Strabizam ili razrokost kod dece – reč oftalmologa

Strabizam je poremećaj razvoja vida koji je uzrokovan neusklađenošću očiju, najčešće se razvija u detinjstvu, a poznat je i pod imenom razrokost. Prema podacima Američke asocijacija pedijatara oftalmologa, čak 4% dece u Americi pati od ovog stanja, a ja ću vas upoznati sa svim što to stanje može doneti, ali i sa opcijama kad je u pitanju lečenje.

Da biste malo bolje razumeli strabizam važno je da znate da u ljudskom telu postoji šest mišića koji kontrolišu pokrete oka i daju mu određenu podršku. Ti mišići su isto tako zaslužni za održavanje koordinacije oka i balansa između očiju. Ukoliko ti mišići ne rade onako kako bi trebalo može se razviti strabizam tokom koga jedno oko može gledati u malo drugačijem smeru od drugog i na taj način se mozgu šalju dve različite slike. To na mozak može imati prilično zbunjujuće delovanje, tačnije može uzrokovati da mozak na neki način ignoriše sliku koju šalje manje dominantno, tačnije slabije oko.

Strabizam ili razrokost je veoma česta pojava među decom, a može se javiti kao komplikacija uzrokovana nekim drugim stanjima kao što su cerebralna paraliza, Daun sindrom ili hidrocefalus. Strabizam se kod odraslih može pojaviti kao posledica stanja kao što su katarakta, tumor na mozgu i ostalih oboljenja nervnog sistema. Pojmovi pod kojima je strabizam poznat u narodnom jeziku su kose oči, škiljenje oka ili bežanje oka.

Šta uzrokuje razrokost?

Strabizam ili razrokost, kao što sam već na početku naglasio, uzrokuje oštećenje očnog nerva ili kada mišići kojima je oko okruženo jednostavno ne rade onako kako bi trebalo jer su neki slabiji od ostalih. Razrokost treba shvatiti kao ozbiljan problem, jer ukoliko se na vreme ne napravi korekcija može doći do gubitka vida na slabijem oku.

Uzrok strabizma kod dece još uvek nije u potpunosti poznat, ali ono što se zna jeste da je infantilna ezotropija vrsta strabizma koji se najčešće pojavljuje kod beba tokom prve godine života. Infantilna ezotropija je u većini slučajeva nasledna i često je potrebna korekcija hirurškim putem. S druge strane, stečena ezotropija se javlja kod dece obično između druge i pete godine života, a u većini slučajeva se može korigovati pomoću posebnih naočara za vid.

Razrokost u starijem životnom dobu je uglavnom posledica nekih drugih stanja kao što su povrede oka ili moždani udar. Strabizam se može razviti i ako imate „lenjo oko“ ili ste dalekovidi.

Koje vrste strabizma postoje?

Postoji nekoliko različitih vrsta strabizma, ali dva najčešće oblika su:

Akomodativna ezotropija koja se često javlja u slučajevima dalekovidnosti koja nije korigovana, a uzročnik često može biti i genetska predispozicija. S obzirom na to da je sposobnost fokusiranja povezana sa mestom prema kome su oči usmerene, da bismo što bolje videli udaljeni objekat potrebno je da više truda usmerimo na fokusiranje, a to može dovesti do okretanja očiju prema unutra. Simptomi ove vrste strabizma podrazumevaju dvostruki vid, potrebu da se zatvori ili prekrije jedno oko kada se gleda nešto u blizini ili potreba da se okrećete ili naginjete glavu. Razrokost ove vrste se javlja u u prvih nekoliko godina života i u većini slučajeva se rešava naočarima, flasterima i/ili operacijom, ako je to neophodno.

Naizmenična egzotropija je vrsta strabizma u kojoj se jedno oko koncentriše na metu, dok drugo pokazuje prema spolja. Simptomi mogu da uključuju dvostruki vid, glavobolju, otežano čitanje, iscrpljenost očiju i potrebu za zatvaranjem jednog oka tokom gledanja udaljenih predmeta ili kad je svetlo previše jako. Postoje pacijenti koji imaju ovu vrstu strabizma, a ne osećaju nikakve simptome dok se kod drugih može javiti očna devijacija. Naizmenična egzotropija se može javiti u bilo kojoj dobi, a lečenje može podrazumevati naočare, flastere, vežbe za oči i/ili operaciju mišića jednog ili oba oka.

Kako se postavlja dijagnoza za razrokost?

Da bi se sprečio gubitak vida najvažnija je rana dijagnoza i terapija za razrokost. Ako primetite neke od simptoma razrokosti veoma je važno da što pre zakažete termin kod svog oftalmologa koji će obaviti niz testiranja kako bi utvrdio opšte stanje očiju, a neki od testova mogu podrazumevati:

  • Test refleksa rožnjače na svetlost za strabizam.
  • Test oštrine vida kako bi se utvrdilo da li možete čitati sa određene udaljenosti.
  • Test pokrivanja i otkrivanja oka kako bi se utvrdilo kretanje oka i prisutnost određenih odstupanja.
  • Pregled mrežnjače za ispitivanje stražnje strane oka.

Ukoliko pored strabizma imate i neke druge fizičke simptome, vaš oftalmolog će zatražiti i pregled mozga te nervnog sistema. Sasvim je normalno da novorođenčad imaju razroke oči, ali ukoliko se stanje ne promeni ni nakon tri meseca starosti , trebalo bi da zakažete pregled kod doktora. Decu bi na prvi pregled kod oftalmologa trebalo odvesti pre navršene treće godine života, u svakom slučaju.

Kako se leči strabizam?

Terapija za lečenje strabizma zavisi od vrste strabizma, uzroka i od toga koliko je stanje uznapredovalo. Ako je razrokost nastala zbog „lenjog oka“ vaš oftalmolog će vam, možda, propisati da nosite flaster preko snažnijeg oka kako biste podstakli mišiće slabijeg oka da bolje rade. Isto tako, sve su prilike da ćete dobiti kapi za oči koje će na neki način zamagliti vid na snažnijem oku. Još jedan od tretmana koji se koristi su i injekcije botoksa koje na neki način oslabljuju mišiće koji uzrokuju okretanje oka.

Dr Bojan Kozomara

Drugi potencijalni tretmani za razrokost mogu uključivati:

  • Vežbe za oči
  • Korektivna sočiva u kao što su kontaktna sočiva ili naočare
  • Operaciju određenih mišića oka koja se preporučuje onda kada korektivna sočiva nisu dala dobre rezultate
  • Ako se utvrdi da je strabizam samo uzrok neke ozbiljnije bolesti onda je na prvom mestu da se izleči sam uzrok.

Dve vežbe za razrokost koje možete uraditi sami

Pored lekova i tretmana koje će vam propisati vaš lekar oftalmolog, možete uvek isprobati i posebne vežbe koje bi mogle biti od pomoći da se uspešno rešite strabizma ili da ga popravite.

Vežbe sa olovkom

Uzmite olovku i držite je ispred sebe u ravno ispruženoj ruci, fokusirajte vid na gumicu ili na slova koja se nalaze na olovci. Polako pomerajte olovku prema sopstvenom nosu i pokušajte što duže biti fokusirani na natpis koji se nalazi na olovci.

Brokove niti

Švajcarski optometričar, Frederik Brok, razvio je vežbu čiji glavni cilj je poboljšanje koordinacije oka. Za ovu vežbu biće vam potreban konac dužine oko 1.5 metar i tri perlice različitih boja. Jedan kraj konca zavežite za stolicu i postavite perlice tako da budu na jednakoj udaljenosti jedna od druge. Drugi kraj zategnite i držite ga sasvim u blizini sopstvenog nosa.

Tokom ove vežbe trebalo bi da menjate fokus od jedne, druge do treće perlice i da primetite određeni šablon – perlica na koju ste fokusirani će se pojaviti na preseku dve identične niti, dok ćete druge dve perlice videti duplo i na taj način će se formirati znak X. Ako vam se presek znaka X ne javlja tačno na sredini perlice na koju ste fokusirani već ispred ili iza, znači da niste dobro odradili vežbu. Potrudite se da X dobijete na svim perlicama, osim na onoj koja je najviše udaljena jer će se iz nje formirati znak V.

Može li se strabizam izlečiti laserskom operacijom?

Tradicionalno, laserska operacija oka ne može ispraviti razrokost, jer operacija strabizma uključuje zamenu mišića oko oka, a to se pomoću laserske operacije ne može uraditi. S druge strane, s obzirom na napredak tehnologije laserska operacija može pomoći kod ispravljanja dvostrukog vida uzrokovanim strabizmom.

Do dvostrukog vida dolazi zato što oči nisu pravilno poravnate i zato mozak prima dve različite slike od svakog oka. U ovoj situaciji, kao što sam već napisao, pacijent može nositi flaster preko jednog oka. Laserska operacija, u ovom slučaju, se može koristiti tako što će podstaći dominantno oko da se fokusira na daljinu, a ono nedominantno na blizinu, a to je nešto što čoveku daje „monoviziju“, tačnije prikaz samo jedne slike.

Autor: oftalmolog mr sc. Bojan Kozomara dr med.