Tata, hvala ti

Od tebe nisam nasledila milione, kuću na Dedinju, vikendicu u Toskani, ni letnjikovac na Hvaru, ali sam nasledila talenat za slikanje, dar za pisanje, reči za utehu, šaku dobrog humora, snagu kada je najteže i ono najvažnije, nasledila sam dobru dušu i srce veće od svih kvadrata.
tata-i-cerka-610
Naše prvo letovanje

Iako si me oblačio u stilu „crveno i roze nose samo koze“ pa su me zbog toga mnogi ismevali, to sam ti oprostila, jer si me naučio da je hrabro biti drugačiji i ne pripadati masi. I danas, kada mi je teško ja obučem te boje, jer sam hrabra da preguram dan.

Sa istog letovanja još pamtim i da sam pala sa najvišeg ležaja u vozu dok sam spavala, jer si izašao da popušiš cigaretu. Ako zanemarimo to načelno sam se lepo provela.

Konjske trke

Izvini za sve one šešire koje sam te maltretira da mi kupiš da bih ih zatim izgubila ili pocepala. Znam koliko te je to izluđivalo.

Htela sam da budem dama, baš kao i sve one napuderisane žene oko nas, ali divljakuša u meni se svaki put uzbudi kada konj na koji smo uložili simboličnih 10 dinara ne stiže prvi na cilj. Ja sam sa tvojih krkača žustro navijala i nisam ni primetila kada je šešir odleteo.

Časovi plivanja
Hvala ti što si me svakog utorka i četvrtka čekao ispred Taša posle treninga i vodio na takozvane „da mama ne zna” kolače, zbog njih sam ti oprostila ono jednom kada si zaboravio da dođeš po mene.

Iako sam plivanje najviše volela zbog gorepomenutih slatkiša, onog dana kada sam se davila u Dunavu, ispostavilo se da je tvoje insistiranje da se bavim baš tim sportom zapravo bila dobra ideja.

Prvi kućni ljubimac

U vreme inflacije i nestašice goriva, ti si vozio do granice sa Mađarskom kako bi mi kupio belog labradora kao novogodišnji poklon. A kako je ona više bila tvoja nego moja „igračka“ ja sam po kraju šetala plišano kuče, sve dok me nisi naučio da se izborim za ono što želim. Tada sam prvi put sama prošetala Beti. Istina je zapravo, da je ona prošetala mene. Vratila sam se kući srećna i ponosna, ali oguljenih kolena.

„Moj“ prvi pismeni zadatak

Iako sam se osramotila pred celim razredom, jer je nastavnica provalila da si mi ti pisao sastav iz srpskog jezika, ipak sam ti zahvalna, jer bez tvog „vetra u leđa“ danas se ne bih bavila pisanjem.

Ti si ćerko tatin sin

Kako si mi oduvek kupovao serije automobilčića, vatrogasce i ostale „dečačke“ igračke posumnjala sam da si želeo sina, ali ti nisam zamerila, Sećam se jednom kada si me vodio da kupim patike. Želela sam ljubičaste, a ti si uporno upirao prste u muške boje. Sreća, bilo je po mom.

Tenis u pokušaju

Sećam se i kada si me vodio na tenis, a seća se i ono magare koje si nekoliko puta pogodio lopticom preko dva teniska terena i previsoke ograde. Iako si mislio da si talentovan, tata, nisi, ali bilo je zabavno.

Ti si mi pružio dom pun šale i smeha i najmanje što sam mogla da uradim da ti se zahvalim, jeste da ti poklonim reči. Ti od njih živiš, baš kao i ja.

Tata, hvala ti.

Izvor: zena.blic.rs