Test: Da li ste knjigoholičar?

24 januara, 2015

 
Da li ste se nekad zabrinuli za svoje mentalno zdravlje zbog preterane navučenosti na knjige. Ne kažu naši stari džabe: “Pokvarićeš oči od tolikog gledanja u knjige.” Koliko smo mi istraživali, lek ne postoji. Ako ste knjigoholičar, žao nam je, “bolest” je uglavnom neizlečiva.
knjige1
Inače, da dodam. Ja sam oduvek bila strašno navučena na knjige. Na to uzbuđenje kad biraš koju ćeš sledeću čitati, na zrnce tuge kad završavaš knjigu i opraštaš se od svega što si zajedno s njenim junacima doživeo, ma na sam miris knjiga! Evo priznajem. Kad niko ne gleda, mirisala sam knjige. Kao kad pušač koji pokušava da prekine miriše dim cigareta sa najvećim uživanjem. Valjda sam mislila da ću tako zauvek sačuvati deo njih u sebi, čak i ako zaboravim nekog junaka ili bitan deo knjige.
Dakle, da. JA SAM ZAVISNIK. Zovem se Aleksandra i ja sam knjigoholičar. Ili sam bar bila, dok nisam dobila bebu koja je na najdivniji način okupirala svaki delić mog vremena i ostavila mi pola sata pred spavanje da se samo malo prisetim tih trenutaka uživanja uz miris knjige. Ne, nisam se ja izlečila. Samo sam smanjila. Ali mogu da prekinem kad god hoću. Stvarno, mogu.
A vi, da li ste i vi knjigoholičar? Ako jeste, ne brinite, to je najkul zavisnost ikad. Evo i 12 simptoma kako da je prepoznate. Pazite, ako se prepoznate u 5 od 12, znači da ste umereni knjigoholičar, još ima nade da se izvučete. Sa deset je situacija već malo teža, ne bismo da vas uzalud ohrebrujemo. A preko deset – Dobro došli u klub neizlečivih knjigoholičara!
1. Više od 90% svake vaše liste želja (za rođendan, Novu Godinu, godišnjicu) su knjige.
 
2. Vaši prijatelji ćaskaju o najnovijem filmu koji su pogledali ili filmskoj adaptaciji knjige, a vaš prvi komentar UVEK je: “Pfff, knjiga je milion puta bolja!” Jer, zaboga, u filmu su “ovo” skroz promenili, a “ono” nisu ni pomenuli, a to je nabolji deo!
3. Svi ostali imaju zidove pune postera omiljenih bendova, filmskih zvezda ili filmova, a kod vas za to nema mesta. Zidovi su prekriveni policama za knjige!
4. Kad smo već kod vaše sobe – situacija je krajnje alarmantna. Knjige su počele da izlaze iz polica, da prekrivaju stolove, ormane, pod, krevet! Mada, i tako vam je krevet preveliki, a pod skroz nepotreban. Odavno ste prestali da se igrate na parketu.
5. Kada ste kao klinci imali šta-bih-želeo-da-budem-kad-porastem-dan, svi vaši drugari dolazili su obučeni kao fudbaleri, pop-zvezde, doktori, glumci. A vi ste na svoj uobičajeni autfit dodavali naočari i pisaću mašinu.
6. Zbog nekih knjiga ste bili pod psihičkim stresom. I iako vas čine potpuno prestravljenim, istovremeno vam donose i sreću, pa im se ponovo vraćate. Čist mazohizam.
7. Vi ste ona osoba u društvu kod koje svi dolaze po preporuku za čitanje (koju knjigu treba poneti na odmor, recimo).
8. O čemu god se priča, nekako ćete izvući neki citat, odeljak, situaciju iz jedne od omiljenih knjiga i povezati sa trenutnim zbivanjima. Molim vas, uvek imajte na umu. To su izmišljeni likovi. Nisu stvarni. I ne morate svaki svoj Facebook status napisan na temu neke beznadežne situacije završavati sa: “Doviđenja i hvala na svim ribama.”
9. Ne sanjate kao normalan svet. U snovima, vi zapravo živite u svetu knjige koju trenutno čitate.
10. Kad budete imali decu, zvaće se po likovima iz vaših omiljenih knjiga. Recimo Hermiona, Luna i Šerlok.
11. Rado biste se odrekli svih ovozemaljskih blagodeti, ako bi to značilo da ćete uvek živeti u svetu jedne od knjiga koju odaberete. U stvari, vi već živite u tom svetu ignorišući ovaj dosadni, stvarni – kad čitate, zaboravljate da jedete, pijete, spavate, a ako neko želi da vas dozove, moraće najmanje deset puta da ponovi vaše ime, ŠTO GLASNIJE!
12. Recimo da se smrzavate na smrt i da možete da sačuvate samo jednu od sledećih stvari da biste sačuvali život: odeću, hranu, cipele ili knjige. Ostale morate spaliti da biste preživeli. Šta biste sačuvali?
A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama