Вртић се бори против вируса спавањем малишана на отвореном

20 марта, 2019

Обданиште у граду Перту увело је поподневно спавање у природи како би се спречило обољевање деце од вируса.


Нови тренд шири се Аустралијом. Ради мање прехлада и грипа, малишани из вртића на своју поподневну дремку све чешће одлазе на игралишта или у базене са песком.

Обданиште у граду Перту увело је поподневно спавање у природи како би се спречило обољевање деце од вируса. Резултати примене ове старе скандинавске методе су, кажу у вртићу, одлични. Са спавањем напољу почели су на прагу аустралијске зиме – у марту и током следећих 11 недеља, мање од 1% деце је одсуствовало због болести.

“Верујемо да је отпорност деце на болести директна последица спавању напољу где удишу свеж ваздух уместо спавања у загушљивим климатизованим просторијама које су прави инкубатор за грип и прехладе,” кажу у обданишту.

Оно што су такође приметили јесте да деца спавају дуже, чвршће и да су далеко смиренија када се пробуде. Постала су пажљивија и лакше уче.спавање на отвореном

Бројна истраживања су показала да боравак деце у природи подстиче развој мозга, скелета и мускулатуре, друштвени, емотивни и когнитивни развој, као и да су деца која су пуно напољу здравија.

Деца спавају у хладовини, а ако је ветровито или сипи киша, заклоњена су шаторским крилом. Једино када пада јака киша, деца остају унутра. Деца имају подметаче, јастуке и прекриваче.

Извор: Детињарије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама