Šta se to dogodi sa ženama kad postanu mame. Gde nestanu?

septembar 22, 2023

Ne tako davno, pre nego što sam dobila dete, pitala bih se često šta se to dogodi sa ženama kad postanu mame. Gde nestanu?

Gotovo trenutno, one nestanu sa slike i na toj slici ih zameni – beba. I bukvalno i metaforički. Ne umem baš da objasnim zbog čega, ali užasno me je to iritiralo. Pitala bih se kako je moguće toliko izgubiti sebe u majčinstvu?

Foto: Canva

A sad? Sad RAZUMEM.

Da, postoji gubitak identiteta kod većine žena kad dođe beba. Tačno je to. Bar je za mene bilo tačno.

Obuzmu vas stvari i događaji na koje nikad pre toga ne biste ni pomislili. Da li da danas odem na kafu s Milicom? stižem li posle treninga u šoping? – zamene druga pitanja. Ima li mleka u dojkama? da li beba jede dovoljno? da li spava po rasporedu? da li sam ja kriva što toliko plače? da li kapi za grčeve pomažu? I negde usput – izgubite deo sebe.

Zaboravite kako da razgovarate o stvarima koje nemaju veze s majčinstvom. Izgubite dodir sa stvarima koje su vam nekad bile najvažnije. Repertoar vam postane prilično ograničen i, ako ćemo biti sasvim iskreni – dosadan.

Ali, na sreću – niste jedini! Nekako se na tom putu nađu i druge mame. Žene s kojima se možda, pre dece, nikad ne biste družili, ali ste se sada našli na istom putu i sličnosti su izbrisale razlike.

Znam ja da sam, otkako sam postala mama, na neki način nestala. Gotovo sam zaboravila da tamo napolju postoji čitav svet, život izvan roditeljstva. Znam i da bih mogla da budem deo tog sveta i da bi trebalo da moj sin vidi da je njegova mama nešto više od mame.

I pokušavam. Ne dozvoljavam da do mene dopru komentari onih koji tvrde da mama mora biti sve, da se ne sme ni na trenutak zapustiti. Balansiram. Želim da budem tu za svoje dete, ali i da čuvam sebe. Da, desiće mi se da zbog njega ne operem kosu sedam dana i da zaspim a da se nisam istuširala. Ali ću pronaći i one trenutke kada ću sa uživanjem posvetiti vreme sebi i opet biti ona stara ja. Nekim danima ćemo ići u park koji on voli, a drugim danima ćemo sedeti u kafiću koji sprema moju omiljenu kafu.

Jer kako ću mu, inače, pomoći da razvije svoj identitet, ako mu ne pokažem kako čuvam svoj?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama