Шта када је дете много више (или ниже) растом од вршњака?

23 јула, 2018

Постепено добијање на тежини показује да ваше дете напредује, али шта ако не иде укорак са осталом децом. Уколико имате дилеме у вези са растом и развојем вашег детета, овај текст ће их решити.

Како расту деца: Шта када је дете много више (или ниже) растом од вршњака? Фото: Схуттерстоцк
Водити рачуна о беби подразумева изузетну одговорност. Веома брзо након њеног рођења схватићете колико мало људско биће потпуно зависи од вас. Једна од највећих родитељских дилема је да ли је беба сита, да ли добија довољно хране. Међутим, деца добро знају када су гладна и колико треба да једу. А ако им није довољно оно што им дајете веома брзо ће вам то ставити до знања.
Напредовање у првој години
Новорођенчад обично у почетку изгуби на тежини. До 10 процената се сматра нормалиним а највише се приписује избацивању меконијума (прва бебина столица, тамно зелене боје). Већина беба врати своју тежину са рођења у прве две до три недеље, иако прерано рођеним бебама треба више времена, као и онима које у почетку изгубе више од 10 одсто.
У првих шест месеци ваша беба обично добија месечно око 2,5-3 сантиметара у дужини, око 1,25 сантиметара у обиму главе и око 125-250 грама недељно у тежини, тако да до 5 – 6. месеца удвостручује своју тежину са рођења. У других шест месеци, успорава се добијање на тежини на око 100-200 грама недељно, дужина се повећава за око 1-2 сантиметара, а обим главе за око 7 милиметара месечно. Ове промене су у току прве године видљиве, а нередован раст из недеље у недељу је нормалан.
Дојене бебе расту другачије
Табеле раста које се тренутно користе засноване су на узорку беба које се већином хране вештачки. Данас се признаје да дојене бебе расту по другачијем обрасцу. Углавном, добијају више на тежини у почетку од беба које се хране на флашицу, али затим постају мршаве и лакше, и чини се да чак падају на графиконима око трећег месеца. Ако се ваше дете храни на флашицу а добија превише или премало на тежини обратите се лекару. Никада не мењајте упутства за справљање хране да би је разредили или направили гушћом без консултације са лекаром.
Идеалну тежину диктира мода
Идеалну тежину за децу или одрасле увек је диктирала мода. Кроз историју, као и у друштвима где је исхрана оскудна, бити буцмаст или чак дебео, сматрало се здравим. Ако ви држите дијету или бринете о својој тежини, важно је да не дајете негативне изјаве о њиховој или својој тежини пред децом. Ви сте њихов узор и ако избегавате оброке или од тежине правите питање, ваша деца ће вас у томе опонашати.
Такође, избегавајте да храну користите као средство за уживање. Дете коме се често даје кекс “да би му било боље” када рецимо падне и удари колено, у опасности је да порасте повезујући храну са емотивним миром.
Рани пубертет
У последње време се доста говори о раном пубертету. Истина је да малишани данас улазе у пубертет раније, а неки научници за то криве вишак хормона у храни за животиње или пестициде. Но, могуће је да то што се деца добро хране утиче на брже сазревање.
Углавном, оно што је важно је дететово здравље, а табеле раста и развоја су само оквирни показатељ њиховог напредовања. Због тога, не треба да се бринете ако се тежина и висина вашег малишана не уклапа у преоручене вредности, а он је весео и нема никаквих здравствених тегова. Тек у случају да се дете не осећа добро или је заостајање за другом децом изразито, требало би да се обратите лекару.
Девојчице и дечаци расту другачије
Иако бебе углавном прате сличне обрасце, многи чиниоци утичу на њихов раст. На пример, девојчице се обично рађају са више масног ткива, док су дечаци обично дужи и тежи. Дечаци у почетку брже расту, али у седмом месецу се то мења и све до четврте године девојчице расту брже. Дечаци их сустижу око осме године и већ су тежи кад напуне девет. Важно је, ипак, схватити да ове разлике једноставно одражавају просек становништва, док се појединачно девојчице и дечаци страховито разликују.
Остали генетски чиниоци су много важнији; на пример ако сте и ви и партнер виши од просека, ваша беба ће такође бити висока (мада ниске баке и деде могу ово да пониште), тако да је важно посматрати ширу генетску слику.
Занимљиви прорачуни
Ако имате кћерку, измерите њену висину када напуни 21 месец, па је удвостручите. То је, отприлике, висина коју ће имати када одрасте. За сина ћете морати да сачекате док не напуни 24 месеца, када ће достићи половину висине коју ће имати кад одрасте.
 
Извор: yumama.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама