Тест професионалне оријентације за матуранте – како изгледа и како се заказује

13 маја, 2022

Ивана Божић, психолог из Сектора за подршку запошљавању НСЗ, каже за РТС да би било пожељно да матуранти пре него што предају документе за упис прођу тест професионалне оријентације. Указује на то да данас треба гледати широко на каријеру и ослушкивати своја интересовања, али и тржиште, нове тенденције и у томе наћи неки баланс.

Матуранти средњих школа се већ увелико спремају за пријемне испите на факултету и већи део њих се и одлучио, а млађи матуранти могу да приступе Водичу за основце за избор занимања и планирање каријере после основне школе.

Како заказати тест професионалне оријентације

Што се заказивања тестирања тиче, постоје контакти на сајту Националне службе за запошљавање.

“Иде се на контакте, филијале и ту ће се видети списак градова и професионална оријентација и планирање каријере и онда успоставити контакт са психолозима”, навела је Божић.

Указује и да је сада огромно интересовање за тестирање и да ученици треба да буду стрпљиви.

Млађим матурантима саветује да прво приступе онлајн алату.

Прошле године је кроз тестирање психолошке подршке прошло 2.200 ученика осмог разреда, а завршних матураната средње школе 1.600.

Често их, каже, препоруче родитељи – ако је старије дете било на тестирању, онда дође и млађе.

Како изгледа само тестирање

Божићева наглашава да с ученицима раде искључиво психолози за професионалну оријентацију, а само тестирање може трајати од два до три сата, а некад и дуже. Потом следи и саветодавни разговор планиран неког другог дана.

Када разговарају са учеником осмог разреда, укључен је и родитељ, али се труде да разговор буде најпре насамо с младом особом.

Може да се деси да је ученик заинтересован за једно занимање а да процена талента покaзује нешто сасвим друго, али се, како је објаснила, никада не гледају тако “круто” резултати тестова.

“Најпре гледамо чиме се млада особа бави и шта нам она саопшти о својим интересовањима.  Гледамо да све то узмемо у обзир и ако се тестови не уклапају резултати теста са том првом жељом да скренемо пажњу на неке друге области интересовања”, рекла је Божићева.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама