Шта учитељи желе да родитељи знају

19 августа, 2019

Јесте ли се икада запитали колико је важан ваш однос с учитељем вашег детета за успешно школовање? Да бисте га остварили и лакше пролазили школске „муке“, прочитајте штa би учитељи жељели да родитељи знају.

Не мора све бити савршено

Учитељи поручују да постоји велика шанса да родитељи стекну утисак да они не обављају свој посао на начин који су очекивали. Можда им се неће свидети нека правила или, на пример, количина домаћег задатка. Чак и ако им се свиђају учитељеве методе, муче их неке друге ствари попут гласне деце у разреду због којих се њихово мирно и повучено дете не осећа увек пријатно. Сви се родитељи брину због најмање једне ствари и очекују да ће школска година донети пуно проблема, а сходно томе желе све одмах и да поправе. Ипак понекад деца морају сама решавати своје проблеме и учитељи ће их ставити пред нове изазове, а тада ће се осећати нелагодно. То ће сигурно донети немир у њихове мале животе, али ће истовремено учити како се суочити с проблемом и решити га. У стварном свету то су свакодневне ситуације па ће дете некада и само закључити што треба чинити или ће се обратити учитељу. Мале животне школице свако пролази на свој начин и требате препустити учитељу да се с њима носи у школи. Ви сте за то задужени код куће.

А када је потребна ваша помоћ?

Можда звучи контрадикторно, али у неким случајевима учитељи ће затражити помоћ родитеља. Чак и најискуснији учитељи, иза којих су године рада с децом, понекад неће бити сигурни у чему је тачно проблем па ће вас позвати на разговор. Деца често скривају информације и од родитеља и од учитеља у разним ситуацијама па је могуће да се у школи догађа једно, а родитељи, на пример, о томе не знају ништа или имају сасвим другу слику. Ако приметите да се ваше дете код куће понаша другачије, а ништа се није променило, можда се узрок крије у школи и свакако требате упутити учитеља у то. Можда се само ради о томе да је детету тешко да савладати све обавезе, треба му помоћ и другачији распоред, а не жели то да каже јер га је срамота.

Сви греше

Када ваше дете у нечему погреши, одуприте се потреби да га заштитите од последица које мора сносити и немојте то тражити од учитеља. Деца су деца и мале грешке, непожељне речи или понашање део су сваког одрастања. Али када се то догоди, морају сносити последице да би научили животну лекцију и идући пут паметније просудили ситуацију. Ако браните увек своје дете пре него што чујете другу страну, чините му медвеђу услугу.

На који начин хвалите своје дете?

Родитељи греше када деци говоре да су паметне мале главице јер тада мисле да нема задатка који не могу одмах тачно решити и престану се трудити. Још је већи проблем када дођу до зида и доживе неуспех па им није јасно како се то догодило. Наставници истичу да је увек боље похвалити дете за труд који улаже у одређене задатке и нагласити да због тога имају тако добар успех у школи.

Проблеми с учитељима

Ако имате проблем с учитељима, то реците њима, а не детету. Учитељи, попут свих осталих, праве грешке којих нису увек свесни. Због тога им треба рећи ако је дете нечим незадовољно и директно с њима решити проблем. У идеалним условима дете можете саветовати да само разговара с учитељем и проба да реши проблем, али ако се опет пожали тај задатак остаје на вама. Дете можда у страху или нелагоди пред другачијом врстом ауторитета неће знати јасно рећи што га мучи па ће требати ваша интервенција.

Извор: tportal.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шта учитељи желе да родитељи знају"

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама