Шта НЕ ТРЕБА да питате дете када дођете по њега у вртић (или школу)

16 марта, 2015

Ако сте родитељ детета које иде у вртић или млађег школарца, можда вам је некад неко саветовао да свом малишану, кад дођете по њега у школу, не постављате то чувено питање: “Шта сте данас радили?”. И вероватно сте се запитали, па забога, како да не покажем интересовање за сопствено дете, како да не питам, како ћу онда знати шта раде у школи? Делује толико нормално и природно да некога кога волите највише на целом свету, а нисте га видели читав дан, питате како је провео време. Многи то посматрају и као начин да се деца науче основној кутури и лепом понашању – уљудно је питати некога кога сретнеш како је и шта ради. Код нас чувено: “Шта има ново?”. А јесте ли приметили колико често на ово питање добијете као одговор једно кратко: “Ништа”. Па, ако одрасли људи не могу у тренутку да се сете шта је то ново што им се дешава и што би требало да вам саопште, како очекујете то од мале деце?

909482-132a9718-2f44-11e4-a803-db17c577f0e1Дакле, оно што пре свега треба да знате, јесте да ваше дете, ако је млађе од пет година, живи у тренутку. То значи да, када дођете да га покупите из школе, он ужива баш у том тренутку када поново угледа вас, најважнију особу у свом животу. Не кварите му радост постављањем питања: “Какав је био твој дан?” или “Шта си радио данас?”, већ га пустите да ужива у томе што је поново с вама, а ви учините исто. Осим што ћете детету одузети тај моменат среће, вероватно нећете добити оно што сте тражили. Јер ваше дете неће имати спреман одговор пошто му је секунд пре него што сте га питали на памети било једино то колико је лепо што вас поново види. Деца уживају у тренутку и нису у стању да, кад им поставите овакво питање, одговоре онако како бисте очекивали. Способност да опишу свој дан у вртићу и понове оно што им се тамо дешавало имају старија деца.

Осим тога, ако им то питање постављате сваког дана, може им постати одбојно јер ће осећати обавезу да дају неки одговор иако га у том тренутку немају. Тако стварате непотребан притисак. Ако дете зна да ћете га, чим дођете у вртић, одмах питати шта су данас у радили, постоји и могућност да ће одговорити нешто што можда зна да би вам се допало или ће поменути неку активност које се прво сети.

Такође, то вам можда није пало на памет, али деца не посматрају свакодневне активности као одрасли. Оно што би се нама чинило важним (рецимо нова песмица) њима можда није вредно помена. Другим речима, колико год да нама свака, и најмања активност коју деца имају у вртићу делује важна, у њиховим малим главама, то је сасвим другачије – дан као и сваки други.
Па, како да онда, као родитељи, дођемо до тих драгоцених информација? Како да разговарамо са својом децом и сазнамо како су провели дан, а да то при томе не изгледа као форсирање и стварање притиска детету?

Једноставно – примером.

Дајте им пример како би требало да комуницирају о томе како су провели дан. Ово можете учинити разговором с другом одраслом особом или старијим дететом, док млађе дете слуша, али и у разговору с вашим малишаном за кога имате тако много питања.

Ево, на пример, дошли сте по њега у школу. Видите његово слатко и весело лице и одмах му кажете: “Здраво, баш се радујем што те видим поново!”. Он ће вероватно рећи нешто слично. Дакле, у том тренутку када после 8 или 9 сати коначно поново видите своје дете, не дозволите себи да га запиткујете. Ни васпитачицу. Ни друге родитеље. Не узимајте ни телефон у руке. Једноставно разговарајте са својим дететом. Док пешачите или се возите кући, испричајте му како је прошао ваш дан – шта сте на послу радили, да ли вас је неко наљутио или посебно обрадовао, како вам се допао ручак… После сваке информације коју дате детету о свом дану, направите малу паузу. Можда ће желети нешто да вас пита или га можда подсетите на нешто важно што се њему десило па жели с вама да подели.

На овај начин ћете помоћи детету да схвати шта је то заправо што се дешава у току његовог дана, а вредно је приче и помена. Временом, овим приступом давања примера, ваше дете ће само осетити потребу да и оно вама каже како је провело свој дан у вртићу. Дозволите му да сам дође до тога, да сам развије осећај и потребу да подели важне информације с вама. То ће ваш разговор учинити далеко садржајнијим и смисленијим, а ви ћете бити награђени и једним и другим – и осмехом свог детета када вас угледа на крају дана и информацијама о томе шта је данас ново научио у вртићу!

Извор: www.sarahmoudry.com

Приредила А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


9 коментара на "Шта НЕ ТРЕБА да питате дете када дођете по њега у вртић (или школу)

 1. Samo pitajte neka usmerenija pitanja каже:

  Going beyond “How was your day?” – Questions to ask your child after school to get a
  conversation started.
  1. What was the best thing that happened at school today?
  2. What was the worst thing that happened at school today?
  3. What was the hardest thing you had to do today?
  4. Tell me something that made you laugh today.
  5. Tell me about what you read in class today. What did your teacher read to you today?
  6. If you could choose, who would you like to sit by in class? Who would you not want to sit by in class? Why?
  7. What’s the biggest difference between this year and last year?
  8. Who did you sit by at lunch today? What did you talk about?
  9. Can you show me something you learned today?
  10. What part of school is your favorite?
  11. Tell me the name of 3 kids you sat next to today.
  12. What was the most interesting/funny thing your teacher said today?
  13. What class rules does your teacher say are important?
  14. Tell me one interesting fact about your teacher.
  15. What’s your favorite time of day at school?
  16. What are you looking forward to at school tomorrow?
  17. Did you get frustrated with anything at school today?
  18. Were you able to finish all of your work today?
  19. Tell me about a new word you heard today at school.
  20. If I called your teacher tonight what would she/he tell me about you?

 2. Milica каже:

  Sve je indivdualno. Moje dete jos od cetvrte godine uziva u pitanju “sta ste danas radili”, stavise, ako mu ga ne postavi, kaze “nisi me pitala sta smo danas radili!” 🙂 I uvek mi kao odgovor na to pitanje isprica najefektniji dogadjaj dana.
  Nije Vam dobro poredjenje, ovo pitanje nije bas isto kao “sta ima novo”, vise je kao “kako si proveo/-la dan na poslu?” i normalni odrasli uvek imaju odgovor na njega! 🙂
  Pozdrav

 3. Ana каже:

  Savršeno tačno. Ceo život mi ovo nedostaje. Samo neka pitanja! Primera nigde. Jedva sama skontah, još da primenim 🙂

 4. gaga каже:

  Ajde bre vise dosta…pustite nas da zivimo opustenooo

 5. jelena каже:

  Pa da…ja radim na liniji i moj razgovor bi svaki dan tekao ovako: “Bas mi je drago da te vidim”! .. do o ig dela kada teebam da pricam sta sam radila… “Mama je i danas zavrtala pet šrafova i tri mase i još neke sitnice. Za ručak je bio divan sendvič koji sam napravila i ponela.”
  Baš kao što je jedna mama pre mene rekla, sve je individualno

  1. Jasmina каже:

   A sta bih ja imala da ispricam svom detetu o tome kako je prosao moj dan, s obzirom na to da sam nezaposlena? “Znas sine, mama je danas iseckala luk i sargarepu za rucak, stavila to da se kuva, rasirila sam ves, izribala kupatilo…..” Gluposti, ne radi se o tome GDE ko radi, nego sam pristup komunikaciji sa detetom. Ova tema me je zainteresovala jer ranije nisam sama povezala te stvari koje su tako lepo objasnjene u tekstu. A primecivala sam da ga nacisto smorim kad ga pitam to famozno pitanje, a uvek sam ga to pitala! Zaista lep tekst!

 6. Ana каже:

  Odličan tekst, meni je pružio par novih informacija i dao ideju. Naravno da ga neću shvatiti bukvalno, sve uvek treba prilagoditi detetu, okolnostima i sebi..Super!

 7. Tijana каже:

  Slažem se sa ovim tekstom u potunosti. Naravo da sve zavisi od individualnosti deteta!. Možda bi roditeljima i nastavnicima koristio ovaj kanal.

 8. Milica каже:

  Mnogo lupetanja, kakav crni pritisak. Za sve zivo nam dajete uputstva, prestanite vise sa tim.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама