Svako može da nauči matematiku!

16 januara, 2015

U ovom tekstu je nekoliko važnih stvari koje treba da zapamtite da biste naučili matematiku. Učenje matematike je slično učenju stranog jezika, u početku je teško, a onda postaje sve lakše i lakše. Pravila u matematici su međusobno povezana, tako da kada savladate jedno pravilo, mnogo lakše ćete savladati čitav niz drugih. Biti frustriran u početku nije nikakav problem, to je prirodni deo procesa učenja, zato ne odustajte! Vi to možete!
matematika
Koraci:
1. Odredite vreme učenja. Matematiku treba učiti najmanje jedan sat, svakog radnog dana.
2. Napravite matematički rečnik. Matematika ima svoje izraze i zato je korisno tokom učenja upisivati definicije tih izraza u poseban rečnik, koji ćete imati pored sebe tokom učenja. Na taj način ćete i lakše zapamtiti pojmove i definicije i brže se podsetiti kada vam zatrebaju tokom procesa učenja.
3. Koristite najmanje dva udžbenika ili zbirke zadataka. Autori daju objašnjenja na različite načine i neka će vam biti jasnija od drugih, a moguće je da ćete kombinacijom brže i lakše razumeti.
4. Proverite koje predznanje vam je potrebno da naučite novu lekciju. Matematika je mnogima teška zato što zahteva da prethodna pravila budu naučena i zapamćena, da bi se naučila nova. Zato, ako utvrdite da ste propustili da naučite pravila potrebna za savladavanje nove lekcije, vratite se i naučite ih.
5. Vežbajte, vežbajte, vežbajte…Potrebno je uraditi mnogo različitih tipova zadataka, na taj način ćete naučiti da logički razmišljate, na kraju ćete vrlo lako rešavati i matematičke probleme koje niste prethodno vežbali
Saveti:
· Frustracija je deo procesa- zato ne odustajte samo zato što vam je bilo teško da razumete neko pravilo
· Ako ste utvrdili da imate “rupa” u prethodnom znanju, odvojite svaki dan dodatno vreme da naučite propušteno, inače nećete daleko stići. Za matematiku je potrebna čvrsta osnova, ona ne može da stoji na staklenim nogama.
· Dobar privatni nastavnik, jednom nedeljno, vam može pomoći da lakše savladate gradivo. Ni jedan privatni nastavnik vam neće pomoći ako ne budete radili redovno. Ti časovi treba da vam služe samo za to da razjasnite delove koje niste uspeli učeći sami. Najkorisniji su oni dodatni časovi na koje odlazite sa spremljenim pitanjima.
· Matematika nije pasivna aktivnost. Ne možete naučiti matematiku čitajući udžbenik kao roman. Morate biti aktivni i vešto se “igrati” pravilima primenjujući ih u različitim matematičkim problemima.
· Rešavajte prvo jednostavnije zadatke, tako ćete “zagrejati” mozak za one komplikovanije.
Svi navedeni koraci i saveti će dati rezultat ako i samo ako:
– Pažljivo pratite nastavu na času matematike
– Redovno radite domaće zadatke
 
http://srljubica.blogspot.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama