Šta treba da znate pre nego što kupite inhalator za kućnu upotrebu (i zašto je važno da ga imate)

29 marta, 2019

Prošla je ponoć kad sam začula kucanje na vratima. Deca spavaju, muž je u kupatilu, sigurno mi se pričinjava. Ne reagujem. Nekoliko sekundi kasnije, kucanje se ponavlja, ovog puta nervoznije i glasnije. Prilazim vratima, gledam kroz špijunku i vidim komšinicu sa 4. sprata. Lakne mi u momentu, ali njen uznemiren izraz me ponovo uplaši. Otvaram vrata, ne stižem ni da pitam šta je bilo, ona kaže: „Brzo mi daj inhalator, moj je kod brata, Mina ima laringijalni napad.” Trčim po inhalator, idem s njom gore, ubacujemo lek i brzo dajemo masku detetu koje već jako teško diše i kašlje onako karakteristično, poput laveža psa. Par sekundi kasnije, sve je ponovo u redu, ali ona odlučuje da je ipak odvede u Institut, za svaki slučaj. Posle dva sata se vraćaju i dijagnoza, naravno, laringitis.

Svako čije dete je imalo laringitis zna koliko ti napadi mogu biti stresni i za roditelja i za dete. Prvi i najveći problem je što se najčešće javljaju u sred noći, a drugi, podjednako veliki, što se mogu javiti kod potpuno zdravog deteta! Šta se zapravo desi? Disajni putevi se suze toliko, da dete jedva dolazi do vazduha, pa se često uplaši, plače, što stvara još veći problem. U nekim situacijama se to može rešiti tako što ćete menjati temperaturu vazduha kako bi se raširili disajni putevi, pa ćete iz naparenog kupatila, dete odvesti do otvorenog prozora. Drugi, efikasniji način je – inhalacija.

Zašto inhalator?

Inhalator je, naročito kod dece sklone alergijama ili respiratornim infekcijama, gotovo neophodna investicija. Inhalacije vlaže sluznicu disajnih puteva, šire ih i razređuju sekret, olakšavajući njegovo izbacivanje. Za razliku od unošenja leka putem krvotoka koji se „raspe“ po celom organizmu, putem inhalacije postiže se maksimalna koncentracija leka baš na obolelo mesto – sluzokožu disajnih puteva. Na taj način, što je posebno dobro, mogu se koristiti minimalne doze lekova, pa su i neželjena dejstva mnogo ređa. Pošto inhalacija podrazumeva da se taj postupak obavi nekoliko puta u toku dana, ne treba da naglašavamo koliko je jednostavnije inhalator imati u kući, nego odlaziti u dom zdravlja više puta na dan. Naročito kad znate da se inhalator može nabaviti po ceni jedne, malo bolje igračke.

Važno je da znate i to da se inhalacije mogu primenjivati kod svih uzrasta – od novorođenčeta do starijih osoba. Inhalacijom se detetu ili odrasloj osobi trenutno olakšava disanje. Vrlo je korisno i kod obične prehlade i produktivnog kašlja, gde je iskašljavanje iscrpljujuće zbog gustog sekreta.

Dakle, ukratko. prednosti inhalacije su:

  • Deluje tačno tamo gde treba
  • Brži učinak
  • Bolja iskorišćenost leka
  • Manje nuspojava
  • Koristi se manja doza leka
Kako se pravilno inhalirati?

Rastvor za inhaliranje priprema se prema uputstvima lekara, a inhaliranje se vrši putem maske ili usnog nastavka. Pravilno je udisati kroz usta, a pre svakog izdaha treba zadržati dah par sekundi. Kod male dece dovoljno je da mirno i polako dišu. Kada se tečnost potroši, inhalacija je gotova.

Prilikom inhalacije disajni putevi moraju biti slobodni, što znači da glava ne bi trebalo da stoji savijena.

Za inhaliranje se najčešće koristi fiziološki rastvor, a po preporuci lekara fiziološkom rastvoru se dodaju različiti lekovi u zavisnosti od tegoba koje ima pacijent. Treba biti oprezan s preparatima za širenje bronhija. Dejstvo traje oko četiri sata, a visoke doze mogu izazvati neželjena dejstva (lupanje srca, drhtanje mišića).

Kako odabrati inhalator?

Postoje razne vrste inhalatora, od onih za kućnu upotrebu do profesionalnih inhalatora koji se koriste u zdravstvenim ustanovama.

Pre kupovine u apotekama, preporuka stručnjaka je da uvek treba pogledati tehničke karakteristike inhalatora i birati one koji imaju nižu vrednost MMAD (to je veličina čestica na koje se lek raspršuje) jer onda čestice dospevaju do najsitnijih ćelija u plućima – alveola, što terapiju čini efikasnijom. Takođe, uvek je dobra ideja kupiti inhalator koji ima nastavak i za odrasle i za decu.

S obzirom na to da će većina dece u mlađem uzrastu imati otpor prema inhalaciji, ne toliko zbog buke, koliko zbog toga što im se nešto stavlja preko usta, savetujemo da obratite pažnju i na izgled inhalatora. Ako je on takav da deci liči više na igračku nego na uređaj za lečenje, sigurno je da će lakše prihvatiti ceo proces. Sada se mogu pronaći inhalatori u obliku životinja, čiji se pojedini delovi rastavljaju i sastavljaju (recimo kod zeke na slici se rep i uši posebno stavljaju, dok se nilskom konju otvaraju usta), pa možete inhalirati malo zeku, malo dete i tako ceo proces predstaviti kao igru. To će vam mnogo olakšati u početku, dok se dete navikava. Pritom su ovi inhalatori istovremeno i za odrasle i za decu, jer dolaze sa svim potrebnim nastavcima.

Kako održavati inhalator?

Da bi se obezbedila dugotrajnost i pravilno korišćenje inhalatora, neophodno je držati se uputstva za upotrebu i preporuka proizvođača o redovnom održavanju i čišćenju inhalatora i dodatne opreme.

U svakom slučaju, nabavku inhalatora možete smatrati čistom investicijom – u osećaj sigurnosti, zdravlje svog deteta i miran san.

A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šta treba da znate pre nego što kupite inhalator za kućnu upotrebu (i zašto je važno da ga imate)"

  1. Nevena kaže:

    Mi imamo pic-ov inhalator oblika mede.. Kada su deca bila manja, pre inhalacije sam im govorila “sad ce meda da ti šalje poljupce, kako bi što pre ozdravio” i nijedan se nakon toga nije bunio.. Eto.. To je nešto što je meni pomoglo i olakšalo inhalacije kada su bili mali..

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama