BPS: Plata vam je umanjena, i šta ćete sad?

5 decembra, 2014

Ee, deco moja, moj štrajkački narode! Gledam vas iz penzionerske fotelje, a glas vam ne čujem više. Padoste u zaborav, ne pominje vas više ni Radio Lajkovac!
Javljate jedni drugima da vam je plata umanjena, samo nikako da se dogovorite koliko je to u japanskim jenima, a u dinarima je mnogo. Teši vas što evro raste, pa i nije tako strašno umanjenje.
Nego, ako mene moje penzionersko pamćenje služi, u štrajk neradom ste krenuli da vam ne bi umanjili plate!
I, šta ćete sad? Stotinjak Boraca iz Bora održali javni čas, vodeći se mojim zastarelim savetima. Pa i Požarevac pokušao isto. Ostali im aplaudirali i otišli kući posle svojih časova od 30 minuta.stezanjekaisa_zpsf7a86f6f
Sad, vidim, pričate o nekom okupljanju, ali da ne bude na Svetog Nikolu, da ne naljutite sveca. Da ne bude dan pre i dan posle, da bi slava bila pripremljena i prasence pojedeno ne vreme. Da se slavski kolač ispeče kako valja i dolikuje. I da ne bude jako ladno. To je važno. I da bude radni dan, da bi prosvetari iz unutrašnjosti mogli malo da pazare po prestonici.
I da okačite slike na FB, iz beogradskih kafića, ispod kojiih će, standardno, pisati ,,Kafica s prijatnim društvom u BG.”  Dnevnica koju će sindikati isplatiti ,,protestantima” pokriće tu kaficu. I sendvičić i sokić. Na trgu ćete se malo požaliti Nikoli Pašiću i jedni drugima. I onda ćete se vratiti svojim kućama, pričajući kako vas vlast ne razume. Umete to, radili ste to godinama. Priznajem, i ja sam to isto radila, mrzeći svaku vlast i verujući u svaki sindikat.
I bili smo u pravu što se bunimo. I vi ste u pravu što se bunite. Samo, ponovo vas pitam, dokle mislite tako da se bunite, uvek na isti način?
Plata vam je umanjena, i šta ćete sad?
Sad kažete ljudima, odlučno:,,Nema prekidanja štrajka dok ne bude potpisan PKU!”
Koliko prosvetara zna šta je PKU? Moja komšinica, pokojna Spasenija, mislila je da je to neka psovka, stalno se nadala da vlast neće pristati na PKU. Sreća te joj dadosmo 40 dana juče, pa neće ni dočekati taj vaš PKU.
Nego, ja ponovo pitam: Zašto vi krenuste u taj štrajk?
Zar ne beše da vam ne bi bile umanjene plate? Možda me stare vijuge ne služe, ispravile se, izgleda, od neaktivnosti. Plašim se da se i vaše ispravljaju, pa ćete do Nove godine zaboraviti i PKU. I otići ćete samo u…
Nego, deco moja, smišljajte nešto što niste do sad radili.
Ja mogu samo da zapretim da ću da umrem kad mi stigne umanjena penzija. Obradovala bih nekog, te to i nije neka pretnja.
A vi imate moć, samo se setite koju još moć imate!
Baka vas više neće savetovati, ne vredi.
Ali, još jedan savet za kraj: nađite nekog mudrog savetnika, od ovih dosadašnjih mudronja ne bi neke vajde.
Ljubi vas vaša Baka Penzionisana Sindikalka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "BPS: Plata vam je umanjena, i šta ćete sad?

 1. stevan kaže:

  Svaka cast bako,menjajmo nesposobne sindikalne vodje!

 2. Sanijava kaže:

  Izuzimanje prosvete od smanjenja plate i platni razredi do 1.1.2015. nerealni su zahtevi koje su postavili sindikati. Ponasaju se kao Alisa u zemlji cuda, a clanstvo kao Domanovicevski narod, koji hrli za slepim vodjama. Vodjama je ostala slamka spasa za koju se hvataju, a to je dogovor oko PKU i Krovnog zakona,
  Zakoni ce biti usvojeni, ali, verovatno, ne po meri sindikata, niti po volji clanstva. Ko nas moze vise uniziti i povrediti od samih nas?
  Pamet u glavu, ne pasemo travu!

 3. Mirjana Stevovic Lalatovic kaže:

  Hvala bako na mudrim savetima. Pre destak dana si nas mudro opomenula predvidjajuci dalja desavanja. Vas savet je dovoljan. Nadam se da ce ga razumeti, ispravno shvatiti svi obrazovani ljudi, svi sindikalci a posebno predsednici / oni koji su glavni za pregovore.

 4. Rozmeri kaže:

  Sramota!!! Zaslužujemo!!! Ovce smo 🙁

 5. Učenica kaže:

  Slažem se u potpunosti. Sramota je što to rade profesori koji nas decu trebaju nešto da nauče. Sa štrajkom se nikada ništa nije dobilo i Nikolić je štrajkovao pa eto, smršao je. U svakom slučaju umesto da se podignu i bune svi zajedno da sruše vladu koja nije htela da se odrekne 10% plate ni kad su bile poplave a ne sada u nevanrednoj situaciji oni pokazuju svoju pohlepu i održe traljavih 30 minuta nastave koja je i onako sve osim nastave (čast izuzecima). Sistem nam je poremećen, svi se žale ali niko ništa pametno ne preduzima, pa dragi moji, vi ste ih stavili na vlast, vi ste ti koji ispaštate a što je najgore, čini mi se da će u takvom režimu živeti i moja nerođena deca, dakle za nekih 15 godina će ostati isto. Volela bih da grešim. Ajde uradite jednom nešto normalno, pokažite da vam je stalo do obrazovanja, da vam je stalo da nam državu vodi neko ko je obrazovan, neko ko će znati kako je teško bilo završiti fakultet pa će imati obzira prema stipendijama i prema cenama upisa na fakultete. Sve to što vi štrajkujete dragi moji profesori i nastavnici samo šteti i to ne vlasti, ne onima kojima želite da šteti, nego nama. Nama učenicima, deci. Njima i odgovara nepismena nacija, lakše upravljaš nepismenom budalom nego nekim ko će znati o čemu pričaš, pa kad ti kaže da je nešto belo što je crno nećeš klimnuti glavom nego ćeš mu raspaliti šamar. To tako ide kod obrazovanih naroda. Ne vode ih idioti koji nemaju 3 razreda osnovne već oni koji su sa 5000 mesečno završili master i doktorat. Napisah se mnogo, samo da dodam da imam 17 godina, nisam prepametna, nemam ni upola iskustva i muka koliko ih imate vi i koliko ćete ih još imati, ali mi se čini da razmišljam racionalnije od 90% vas štrajkača jer vidim dugoročne posledice. Izvinjavam se ako sam nekog uvredila i nadam se da će ovaj moj roman neko da pročita. S dužnim poštovanjem Gordana.

 6. Olja kaže:

  Predlažem da zatvorimo škole, jer nam ne treba obrazovanje a ja već godinama bolesna spremam tuđe stanove da bih preživela.Imam magistraturu i radim u državnoj školi a osnovne potrebe ne mogu 30 godina da zadovoljim. Porodicu ne mogu da prehranim. Što ste tražili , to ste dobili. Ja nisam išla da lupam u šerpe i lonce niti sam želela demokratiju.

  1. Nastavnik kaže:

   Dopada, ali to je zalosno! zato ajmo svi na ulicu da sprecimo lopove koji uzivaju u svojim platama od vise stotina hilja dinara, a nase se smanji.

 7. Nastavnikekate. kaže:

  Bako penzioner!
  Vi vise netrebate da brinte, vase ste vec odradili! Uzivajte penziju. Penzija Vasa ce se vratiti posto je protivzakoniko samo malo trbate da c

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama