Свака мајка као мала је обећала себи и својој мајци да деци неће изговарати ове реченице

 
Свака мајка као мала је обећала себи и својој мајци да деци неће изговарати ове реченице:

1. “Зато што сам ја тако рекла”
Обратите пажњу на крај ове изјаве-означава завршену радњу. Ова “изјава” би требало да потпуно одговори на дечије питање и да га остави без додатних подпитања.
Неке мајке покушавају да искрено одговарају деци на питања, међутим када се број питања увећа до изнемоглости одговор “Зато што ја тако кажем” завршава сваку дискусију.
2. “Постоје деца у Африци која гладују и која би била срећна да поједу то”
Када смо први пут чули ову реченицу верујем да смо себи рекли да је никада нећемо поновити нашој деци, јер сазнање о нечијој несрећи није нешто што ће вам поправити апетит.
Међутим уколико ваше дете почне да се игра храном или бива размажено, постоји велика вероватноћа да ће вам се једном отети баш ова реченица. Када сте родитељ будите спремни и да добијете одговор од вашег малишана, нешто попут: “Дај онда њима моју храну”.
3. “Понаша се лоше према теби зато што је љубоморан на тебе”
Ова изјава иде заједно са изјавом “Игнорише те зато што му/јој се допадаш”.
Ниједан родитељ не ужива уколико види да неко не поштује или се шали на рачун његовог детета. Одмах се буди заштитнички инстинкт, и да додамо, ове изјаве нису резервисане само за мајке већ и за многе очеве.
4. “Имам очи и на потиљку”
Занимљиво је колико мајке познају своју децу, колико скоро па могу да предосете њихове следеће акције и шта ће урадити.
Наравно, када се возите, ретровизор ће вам доста помоћи да правдате своје “очи на потиљку” и спречите малене несташлуке које је ваше дете намерачило да направи.
5. “Значи ако твоји другови скоче са моста, и ти ћеш?”
Сваки родитељ жели да њихово дете буде лидер, да буде самостално и да доноси паметне одлуке.
Када чујете да вас ваше дете пита за дозволу тако што вас прво информише како сва друга деца смеју да остају будна до касно и да играју игрице за које ви сматрате да су насилне, није чудо ако вам се омакне реченица: “Ако сви твоји другови скоче са моста и ти ћеш?”.
Понекад упали, понекад не, али увек имајте још неки аргумент који ће вам послужити као кец у рукаву.
6. “Живот није фер”
Ово је реченица коју родитељи често изговарају, јер да се разумемо, живот није увек фер.
Родитељи су је научили кроз године иза себе и искуство.
Није фер када дете које је мање учило добије бољу оцену, није фер када се нека деца муче више од друге… Ово је тешка лекција коју сваки родитељ покушава да научи своје дете али док не осети на својој кожи неке ситуације, дете неће моћи да то и научи.
7. “Поједи своје поврће. Не занима ме да ли га волиш, здраво је!”
Занимљиво је шта ће све мајке пробати како би натерале децу да једу поврће. Скривају га у сосевима, пастама, неке дају посластице као награду уколико поједу поврће, и још много штошта.
Занимљиво је и да исту реченицу доста родитеља користи када су у питању и друге ствари попут поврћних шејкова, вакцина, одласка код зубара…
8. “Буди пажљив, немој да се повредиш”
Ова изјава је “уграђена” у речник сваке мајке. Константно подсећамо децу да се чувају, буду опрезна и неретко се може десити да их угушимо својој забринутошћу.
Морамо напоменути да постоје и деца која се изнервирају када чују ову реченицу јер сматрају да их родитељи не узимају за озбиљно и не схватају да су одговорнији него што родитељи то мисле.
9. “Треба ли да разговарамо о нечему?” или “Имаш ли нешто да ми кажеш?”
Када мајка постави детету ово питање свима је јасно да до разговора овде неће доћи.
Ово је упозорење да је боље да сами признају евентуални несташлук или да се спреме на монолог једне мајке која им објашњава зашто је нешто што су урадили погрешно.
10. “Једног дана ћеш ми захвалити”
Ова реченица је уједно и врста неког самооправдања за сваку мајку.
Није забавно када стално морате да терате дете на нешто, била то здрава исхрана, одлазак на тренинг, вежбање инструмента или стварање навике за учењем…
Наваљивање и опомињање уме да буде напорно и за дете али и за мајку, стога се маме неретко послуже овом реченицом која ће се једног дана заиста и испунити.
Извор: yumama.com