Studenti iz Srbije u samom vrhu

Na Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu u Maleziji studenti koji su predstavljali Srbiju ostvarili su veliki uspeh plasmanom u završnicu najvećeg akademskog takmičenja za na svetu.

  • Helena Ivanov i Stefan Siridžanski na polufinalnoj debate
Helena Ivanov i Stefan Siridžanski na polufinalnoj debate

Helena Ivanov i Stefan Siriyanski, studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, uspeli su da se izbore za polufinale u otvorenoj kategoriji, proglašeni su za trećeg i četvrtog najboljeg govornika sveta u kategoriji engleski kao drugi jezik, dok je Viktor Prlja, student Fakulteta organizacioih nauka, bio sedmi govornik sveta.
Na ovom takmičenju učestvovalo je preko 800 studenata iz 93 zemlje sveta, a Srbiju su predstavljala, pored Helene i Stefana, još dva tima: Marija Simić i Viktor Prlja u ime Fakulteta organizacionih nauka i tim Đorđe Jovićević, student Fakulteta političkih nauka, i Jovan Petronijević iz Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo. Kao sudija na takmičenju je učestvovao i Marko Ćirović, asistent na Fakultetu organizacionih nauka.
Helena i Stefan ostvarili su istorijski uspeh plasiravši se u polufinale otvorene katerogije, gde su bili jedini tim iz kontinentalne Evrope koji se takmičio protiv studenata sa univerziteta Harvard, Sidnej i Melburn. Oni su ovo takmičenje započeli u nižoj kategoriji, engleski kao drugi jezik, ali su pobedama nad timovims s Oksforda, Kolumbije, Harvard i drugih, po prvi put u istoriji ovog takmičenja ušli u polufinale otvorene kategorje.
Iako nisu došli do finala, ovaj uspeh predstavlja značajan podsticaj za sve debatere širom sveta kojima engleski nije maternji jezik da mogu ravnopravno da se bore sa studentima najboljih univerziteta.
Podsećamo da naši debateri nižu uspehe od prošlog svetskog prvenstva, kada su Helena i Stefan došli do finala, a Helena proglašena za najbolju u kategoriji engleski kao strani jezik. Oni su takođe i aktuelni prvaci Evropskog univerzitetskog debatnog prvenstva u kategoriji engleski kao drugi jezik. Viktor Prlja je bio najbolji govornik evropskog prvenstva 2013. godine, a Đorđe Jovićević, Marija Simić i Jovan Petronijević su osvajači nekoliko međunarodnih debatnih turnira.
Svetsko univerzitetsko debatno prvenstvo koje se održava svake zime u drugoj zemlji sveta od 1981. godine, je takmičenje u formi britanske parlamentarne debate, podeljeno je u tri takmičarske kategorije (otvorena kategorija, engleski kao drugi jezik i engleski kao strani jezik) i najveće je godišnje okupljanje studenata na svetu. Sledeće svetsko prvenstvo biće održano u Grčkoj. Njihov plasman svrstao je Beogradski univerzitet na deseto mesto u 2014. godini, i na prvo među zemljama u kojima engleski jezik nije zvanični.
V. Crnjanski