Цртеж куће симболише однос са мајком, а цртеж сунца однос са оцем

4 новембра, 2019

Деца често нису способна да оно што осећају изразе речима и зато је цртеж најбољи начин да сазнате шта мисле и проживљавају, тврде психолози.

Цртеж је најслободнији и најспонтанији начин изражавања малишана, али им и помаже да се развијају, сазревају и спознају свет око себе. Искусни психолози често користе цртеж уместо разговора, јер тврде да се из њега врло лако може уочити да ли дете има неки проблем, шта га оптерећује, чега се плаши, шта жели и чему се нада.

Деца никада не цртају објекте онаквим какви јесу, већ како их доживљавају, њиме комуницирају са одраслима, посебно са родитељима. Нарочито је важно, кажу стручњаци, како дете црта ликове, односно људе, дрвеће и куће.

Начин на који црта људе говори о његовој интелигенцији, развоју, али и о томе како себе доживљава.

Цртеж куће увек представља породицу и ако га дете црта тако да има све елементе – кров, прозор и врата, то значи да се у породици осећа безбедно и заштићено. Кућа симболише и однос са мајком, док је отац најчешће представљен кроз цртеж сунца. Ако је оно мало или сакривено иза облака, детету вероватно недостаје време са оцем.

Породицу дете црта тако што прво нацрта најважнију особу, односно ону са којом је најблискије, најчешће на левој страни папира. Када некога изостави, то не значи да га не воли, већ је вероватно љуто или љубоморно, поготово ако су у питању браћа и сестре.

Уколико појачава неке делове тела, то може значити да има проблем у комуникацији са том особом, или ако, на пример, црта себе без неког дела тела, врло је вероватно да жели од нечега да се заштити.

Важно је и како дете црта стопала, ноге и ципеле. Ако су људи боси или без стопала, то може значити да дете нема довољно поверења у њих или да је због нечега несигурно. Психолози тврде да када дете превише сенчи цртеж, то може указивати на анксиозност.

Дрво представља емоционално стање. Ако је дрво велико, са разгранатом крошњом и заузима централно место на папиру, дете се развија у јаку и самосвесну личност.

Стручњаци верују да свако дете има “тип” дрвета које црта и да кроз цртеж дрвета пројектује своје карактерне особине. Психолози кажу да, на пример, цртеж лишћа које пада са дрвета представља страх од самоће и жељу детета да буде више у близини родитеља.

Интересантно је да деца из града чешће цртају дивље, док они из сеоске средине углавном цртају домаће животиње. Чудовиштима, инсектима, змијама или мишевима на цртежима изражавају страх, као и танким потезима оловком.

Облици

Стидљиво, хиперсензибилно, интровертно или бојажљиво дете увек ће вући танке линије, а оно које енергично црта, а често и поцепа папир, може бити агресивно и врло хировито.

Кругове и благо заобљене облике користе маштовити клинци, док живахна деца више користе равне линије и углове. Испрекидане линије могу указивати на несигурност, а оне које иду у цик-цак на несталност. Деца временом додају све више детаља на своје цртеже, па њихов изостанак у предшкослком добу може указивати на личност склону сањарењу. Доста детаља и фигура упућују да ће дете као зрела особа бити прилично реално. Дете које је сигурно у себе и има самопуздања себе ће увек сместити у центар цртежа.

Црте и линије које су усмерене нагоре увек представљају оно што дете жели, а оне надоле његову свакодневицу. Ако дете оставља много празног простора, врло је вероватно да родитељи нису поставили јасне границе и да их дете још испитује.

Бoje
Иако се до недавно веровало да црна боја указује на одређене емотивне проблеме, психолози тврде да је подједнако користе и интелигентна деца. Наравно, она не сме да буде једини избор.

Екстровертно и задовољно дете користиће топле и живе боје, највише наранџасту, жуту и црвену, док ће нежно и мирно дете чешће користити светлије нијансе плаве и зелене.

Браон користе малишани којима је хигијена јако важна, док много беле боје може да буде знак несигурности. Превише љубичасте може указивати да дете жели јачи ослонац, да је по неким питањима несигурно или да му је потребна подршка.

У сваком случају, анализу треба препуштати стручњацима и не треба пратити сваки детаљ који дете нацрта, јер понекад деца у вртићу цртају у групи и од вршњака усвајају одређене облике или боје. Немојте стајати изнад детета док црта, испитивати га и помагати му.

Похвалите га сваки пут када нешто нацрта, чак и онда када то не изгледа баш најбоље. Чувајте цртеже и стимулишите дете да се што више изражава на овај начин.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Цртеж куће симболише однос са мајком, а цртеж сунца однос са оцем

 1. Hope каже:

  Ipak ne treba biti rigidan ni u ovim tumacenjima. Deca ako su srecna, po misljenju prishologa, sebe crtaju kao najveceg clana porodice, medjutim treba uzeti u obzir da je dete mozda dovoljno zrelo da razaznaje prave odnose proporcija ukucna.
  Yatim dete moze koristiti neku boju jer je karakteristicna za aktuelnog super heroja, tako recimo moje dete od kad voli spajdermena najcesce uzima crvenu i kaze to je boja spajdermena. Takodje od kad ej zavoleo Partizan, a tata mu je tu ljubav prema klubu preneo, voli i da nesto bude crno belo….
  Ipak kao i svemu, potreban je individualan i holisticki pristup svakom detetu

 2. Jovana каже:

  Vaspitac sam u decijem vrticu.U toku skolovanja ucili smo iz likovnog i psiholigije predskolskog deteta karakteristike decijih crteza.Najvise informacija sam dobila od svoje dece iz grupe kroz praktican rad.Deca najcesce koriste boje koje su zarezane,atraktivne spoljasnosti,sarene,….Vrlo cesto kopiraju crteze drugara koji sede pored njih.Stidljivo a talentovano dete reprodukuje slike likova iz crtanih filmova,slikovnica,…. Nikad izraz lica i clanove svoje porodice,kucu,…Drugi tip deteta je talentovano,crtez pun detalja,kuca,porodica,clanovi porodice obuceni,tata je najvisi,zatim mama i seka i devojcica.Svi se drze za ruke i kuca na povodcu,….svoje emocije iskazuje kroz likovno i cesto nama crta crteze i poklanja.Dete koje je talentovano za crtanje usled porodicnih problema i emotivnog disbalansa postaje nesigurno, cepa olovkom crtez,trazi i do tri papira za crtanje jer je nezadovoljna postignutim.Dosta decaka ne nalazi da im je crtanje posebno zanimljivo kod njih se najcesce probudi interesovanje u predskolskoj grupi.To je na uzrastu 6-7 godina.Decak izuzetno inteligentan,otvoren,vrlo zreo za svoj uzrast,razuman,radoznao,mazan,duga paznja i koncentracija crta vrlo detaljno dogadjaje koji su mu se dogodili,tako je detaljan kada prepricava,,,,,,Crtez jeste projekcija unutrasnjeg stanja deteta ali je vrlo vazno poznavati dete, kako ne bi podlegli stereotipima.Crtez je samo jedan instrument pracenja deteta,vrlo koristan ali ne i najvazniji.

 3. b каже:

  sta znaci kad dete crta suze?

 4. Dr. C каже:

  Dragi moji,
  uvek se znerviram kada čujem da se ovakve “zanimljivosti” prikazuju kao naučne pretpostavke ili ne daj Bože, činjenice.
  Na osnovu svoje dugogodišnje prakse u radu sa decom kao dečji terapeut i zahvaljujući mnogobrojnim istraživanjima mogu potpuno da odbacim sve “činjanice” iz ovog teksta. Po mom mišljenju, one su u rangu, u naučnom smisu, kao i gledanje u kafu, gatanje sudbine itd.
  Naime, dete starosti npr 6 godina, koje celog života živi u zgradi NIKADA neće kuću povezivati sa majkom ili porodicom već verovatno sa nekim TV sadržajem gde je imao prilike da vidi istu. Potpuno je ista situacija i sa ostalim pojmovima.
  Tumačenje dečjih crteža je odlična metoda u otkivanju detalja važnih za razvoj deteta, ali NIKAKO ovakvim generalizacijama već jedino i isključivo individualnim pristpom i od strane iskusnog i kvalitetnog psihologa ili pedagoga.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама