Super žena sa decom, varjačom i kompjuterom

1 juna, 2020

Dva meseca bez prestanka majke su istovremeno radile, kuvale, pomagale oko domaćih zadataka i vaspitavale decu. Sve je to uticalo na povećanje stresa zaposlenih žena i osećaj da ne mogu da odgovore na očekivanja koja imaju porodica i okolina


Svaka treća majka u Srbiji imala je umanjena primanja tokom vanrednog stanja, svaka peta je morala da odlazi na posao, jer je imala radnu obavezu, a četiri odsto njih izgubilo je posao zbog pandemije, pokazalo je istraživanje Centra za mame. Studija pod nazivom „Majčinstvo u doba korone“ koja je sprovedena od 28. aprila do 8. maja na uzorku od 1.909 mama u našoj zemlji, takođe je pokazala da čak 60 odsto zaposlenih mama nije uspevalo da usaglasi poslovne obaveze sa obavezama oko dece i balansiranje im je teže palo nego inače.

– Iako je naučno dokazano da su žene bolje u multitaskingu, mislim da nijedna studija na svetu nije analizirala majke koje istovremeno rade, kuvaju, drže časove, pomažu oko domaćeg, vaspitavaju decu i to dva meseca bez prestanka. Čini mi se da je ova situacija više nego ikada pokazala koliko se od žena u Srbiji očekuje da budu super žene sa keceljom oko struka, varjačom u jednoj i tastaturom kompjutera u drugoj ruci, koje na jedno uvo slušaju poslodavca, a na drugo muža koji očekuje uputstva kako se uključuje mašina za pranje sudova. Sve je to uticalo na povećanje stresa kod većine zaposlenih žena i osećaj da ne mogu da odgovore na očekivanja koja ima porodica i okolina, kaže Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame, koji se od 2012. godine zalaže za poboljšanje položaja mama u Srbiji.

Ružičićeva dodaje da je 46 odsto mama u našoj zemlji radilo od kuće za vreme vanrednog stanja, što je značajno uticalo na njihovu produktivnost. Naime, više od polovine ispitanica izjavilo je da je rad od kuće negativno uticao na njihovu efikasnost – pažnju im je pre svega odvlačila briga oko dece, potom i ostale porodične obaveze, ali i stres i anksioznost u vezi sa situacijom u kojoj su se našle.

– U anketi je učestvovalo 82 odsto zaposlenih i 18 procenata nezaposlenih mama, a skoro trećina njih je rekla da im je plata bila smanjena tokom vanrednog stanja – samo tri procenta mama dobilo je povećanu platu, a dve trećine njih imala je ista primanja kao pre vanrednog stanja. Kada je u pitanju količina posla, većina mama je tokom vanrednog stanja radila manje nego inače, trećina je imala uobičajen obim posla, dok je petina mama imala više posla nego inače. Na pitanje u kojoj meri je pandemija korone uticala na njihovu svakodnevnicu, čak 63 odsto mama reklo je da su tokom vanrednog stanja imale više obaveza, četvrtina ocenjuje da se ništa nije promenilo, a tek je svaka deseta mama izjavila da ima manje obaveza ̶ sumira dobijene podatke naša sagovornica.

I ovo istraživanje je potvrdilo tezu da je školovanje dece mamina „obaveza”, bilo da je stanje redovno ili vanredno. Naime, više od 80 odsto žena u braku je potvrdilo da su isključivo one ili više od partnera učestvovale u onlajn nastavi. Na pitanje kako ocenjuju kvalitet onlajn školovanja, mišljenja mama bila su veoma podeljena. Većini mama se ovakva nastava ne dopada, dok pozitivno mišljenje ima svega četvrtina njih. Više od polovine mama je izjavilo da im nije bila potrebna dodatna pomoć sa gradivom, dok je petina ocenila da im je bila neophodna podrška. Razmišljanja su podeljena i kada je u pitanju procena da li se deci dopao nov pristup nastavi – 42 odsto mama kaže da se deci nije dopala onlajn škola, trećina smatra da jeste, dok četvrtina nije sigurna.

Jovana Ružičić dodaje da je vanredno stanje uvedeno zbog pandemije virusa korona ukazalo na problem koji već dugo postoji kod nas, a to je nepostojanje sistemske i državne pomoći za samohrane roditelje.

– Oni su u regularnim vremenima uspevali da se snađu uz pomoć prijatelja, komšija i rođaka, ali su u trenucima kada se svaka porodica borila za sebe, bili prepušteni sami sebi. Anketa je pokazala da čak 62 odsto samohranih mama nije dobilo ponudu za pomoć od prijatelja tokom vanrednog stanja, a petina njih je u nabavku morala da ide sa detetom, jer nije imala kome da ih ostavi. Ako im je bila potrebna neka neočekivana pomoć tokom onog dela dana kada nije bio na snazi policijski čas, više od polovine mama nije imalo koga da pozove. Zato ne čudi podatak da petina mama koje samostalno gaje dete nije uspela da uskladi poslovne i porodične obaveze, isstiče naša sagovornica.

Ovo istraživanje je pokazalo i kako su majke doživele pandemiju virusa u emotivnom smislu – trećini je dominantno stanje bilo anksioznost, kod petine strepnja, devet odsto njih osećalo je mir, a šest odsto strah. Više od polovine ispitanih mama je tokom trajanja vanrednog stanja uspevala da pronađe neko vreme za sebe, a to vreme su uglavnom provele gledajući filmove i serije, čitajući, vežbajući ili se baveći nekim hobijima. Očekivano, mamama je najviše nedostajala sloboda kretanja, druženje sa dragim ljudima i spoljašnja pomoć oko porodičnih obaveza.

Foto A.Vasiljević

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama