Стручњаци кажу да су дечји снови кључ њихове душе

Ако вам ваше дете препричава снове, а ви на то само одмахнете руком и заборављате их истог тренутка, правите велику грешку. Јер, стручњаци кажу да су дечји снови кључ њихове душе, па је дужност родитеља да сваког дана најмлађе питају шта су сањали.

dete spavaПсихолози су закључили да су то најчешће слике воде, што симболизује конфликт између поверења и контроле, као и сцене спасавања, које се преводе као брига о растанку са породицом. Ако се дете у сну пење, онда значи да напредује у нечему, а уколико пада, жели да буде самосталније. Сан о оронулој кући је вапај за породичном срећом и топлином. Док спавају, они често проживљавају оно што још нису у стању да остваре или прихвате у стварном животу, па је важно да ослушнете у ком правцу то иде.
Истраживање спроведено у САД је показало да у сваком другом дечјем сну главне улоге играју животиње и ликови из маште. Шта то говори о њиховом унутрашњем свету?

Ако се боре са змајем или неком другом опасном немани, заправо имају конфликт са сопственим осећањима. Ако сањају домаће животиње, то значи да им је потребно више пажње и нежности.

Током детињства се мења садржај снова, тврди др Кели Балкели, амерички дечји психолог. Између треће и четврте године малишани најчешће сањају једно биће, углавном животињу и радња је кратка. Петогодишњаци имају сложеније и маштовитије снове, док они од седам до девет година себе често сањају у улози суперјунака или филмских звезда.

Извор: Новости