Свако може да научи математику!

16 јануара, 2015

У овом тексту је неколико важних ствари које треба да запамтите да бисте научили математику. Учење математике је слично учењу страног језика, у почетку је тешко, а онда постаје све лакше и лакше. Правила у математици су међусобно повезана, тако да када савладате једно правило, много лакше ћете савладати читав низ других. Бити фрустриран у почетку није никакав проблем, то је природни део процеса учења, зато не одустајте! Ви то можете!
matematika
Кораци:
1. Одредите време учења. Математику треба учити најмање један сат, сваког радног дана.
2. Направите математички речник. Математика има своје изразе и зато је корисно током учења уписивати дефиниције тих израза у посебан речник, који ћете имати поред себе током учења. На тај начин ћете и лакше запамтити појмове и дефиниције и брже се подсетити када вам затребају током процеса учења.
3. Користите најмање два уџбеника или збирке задатака. Аутори дају објашњења на различите начине и нека ће вам бити јаснија од других, а могуће је да ћете комбинацијом брже и лакше разумети.
4. Проверите које предзнање вам је потребно да научите нову лекцију. Математика је многима тешка зато што захтева да претходна правила буду научена и запамћена, да би се научила нова. Зато, ако утврдите да сте пропустили да научите правила потребна за савладавање нове лекције, вратите се и научите их.
5. Вежбајте, вежбајте, вежбајте…Потребно је урадити много различитих типова задатака, на тај начин ћете научити да логички размишљате, на крају ћете врло лако решавати и математичке проблеме које нисте претходно вежбали
Савети:
· Фрустрација је део процеса- зато не одустајте само зато што вам је било тешко да разумете неко правило
· Ако сте утврдили да имате “рупа” у претходном знању, одвојите сваки дан додатно време да научите пропуштено, иначе нећете далеко стићи. За математику је потребна чврста основа, она не може да стоји на стакленим ногама.
· Добар приватни наставник, једном недељно, вам може помоћи да лакше савладате градиво. Ни један приватни наставник вам неће помоћи ако не будете радили редовно. Ти часови треба да вам служе само за то да разјасните делове које нисте успели учећи сами. Најкориснији су они додатни часови на које одлазите са спремљеним питањима.
· Математика није пасивна активност. Не можете научити математику читајући уџбеник као роман. Морате бити активни и вешто се “играти” правилима примењујући их у различитим математичким проблемима.
· Решавајте прво једноставније задатке, тако ћете “загрејати” мозак за оне компликованије.
Сви наведени кораци и савети ће дати резултат ако и само ако:
– Пажљиво пратите наставу на часу математике
– Редовно радите домаће задатке
 
http://srljubica.blogspot.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама