Тест: Да ли сте књигохоличар?

24 јануара, 2015

 
Да ли сте се некад забринули за своје ментално здравље због претеране навучености на књиге. Не кажу наши стари џабе: “Покварићеш очи од толиког гледања у књиге.” Колико смо ми истраживали, лек не постоји. Ако сте књигохоличар, жао нам је, “болест” је углавном неизлечива.
knjige1
Иначе, да додам. Ја сам одувек била страшно навучена на књиге. На то узбуђење кад бираш коју ћеш следећу читати, на зрнце туге кад завршаваш књигу и опрашташ се од свега што си заједно с њеним јунацима доживео, ма на сам мирис књига! Ево признајем. Кад нико не гледа, мирисала сам књиге. Као кад пушач који покушава да прекине мирише дим цигарета са највећим уживањем. Ваљда сам мислила да ћу тако заувек сачувати део њих у себи, чак и ако заборавим неког јунака или битан део књиге.
Дакле, да. ЈА САМ ЗАВИСНИК. Зовем се Александра и ја сам књигохоличар. Или сам бар била, док нисам добила бебу која је на најдивнији начин окупирала сваки делић мог времена и оставила ми пола сата пред спавање да се само мало присетим тих тренутака уживања уз мирис књиге. Не, нисам се ја излечила. Само сам смањила. Али могу да прекинем кад год хоћу. Стварно, могу.
А ви, да ли сте и ви књигохоличар? Ако јесте, не брините, то је најкул зависност икад. Ево и 12 симптома како да је препознате. Пазите, ако се препознате у 5 од 12, значи да сте умерени књигохоличар, још има наде да се извучете. Са десет је ситуација већ мало тежа, не бисмо да вас узалуд охребрујемо. А преко десет – Добро дошли у клуб неизлечивих књигохоличара!
1. Више од 90% сваке ваше листе жеља (за рођендан, Нову Годину, годишњицу) су књиге.
 
2. Ваши пријатељи ћаскају о најновијем филму који су погледали или филмској адаптацији књиге, а ваш први коментар УВЕК је: “Пффф, књига је милион пута боља!” Јер, забога, у филму су “ово” скроз променили, а “оно” нису ни поменули, а то је набољи део!
3. Сви остали имају зидове пуне постера омиљених бендова, филмских звезда или филмова, а код вас за то нема места. Зидови су прекривени полицама за књиге!
4. Кад смо већ код ваше собе – ситуација је крајње алармантна. Књиге су почеле да излазе из полица, да прекривају столове, ормане, под, кревет! Мада, и тако вам је кревет превелики, а под скроз непотребан. Одавно сте престали да се играте на паркету.
5. Када сте као клинци имали шта-бих-желео-да-будем-кад-порастем-дан, сви ваши другари долазили су обучени као фудбалери, поп-звезде, доктори, глумци. А ви сте на свој уобичајени аутфит додавали наочари и писаћу машину.
6. Због неких књига сте били под психичким стресом. И иако вас чине потпуно престрављеним, истовремено вам доносе и срећу, па им се поново враћате. Чист мазохизам.
7. Ви сте она особа у друштву код које сви долазе по препоруку за читање (коју књигу треба понети на одмор, рецимо).
8. О чему год се прича, некако ћете извући неки цитат, одељак, ситуацију из једне од омиљених књига и повезати са тренутним збивањима. Молим вас, увек имајте на уму. То су измишљени ликови. Нису стварни. И не морате сваки свој Фацебоок статус написан на тему неке безнадежне ситуације завршавати са: “Довиђења и хвала на свим рибама.”
9. Не сањате као нормалан свет. У сновима, ви заправо живите у свету књиге коју тренутно читате.
10. Кад будете имали децу, зваће се по ликовима из ваших омиљених књига. Рецимо Хермиона, Луна и Шерлок.
11. Радо бисте се одрекли свих овоземаљских благодети, ако би то значило да ћете увек живети у свету једне од књига коју одаберете. У ствари, ви већ живите у том свету игноришући овај досадни, стварни – кад читате, заборављате да једете, пијете, спавате, а ако неко жели да вас дозове, мораће најмање десет пута да понови ваше име, ШТО ГЛАСНИЈЕ!
12. Рецимо да се смрзавате на смрт и да можете да сачувате само једну од следећих ствари да бисте сачували живот: одећу, храну, ципеле или књиге. Остале морате спалити да бисте преживели. Шта бисте сачували?
А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама