Test profesionalne orijentacije za maturante – kako izgleda i kako se zakazuje

13 maja, 2022

Ivana Božić, psiholog iz Sektora za podršku zapošljavanju NSZ, kaže za RTS da bi bilo poželjno da maturanti pre nego što predaju dokumente za upis prođu test profesionalne orijentacije. Ukazuje na to da danas treba gledati široko na karijeru i osluškivati svoja interesovanja, ali i tržište, nove tendencije i u tome naći neki balans.

Maturanti srednjih škola se već uveliko spremaju za prijemne ispite na fakultetu i veći deo njih se i odlučio, a mlađi maturanti mogu da pristupe Vodiču za osnovce za izbor zanimanja i planiranje karijere posle osnovne škole.

Kako zakazati test profesionalne orijentacije

Što se zakazivanja testiranja tiče, postoje kontakti na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

“Ide se na kontakte, filijale i tu će se videti spisak gradova i profesionalna orijentacija i planiranje karijere i onda uspostaviti kontakt sa psiholozima”, navela je Božić.

Ukazuje i da je sada ogromno interesovanje za testiranje i da učenici treba da budu strpljivi.

Mlađim maturantima savetuje da prvo pristupe onlajn alatu.

Prošle godine je kroz testiranje psihološke podrške prošlo 2.200 učenika osmog razreda, a završnih maturanata srednje škole 1.600.

Često ih, kaže, preporuče roditelji – ako je starije dete bilo na testiranju, onda dođe i mlađe.

Kako izgleda samo testiranje

Božićeva naglašava da s učenicima rade isključivo psiholozi za profesionalnu orijentaciju, a samo testiranje može trajati od dva do tri sata, a nekad i duže. Potom sledi i savetodavni razgovor planiran nekog drugog dana.

Kada razgovaraju sa učenikom osmog razreda, uključen je i roditelj, ali se trude da razgovor bude najpre nasamo s mladom osobom.

Može da se desi da je učenik zainteresovan za jedno zanimanje a da procena talenta pokazuje nešto sasvim drugo, ali se, kako je objasnila, nikada ne gledaju tako “kruto” rezultati testova.

“Najpre gledamo čime se mlada osoba bavi i šta nam ona saopšti o svojim interesovanjima.  Gledamo da sve to uzmemo u obzir i ako se testovi ne uklapaju rezultati testa sa tom prvom željom da skrenemo pažnju na neke druge oblasti interesovanja”, rekla je Božićeva.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama