Тате, опходите се према мајци своје деце онако како желите да се према вашој ћерки сутра опходи њен муж

4 марта, 2023

Већина студија показује да мајка и отац играју готово једнаку улогу у дечјем емоционалном развоју. Разлике произлазе из чињенице да су мајке традиционално много присутније у животима деце – углавном се брину за кућне послове и више времена проводе са децом код куће. Иако је овај модел недавно напуштен, мајке и даље проводе више времена са својом децом и на тај начин играју већу улогу у њиховом емоционалном развоју и одгоју. Због тога се чини да је улога оца занемарена или мања од улоге мајке, али то није случај.

Не заборавимо да деца много више уче од гледања него од разговора. Ако отац према супрузи поступа са пажњом и поштовањем, уколико одговорно поступа према породичним обавезама и доприноси угодном и мирном кућном окружењу, ћерка ће такав модел понашања усвојити као узор понашања свог будућег мужа.

С друге стране, ако отац према супрузи поступа грубо, непажљиво, ако је ретко присутан код куће, не преузима одговорност за важне породичне ствари, ако доприноси стварању непријатне и напете атмосфере у кући… и тада постаје модел за понашања и врло често, несвесно, и ћерка може изабрати таквог мужа.

И на крају, ако отац напусти породицу и нема контакт са ћерком или су ти контакти ретки и недовољни, девојчица често прихвата такав образац понашања и нехотице бира партнера који ће на овај или онај начин чинити да се она осећа напуштеном.

Стога је добро за очеве да према ћеркама поступају на начин и с пажњом као што би желели да њихови мужеви с њима сутра поступају. Ниједна крајност није добра, па тако испуњавање свих жеља, некритички став за понашање девојчица, али и прекомерна строгост, неприступачност или ригидност у понашању оца према ћерки, доприносе нарушавању или заустављању дететовог емоционалног развоја.

Али улога оца не завршава се у раном детињству ћерке. Очеви могу бити од великог значаја у тинејџерским данима њихових кћери, када почињу показивати интересовање за супротни пол. Улога оца у овом периоду може помоћи девојчици да боље упозна дечаке на сигуран начин. Разговори оца и ћерке о њеним проблемима и дилемама о њеним првим момцима чине девојчицу слободном за разговор са будућим партнерима и о емоционалним, сексуалним и другим темама везаним за њихову интиму.

У адолесценцији је отац важан извор подршке у животу ћерке. Ако се њихов однос развио у пријатељски однос међусобног поверења, отац може бити замах и подршка безболном превладавању развојних криза и њене емоционалне и економске независности. Разговори са оцем о избору професије, потешкоће у првом послу, избору будућег партнера (мужа) могу бити од непроцењиве важности за ћерку ако се међу њима развије здрав однос поверења и међусобног поштовања.

Улога оца у животу ћерке не престаје ни када је удата и има децу. За то време, отац може бити одличан саветник и подршка током кризе брака своје ћерке, али такође може развити добар однос са њеним мужем и тако допринети већој породичној кохезији.

Аутор: Лидија Зорба, магистар психолошких наука

Извор: deca.mk

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Тате, опходите се према мајци своје деце онако како желите да се према вашој ћерки сутра опходи њен муж"

  1. Mirjana каже:

    Ja imam dosta godina al sam imala srecu da imam predivne roditelje,pa jos uvek sam zadrzala sretno dete u dusi. Moja deca isto. Ali tu se prekida sretna tradicija bezbriznog detinjstva,jer moje unuce to vise nema prilike da dozivi. Naime moja bivsa snaja je odrasla u porodici gde su svi odnosi zatrovani,njeni su razvedeni,ali i ona i sestra su od strane njihove majke su ucene da im tata ne treba,da sa tatom ne treba imati kontakt sem ako ti treba neka korist,a kad je dobijes opet nije vise bitan. I tako kako je odrasla pokusala je da izbegne maminim zlim pipcima dok je moje unuce bilo malo jer njena majka ne moze da se cima oko lepih obaveza koje trebaju malom detetu,a to je najsladji period,al njoj je to smetnja. Sad kad je unuce poraslo,sad moze,sta ostavi ga da se igra,jede sta se da i to je to. Al posto su se sin i snaja razveli,a unuce obozava svog tatu i tata njega,udruzenim snagama pokusavaju istu pricu,sta ce mu tata,tate su lose i nepotrebne,tuzno,jadno i strasno sta radi rodjenom detetu. Ali srecom pobedjuje sva ljubav i neznost,kojom je bio obasut prve tri god zivota,a i sad kad na zalost ne zivi sa tatom,sa tatom su mu najlepsi dani i oseca se sigurno i bezbrizno. Da samo vidite to obasjano lice i takvu srecu kad je kod tate.
    Na zalost u ovoj zemlji mame imaju prednost kod razvoda,tate i deca su kaznjeni sa min vidjanja. Ok postoje i ok mame koje to ne rade svojoj deci i koja mogu da vidjaju tatu kad zele,a ne surovo socijalno da odredjuje. Al mom unucetu se zalomilo u zivotu toksicna mama,baba,tetka. Al opet se nadam da ljubav i neznost sa kojom si rodjen i nosis je u sebi pobedjuju sve. Odrasce pa ce shvatiti

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама