и уредан. Убрзо ће сви увидети колико је лакше кад “се мале руке сложе”, а преостало време до припрема за спавање искористите за породичне нежности, договоре о идућем дану и опуштање.

Важно је и схватати да деца воле своје ствари и њихов поредак у дому, једнако као што то воле одрасли. Сада само те афинитете треба помирити. Деца имају право да се баве својим стварима у својој кући. Ако имају своју собу, допустите им да је уреде онако како желе, немојте им наметати своју вољу.

Нека то заиста буде њихов властити простор па ће с пуно више весеља проводити време у њему, пре осетити одговорност спрам њега и желети да буде леп и уредан.

Извор: pjesmicezadjecu.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама