Свако ТРЕЋЕ дете у Србији гојазно, РФЗО им обезбеђује бесплатну рехабилитацију у Чиготи

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) саопштио је да ће о трошку државе обезбедити рехабилитацију малишана који имају проблем са гојазношћу, у Специјалној болници Чигота кроз такозвани Чиготица програм.

Рехабилитација траје 21 дан, а да деца и адолесценти између 12 и 18 године два пута могу бити упућени на рехабилитацију, преноси Танјуг.

Директока РФЗО Сања Радојевић Шкодрић изјавила је да свако треће дете у Србији има вишак килограма, као и да је тај податак забрињавајући.

„Гојазна деца имају повећан ризик за развој многих метаболичких болести као што је дијабетес, а гојазност код деце је значајан фактор ризика и за оболевање у одраслој доби“, рекла је она.

Индикација за упућивање на рехабилитацију деце у Чиготи је дијагностификован индекс телесне масе већи од 95 перцентила или плус 2 стандардне девијације за пол и узраст, прецизирала је она. Додала је да ће се деца упућивати на основу упута који издаје изабрани педијатар и медицинске документације, отпусне листе или извештаја педијатра, који нису старији од шест месеци.

За 15 година трајања Чиготица програма, о трошку РФЗО-а, а захваљујући стручном тиму Специјалне болнице, рехабилитовано је више од 9.000 деце и адолесцената узраста од 12 до 18 година.