Crtež kuće simboliše odnos sa majkom, a crtež sunca odnos sa ocem

4 novembra, 2019

Deca često nisu sposobna da ono što osećaju izraze rečima i zato je crtež najbolji način da saznate šta misle i proživljavaju, tvrde psiholozi.

Crtež je najslobodniji i najspontaniji način izražavanja mališana, ali im i pomaže da se razvijaju, sazrevaju i spoznaju svet oko sebe. Iskusni psiholozi često koriste crtež umesto razgovora, jer tvrde da se iz njega vrlo lako može uočiti da li dete ima neki problem, šta ga opterećuje, čega se plaši, šta želi i čemu se nada.

Deca nikada ne crtaju objekte onakvim kakvi jesu, već kako ih doživljavaju, njime komuniciraju sa odraslima, posebno sa roditeljima. Naročito je važno, kažu stručnjaci, kako dete crta likove, odnosno ljude, drveće i kuće.

Način na koji crta ljude govori o njegovoj inteligenciji, razvoju, ali i o tome kako sebe doživljava.

Crtež kuće uvek predstavlja porodicu i ako ga dete crta tako da ima sve elemente – krov, prozor i vrata, to znači da se u porodici oseća bezbedno i zaštićeno. Kuća simboliše i odnos sa majkom, dok je otac najčešće predstavljen kroz crtež sunca. Ako je ono malo ili sakriveno iza oblaka, detetu verovatno nedostaje vreme sa ocem.

Porodicu dete crta tako što prvo nacrta najvažniju osobu, odnosno onu sa kojom je najbliskije, najčešće na levoj strani papira. Kada nekoga izostavi, to ne znači da ga ne voli, već je verovatno ljuto ili ljubomorno, pogotovo ako su u pitanju braća i sestre.

Ukoliko pojačava neke delove tela, to može značiti da ima problem u komunikaciji sa tom osobom, ili ako, na primer, crta sebe bez nekog dela tela, vrlo je verovatno da želi od nečega da se zaštiti.

Važno je i kako dete crta stopala, noge i cipele. Ako su ljudi bosi ili bez stopala, to može značiti da dete nema dovoljno poverenja u njih ili da je zbog nečega nesigurno. Psiholozi tvrde da kada dete previše senči crtež, to može ukazivati na anksioznost.

Drvo predstavlja emocionalno stanje. Ako je drvo veliko, sa razgranatom krošnjom i zauzima centralno mesto na papiru, dete se razvija u jaku i samosvesnu ličnost.

Stručnjaci veruju da svako dete ima “tip” drveta koje crta i da kroz crtež drveta projektuje svoje karakterne osobine. Psiholozi kažu da, na primer, crtež lišća koje pada sa drveta predstavlja strah od samoće i želju deteta da bude više u blizini roditelja.

Interesantno je da deca iz grada češće crtaju divlje, dok oni iz seoske sredine uglavnom crtaju domaće životinje. Čudovištima, insektima, zmijama ili miševima na crtežima izražavaju strah, kao i tankim potezima olovkom.

Oblici

Stidljivo, hipersenzibilno, introvertno ili bojažljivo dete uvek će vući tanke linije, a ono koje energično crta, a često i pocepa papir, može biti agresivno i vrlo hirovito.

Krugove i blago zaobljene oblike koriste maštoviti klinci, dok živahna deca više koriste ravne linije i uglove. Isprekidane linije mogu ukazivati na nesigurnost, a one koje idu u cik-cak na nestalnost. Deca vremenom dodaju sve više detalja na svoje crteže, pa njihov izostanak u predškoslkom dobu može ukazivati na ličnost sklonu sanjarenju. Dosta detalja i figura upućuju da će dete kao zrela osoba biti prilično realno. Dete koje je sigurno u sebe i ima samopuzdanja sebe će uvek smestiti u centar crteža.

Crte i linije koje su usmerene nagore uvek predstavljaju ono što dete želi, a one nadole njegovu svakodnevicu. Ako dete ostavlja mnogo praznog prostora, vrlo je verovatno da roditelji nisu postavili jasne granice i da ih dete još ispituje.

Boje
Iako se do nedavno verovalo da crna boja ukazuje na određene emotivne probleme, psiholozi tvrde da je podjednako koriste i inteligentna deca. Naravno, ona ne sme da bude jedini izbor.

Ekstrovertno i zadovoljno dete koristiće tople i žive boje, najviše narandžastu, žutu i crvenu, dok će nežno i mirno dete češće koristiti svetlije nijanse plave i zelene.

Braon koriste mališani kojima je higijena jako važna, dok mnogo bele boje može da bude znak nesigurnosti. Previše ljubičaste može ukazivati da dete želi jači oslonac, da je po nekim pitanjima nesigurno ili da mu je potrebna podrška.

U svakom slučaju, analizu treba prepuštati stručnjacima i ne treba pratiti svaki detalj koji dete nacrta, jer ponekad deca u vrtiću crtaju u grupi i od vršnjaka usvajaju određene oblike ili boje. Nemojte stajati iznad deteta dok crta, ispitivati ga i pomagati mu.

Pohvalite ga svaki put kada nešto nacrta, čak i onda kada to ne izgleda baš najbolje. Čuvajte crteže i stimulišite dete da se što više izražava na ovaj način.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


5 komentara na "Crtež kuće simboliše odnos sa majkom, a crtež sunca odnos sa ocem

 1. Hope kaže:

  Ipak ne treba biti rigidan ni u ovim tumacenjima. Deca ako su srecna, po misljenju prishologa, sebe crtaju kao najveceg clana porodice, medjutim treba uzeti u obzir da je dete mozda dovoljno zrelo da razaznaje prave odnose proporcija ukucna.
  Yatim dete moze koristiti neku boju jer je karakteristicna za aktuelnog super heroja, tako recimo moje dete od kad voli spajdermena najcesce uzima crvenu i kaze to je boja spajdermena. Takodje od kad ej zavoleo Partizan, a tata mu je tu ljubav prema klubu preneo, voli i da nesto bude crno belo….
  Ipak kao i svemu, potreban je individualan i holisticki pristup svakom detetu

 2. Jovana kaže:

  Vaspitac sam u decijem vrticu.U toku skolovanja ucili smo iz likovnog i psiholigije predskolskog deteta karakteristike decijih crteza.Najvise informacija sam dobila od svoje dece iz grupe kroz praktican rad.Deca najcesce koriste boje koje su zarezane,atraktivne spoljasnosti,sarene,….Vrlo cesto kopiraju crteze drugara koji sede pored njih.Stidljivo a talentovano dete reprodukuje slike likova iz crtanih filmova,slikovnica,…. Nikad izraz lica i clanove svoje porodice,kucu,…Drugi tip deteta je talentovano,crtez pun detalja,kuca,porodica,clanovi porodice obuceni,tata je najvisi,zatim mama i seka i devojcica.Svi se drze za ruke i kuca na povodcu,….svoje emocije iskazuje kroz likovno i cesto nama crta crteze i poklanja.Dete koje je talentovano za crtanje usled porodicnih problema i emotivnog disbalansa postaje nesigurno, cepa olovkom crtez,trazi i do tri papira za crtanje jer je nezadovoljna postignutim.Dosta decaka ne nalazi da im je crtanje posebno zanimljivo kod njih se najcesce probudi interesovanje u predskolskoj grupi.To je na uzrastu 6-7 godina.Decak izuzetno inteligentan,otvoren,vrlo zreo za svoj uzrast,razuman,radoznao,mazan,duga paznja i koncentracija crta vrlo detaljno dogadjaje koji su mu se dogodili,tako je detaljan kada prepricava,,,,,,Crtez jeste projekcija unutrasnjeg stanja deteta ali je vrlo vazno poznavati dete, kako ne bi podlegli stereotipima.Crtez je samo jedan instrument pracenja deteta,vrlo koristan ali ne i najvazniji.

 3. b kaže:

  sta znaci kad dete crta suze?

 4. Dr. C kaže:

  Dragi moji,
  uvek se znerviram kada čujem da se ovakve “zanimljivosti” prikazuju kao naučne pretpostavke ili ne daj Bože, činjenice.
  Na osnovu svoje dugogodišnje prakse u radu sa decom kao dečji terapeut i zahvaljujući mnogobrojnim istraživanjima mogu potpuno da odbacim sve “činjanice” iz ovog teksta. Po mom mišljenju, one su u rangu, u naučnom smisu, kao i gledanje u kafu, gatanje sudbine itd.
  Naime, dete starosti npr 6 godina, koje celog života živi u zgradi NIKADA neće kuću povezivati sa majkom ili porodicom već verovatno sa nekim TV sadržajem gde je imao prilike da vidi istu. Potpuno je ista situacija i sa ostalim pojmovima.
  Tumačenje dečjih crteža je odlična metoda u otkivanju detalja važnih za razvoj deteta, ali NIKAKO ovakvim generalizacijama već jedino i isključivo individualnim pristpom i od strane iskusnog i kvalitetnog psihologa ili pedagoga.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama