“Svim istinskim feministkinjama, svim osvešćenim ženama, želim da poručim da je OVO tema broj jedan”

16 marta, 2023

Šta je feminizam zapravo? Da li je to borba za prava svih žena ili samo onih čija ugroženost ima veze sa seksualnim nasiljem? Da li su žene koje u fabrikama umiru jer im ne dozvoljavaju da izađu kad se osećaju loše tema? Da li su tema žene koje se suočavaju sa osudom jer su odlučile da rode petoro, šestoro dece?

O ovoj temi na svom profilu govori Jelena Obrenović Damnjanović, slikarka koja je Širom Srbije kreirala murale kako bi podigla svest o problemu nestalih beba u Srbiji.

Njen post prenosimo u celosti.

“Svim istinskim feministkinjama, svim osvešćenim ženama, svim ženama u javnosti koje se bave pitanjima žene i njenog položaja u ovom društvu, želela bih da poručim da je osnovna feministička društvena tema u ovoj zemlji KRAĐA BEBA IZ PORODILIŠTA.

Bebe su se krale jer:

1. Žene se u porodilištu tretiraju kao rasplodne krmače. Nekada i sada!

2. Muškarac doktor je autoritet na nivou Boga/njegova reč je zakon.

3. Žene ne znaju svoja prava. Prava da vide bebu po rođenju, prava da budu sa bebom ako je bolesna, pravo da je sahrane ako zaista umre.

4. Ženama se manipulisalo na najsurovije načine.

“Mlada si, rađaćeš još”

“Rodila si čudovište, bolje da ga ne vidiš”

“Sredi se, imaš drugo dete, oćeš da završiš u ludnici”

“Bolnica će sahraniti dete, idite kući i što pre zaboravite ovo”.

Itd.

5. Žene su svoju bol, sumnju i svoje stanje krile od svojih muževa.

6. Žene su se osećale krivom, obeleženom.

7. Sistem koji je krao bebe je vrlo dobro poznavao patrijarhalnu sredinu i iskoristio poverenje i svoj autoritet u NAJVEĆOJ AFERI IKADA. Tom sistemu odgovara da se vaskolika srpska javnost bavi dupetom jedne voditeljke, ili slučajem jedne glumice, ili ubistvom jedne pevačice i to na najgori gotovo nekrofilski način.

8. Akušersko nasilje se sprovodi nad ženama u porodilištu još uvek.

9. Hiljade žena čija deca nisu ni na grobljima, niti u bolnicama, traže odgovore od države gde su im bebe za koje su lekari tvrdili da su mrtve. Te žene NIKO NE VIDI.

10. Tim ženama muževi ne pomažu u njihovoj borbi. Tim ženama javne ličnosti ne pomažu. Tim ženama istaknute feministkinje ne pomažu. Rođena deca im ne pomažu. Te žene ne postoje.

To je tema broj jedan u ovom društvu.

11. Ove žene su svedene na nivo teorije zavere. Ovim ženama se žene podsmevaju.

To vam je tema broj jedan sestre moje, a ne neotesano ponašanje Ramba Amadeusa.

Ali kapiram da aktivizam podrazumeva hrabrost, inteligenciju, pamet, empatiju, čast, principijelnost, pa ne zameram.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "“Svim istinskim feministkinjama, svim osvešćenim ženama, želim da poručim da je OVO tema broj jedan”"

  1. Lanmi kaže:

    Ova tema se tretira kao teorija zavere, zato što i jeste teorija zavere. Potpuno je nemoguće da neko u Srbiji ili Jugoslaviji ukrade toliko dece koliko procenjuju ova udruženja. Da bi neko ukrao bebu potrebno je više osoba na određenim pozicijama da napravi zaveru, i moraju ostati tragovi, koji bi se mogli iskoristiti u nekom sudskom procesu. Posmatranjem ovih udruženja i njihovog rada vidi se da se njihov rad većinom svodi na manipulisanje emocijama roditelja koji su izgubili bebe. Te manipulacije idu do brutalnih razmera.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama