Vrtić se bori protiv virusa spavanjem mališana na otvorenom

20 marta, 2019

Obdanište u gradu Pertu uvelo je popodnevno spavanje u prirodi kako bi se sprečilo oboljevanje dece od virusa.


Novi trend širi se Australijom. Radi manje prehlada i gripa, mališani iz vrtića na svoju popodnevnu dremku sve češće odlaze na igrališta ili u bazene sa peskom.

Obdanište u gradu Pertu uvelo je popodnevno spavanje u prirodi kako bi se sprečilo oboljevanje dece od virusa. Rezultati primene ove stare skandinavske metode su, kažu u vrtiću, odlični. Sa spavanjem napolju počeli su na pragu australijske zime – u martu i tokom sledećih 11 nedelja, manje od 1% dece je odsustvovalo zbog bolesti.

“Verujemo da je otpornost dece na bolesti direktna posledica spavanju napolju gde udišu svež vazduh umesto spavanja u zagušljivim klimatizovanim prostorijama koje su pravi inkubator za grip i prehlade,” kažu u obdaništu.

Ono što su takođe primetili jeste da deca spavaju duže, čvršće i da su daleko smirenija kada se probude. Postala su pažljivija i lakše uče.spavanje na otvorenom

Brojna istraživanja su pokazala da boravak dece u prirodi podstiče razvoj mozga, skeleta i muskulature, društveni, emotivni i kognitivni razvoj, kao i da su deca koja su puno napolju zdravija.

Deca spavaju u hladovini, a ako je vetrovito ili sipi kiša, zaklonjena su šatorskim krilom. Jedino kada pada jaka kiša, deca ostaju unutra. Deca imaju podmetače, jastuke i prekrivače.

Izvor: Detinjarije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama