Šta ne treba da pitate dete kada dođete po njega u vrtić

16 marta, 2015

Ako ste roditelj deteta koje ide u vrtić ili mlađeg školarca, možda vam je nekad neko savetovao da svom mališanu, kad dođete po njega u školu, ne postavljate to čuveno pitanje: “Šta ste danas radili?”. I verovatno ste se zapitali, pa zaboga, kako da ne pokažem interesovanje za sopstveno dete, kako da ne pitam, kako ću onda znati šta rade u školi? Deluje toliko normalno i prirodno da nekoga koga volite najviše na celom svetu, a niste ga videli čitav dan, pitate kako je proveo vreme. Mnogi to posmatraju i kao način da se deca nauče osnovnoj kuturi i lepom ponašanju – uljudno je pitati nekoga koga sretneš kako je i šta radi. Kod nas čuveno: “Šta ima novo?”. A jeste li primetili koliko često na ovo pitanje dobijete kao odgovor jedno kratko: “Ništa”. Pa, ako odrasli ljudi ne mogu u trenutku da se sete šta je to novo što im se dešava i što bi trebalo da vam saopšte, kako očekujete to od male dece?

909482-132a9718-2f44-11e4-a803-db17c577f0e1Dakle, ono što pre svega treba da znate, jeste da vaše dete, ako je mlađe od pet godina, živi u trenutku. To znači da, kada dođete da ga pokupite iz škole, on uživa baš u tom trenutku kada ponovo ugleda vas, najvažniju osobu u svom životu. Ne kvarite mu radost postavljanjem pitanja: “Kakav je bio tvoj dan?” ili “Šta si radio danas?”, već ga pustite da uživa u tome što je ponovo s vama, a vi učinite isto. Osim što ćete detetu oduzeti taj momenat sreće, verovatno nećete dobiti ono što ste tražili. Jer vaše dete neće imati spreman odgovor pošto mu je sekund pre nego što ste ga pitali na pameti bilo jedino to koliko je lepo što vas ponovo vidi. Deca uživaju u trenutku i nisu u stanju da, kad im postavite ovakvo pitanje, odgovore onako kako biste očekivali. Sposobnost da opišu svoj dan u vrtiću i ponove ono što im se tamo dešavalo imaju starija deca.

Osim toga, ako im to pitanje postavljate svakog dana, može im postati odbojno jer će osećati obavezu da daju neki odgovor iako ga u tom trenutku nemaju. Tako stvarate nepotreban pritisak. Ako dete zna da ćete ga, čim dođete u vrtić, odmah pitati šta su danas u radili, postoji i mogućnost da će odgovoriti nešto što možda zna da bi vam se dopalo ili će pomenuti neku aktivnost koje se prvo seti.

Takođe, to vam možda nije palo na pamet, ali deca ne posmatraju svakodnevne aktivnosti kao odrasli. Ono što bi se nama činilo važnim (recimo nova pesmica) njima možda nije vredno pomena. Drugim rečima, koliko god da nama svaka, i najmanja aktivnost koju deca imaju u vrtiću deluje važna, u njihovim malim glavama, to je sasvim drugačije – dan kao i svaki drugi.
Pa, kako da onda, kao roditelji, dođemo do tih dragocenih informacija? Kako da razgovaramo sa svojom decom i saznamo kako su proveli dan, a da to pri tome ne izgleda kao forsiranje i stvaranje pritiska detetu?

Jednostavno – primerom.

Dajte im primer kako bi trebalo da komuniciraju o tome kako su proveli dan. Ovo možete učiniti razgovorom s drugom odraslom osobom ili starijim detetom, dok mlađe dete sluša, ali i u razgovoru s vašim mališanom za koga imate tako mnogo pitanja.

Evo, na primer, došli ste po njega u školu. Vidite njegovo slatko i veselo lice i odmah mu kažete: “Zdravo, baš se radujem što te vidim ponovo!”. On će verovatno reći nešto slično. Dakle, u tom trenutku kada posle 8 ili 9 sati konačno ponovo vidite svoje dete, ne dozvolite sebi da ga zapitkujete. Ni vaspitačicu. Ni druge roditelje. Ne uzimajte ni telefon u ruke. Jednostavno razgovarajte sa svojim detetom. Dok pešačite ili se vozite kući, ispričajte mu kako je prošao vaš dan – šta ste na poslu radili, da li vas je neko naljutio ili posebno obradovao, kako vam se dopao ručak… Posle svake informacije koju date detetu o svom danu, napravite malu pauzu. Možda će želeti nešto da vas pita ili ga možda podsetite na nešto važno što se njemu desilo pa želi s vama da podeli.

Na ovaj način ćete pomoći detetu da shvati šta je to zapravo što se dešava u toku njegovog dana, a vredno je priče i pomena. Vremenom, ovim pristupom davanja primera, vaše dete će samo osetiti potrebu da i ono vama kaže kako je provelo svoj dan u vrtiću. Dozvolite mu da sam dođe do toga, da sam razvije osećaj i potrebu da podeli važne informacije s vama. To će vaš razgovor učiniti daleko sadržajnijim i smislenijim, a vi ćete biti nagrađeni i jednim i drugim – i osmehom svog deteta kada vas ugleda na kraju dana i informacijama o tome šta je danas novo naučio u vrtiću!

Izvor: www.sarahmoudry.com

Priredila A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


9 komentara na "Šta ne treba da pitate dete kada dođete po njega u vrtić

 1. Samo pitajte neka usmerenija pitanja kaže:

  Going beyond “How was your day?” – Questions to ask your child after school to get a
  conversation started.
  1. What was the best thing that happened at school today?
  2. What was the worst thing that happened at school today?
  3. What was the hardest thing you had to do today?
  4. Tell me something that made you laugh today.
  5. Tell me about what you read in class today. What did your teacher read to you today?
  6. If you could choose, who would you like to sit by in class? Who would you not want to sit by in class? Why?
  7. What’s the biggest difference between this year and last year?
  8. Who did you sit by at lunch today? What did you talk about?
  9. Can you show me something you learned today?
  10. What part of school is your favorite?
  11. Tell me the name of 3 kids you sat next to today.
  12. What was the most interesting/funny thing your teacher said today?
  13. What class rules does your teacher say are important?
  14. Tell me one interesting fact about your teacher.
  15. What’s your favorite time of day at school?
  16. What are you looking forward to at school tomorrow?
  17. Did you get frustrated with anything at school today?
  18. Were you able to finish all of your work today?
  19. Tell me about a new word you heard today at school.
  20. If I called your teacher tonight what would she/he tell me about you?

 2. Milica kaže:

  Sve je indivdualno. Moje dete jos od cetvrte godine uziva u pitanju “sta ste danas radili”, stavise, ako mu ga ne postavi, kaze “nisi me pitala sta smo danas radili!” 🙂 I uvek mi kao odgovor na to pitanje isprica najefektniji dogadjaj dana.
  Nije Vam dobro poredjenje, ovo pitanje nije bas isto kao “sta ima novo”, vise je kao “kako si proveo/-la dan na poslu?” i normalni odrasli uvek imaju odgovor na njega! 🙂
  Pozdrav

 3. Ana kaže:

  Savršeno tačno. Ceo život mi ovo nedostaje. Samo neka pitanja! Primera nigde. Jedva sama skontah, još da primenim 🙂

 4. gaga kaže:

  Ajde bre vise dosta…pustite nas da zivimo opustenooo

 5. jelena kaže:

  Pa da…ja radim na liniji i moj razgovor bi svaki dan tekao ovako: “Bas mi je drago da te vidim”! .. do o ig dela kada teebam da pricam sta sam radila… “Mama je i danas zavrtala pet šrafova i tri mase i još neke sitnice. Za ručak je bio divan sendvič koji sam napravila i ponela.”
  Baš kao što je jedna mama pre mene rekla, sve je individualno

  1. Jasmina kaže:

   A sta bih ja imala da ispricam svom detetu o tome kako je prosao moj dan, s obzirom na to da sam nezaposlena? “Znas sine, mama je danas iseckala luk i sargarepu za rucak, stavila to da se kuva, rasirila sam ves, izribala kupatilo…..” Gluposti, ne radi se o tome GDE ko radi, nego sam pristup komunikaciji sa detetom. Ova tema me je zainteresovala jer ranije nisam sama povezala te stvari koje su tako lepo objasnjene u tekstu. A primecivala sam da ga nacisto smorim kad ga pitam to famozno pitanje, a uvek sam ga to pitala! Zaista lep tekst!

 6. Ana kaže:

  Odličan tekst, meni je pružio par novih informacija i dao ideju. Naravno da ga neću shvatiti bukvalno, sve uvek treba prilagoditi detetu, okolnostima i sebi..Super!

 7. Tijana kaže:

  Slažem se sa ovim tekstom u potunosti. Naravo da sve zavisi od individualnosti deteta!. Možda bi roditeljima i nastavnicima koristio ovaj kanal.

 8. Milica kaže:

  Mnogo lupetanja, kakav crni pritisak. Za sve zivo nam dajete uputstva, prestanite vise sa tim.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama