Шта треба да знају родитељи о расту детета

20 септембра, 2017

Неопходан предуслов за нормалан раст је здравље детета, акутне болести га не успоравају, док хроничне могу да доведу до знатнијег, па и ненадокнадивог поремећаја раста. Недостатак хормона раста је најчешћи узрок патолошки ниског раста.
 

Радмила Kосић
Фото: М. Илић / РАС Србије


Овако прича за “Блиц” др Радмила Kосић, специјалиста педијатрије и потпредседница националног удружења особа са недостатком хормона раста и ниским растом “Хораст”, поводом Светског дана деце ниског раста који се обележава данас.

Раст је сложен процес током којег се мења телесна маса, висина, облик и пропорције тела, а низ међусобно повезаних фактора утиче на брзину којом ће дате расти и колика ћа бити његова коначна висина.
– Због ниског раста у односу на вршњаке чешће се јављају дечаци. Породични, конституционално низак раст, најчешћи је разлог ниског раста. Мерењем висине родитеља и циљаним разговором о динамици раста оба родитеља, обично се утврди да су и они сами изразито ниски или су споро расли у односу на вршњаке, али су достигли нормалну висину. Kод ове деце није потребна никаква терапија. Низак раст који прати генетске, метаболичке или хроничне болести, лечи се лечењем основне болести. Недостатак хормона раста је најчешћи узрок патолошки ниског раста. Најчешће се не открије узрок мањег лучења хормона раста из хипофизе. Знаци су: дете је ниско у односу на родитеље, пропорционалне грађе тела, касни ницање зуба, пуначко, незрелих црта лица, малих шака и стопала и малих спољашних гениталија. Раст је успорен, а пубертет се јавља са значајним закашњењем. На тржишту постоје фармацеутски облици хормона раста који је је идентичан природном, па се овај недостатак успешно лечи – тврди др Kосић.
Kако каже, висина оца и мајке одређује очекивану висину детета. Да би оно ту висину постигло и прерасло, неопходна је правилна и уравнотежена исхрана, одсуство хроничних болести, као и повољна емоционална клима у којој дете расте.
– Сви ови фактори се усклађују кроз рад ендокриних жлезда: хипофизе, штитне жлезде и надбубрежних жлезда. Оне луче хормоне који стимулишу раст у дужину и сазревање костију – објашњава докторка.
Управо због тога, наша саговорница указује на важност мерења висине детета од најранијег узраста јер је, како се оцењује, раст детета главни показатељ његовог здравственог стања и то ће бити тема “Недеље раста” која се сад обележава.
Терапија потпуно бесплатна
Уколико се открије да детету недостаје хормон раста, потребно је да терапију прима свакодневно дужи период, некада чак и до краја живота. Терапија је у Србији потпуно бесплатна, за разлику од неких других земаља.
– Најчешће због страха када се спомене да је хормонска терапија у питању родитељи сматрају да могу да нашкоди детету. Ипак, то није ништа болно и може само да користи. Мој син је рођен са овим проблемом, али он је имао среће да сам му ја мајка, тако да је сада нормалног раста, дете које потпуно несметано обавља све активности, расте и развија се – објашњава др Kосић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама