Pravila u porodici koja donose odlične rezultate

12 avgusta, 2016

Otkako sam postala mama donosila sam mnoga bezvezna pravila, od iracionalnih pretnji (nikad više keks u kući) do onih koja se protive ljudskoj prirodi (nema više svađanja sa sestrom!), piše Barbara Rouli na sajtu Parenting.com. . “Ali povremeno”, dodaje ona, “donosila bih neka pravila koja su delovala bolje nego što sam očekivala. Bez obzira poseduju li unutrašnju logiku ili ne, ona su funkcionisala zahvaljujući svojoj jasnoći, primenjivosti i lakoj pamtljivosti.” Evo tih najdelotvornih pravila za roditelje, po njenom iskustvu:
mama i cerka
Pravilo #1: Ne možeš biti u prostoriji kada ja u njoj nešto radim, ukoliko i ti nešto ne radiš.
Cilj: Da vam dete ili pomogne, ili prestane da vas gnjavi dok radite kućne poslove
Obično je stalno uznemiravanje od strane dece dok se rade kućni poslovi uzrok nerviranja. Ali ovo pravilo to rešava, uzimajući u obzir dve važne istine o deci:
-deca žele da budu sa vama što je više moguće
-ne možete ih prisiliti da vam pomažu na zaista koristan način
Jednostavno im postavite uslov – ili se priključi poslu ili napusti prostoriju.
Starac Pajsije Svetogorac: Ako hoćeš dobro da vaspitaš dete, sledi ova pravila!
Pravilo #2: Ne radim posle osam uveče
Cilj: Odlazak na spavanje na vreme i slobodno veče za vas
Ne možete prosto objaviti mužu i deci da od sada važi pravilo da se bez pogovora odlazi na vreme u krevet. Neće delovati. Ali ako objavite pravilo u vezi sa vama, umesto da svima govorite šta treba da urade, stvari čudesno ležu na mesto.
Roulijeva je jednog dana saopštila deci da je Ministarstvo za rad upravo donelo nov propis, po kom joj više nije dozvoljeno da obavlja roditeljski posao posle osam sati uveče. Objasnila je deci da će im rado i dalje čitati priče, kupati ih i slušati njihove doživljaje iz proteklog dana, ali samo pre kraja “radnog vremena”. “Ponašala sam se kao da to nije do mene, poput Pepeljuge koja prosto mora zabavu da napusti u ponoć,” kaže ona.
Najednom, deca i muž su počeli da razvijaju svest o vremenu. Ćerka je počela da se užurbano sprema za krevet odmah posle večere, kako bi imala više vremena za druženje sa mamom. Muž je, svestan toga da će sam morati da stavlja decu na spavanje ako ne legnu na vreme, počeo da se više zalaže oko toga.
Od tada se mamino radno vreme malo “produžilo” budući da su devojčice porasle, ali je svest o tome da mama nije neprestano “na izvolte” ostala deo porodične rutine.
Pravilo #3: Šta si dobio – dobio si, nema ljutnje
Cilj: Nema više preganjanja oko toga ko je dobio perecu sa više soli ili mleko u lepšoj šolji.
Život nije fer, i to je nešto sa čim vaša deca na početku moraju da se pomire. Nema ljutnje ako izvučeš deblji kraj.
“Ovo sam čula od moje prijateljice koja je vaspitačica. Isprva sam bila skeptična, ali na moje iznenađenje, ne samo da ovo pravilo deluje, već i kod dece izaziva olakšanje. Mora da uviđaju da će, ako danas prođu lošije, sutra oni biti ti koji će proći bolje.”
Pravilo #4: Idi vidi dal sam tamo
Cilj: mir i tišina
“Ne znam da li sam samo ja u pitanju, ili i vas izluđuje kada dete “cijuče” jednu te istu pesmicu sto puta za redom? Ja se ne osećam dužnom da im budem publika/žrtva više od par minuta ili da ih neprestano utišavam kada pričam telefonom.” kaže Roulijeva i dodaje: “Jednom kada im poklonim pažnju primerenu njihovom nastupu, kažem im da mogu slobodno da pevaju, lupaju, viču i rade štagod im duša ište, samo ne ovde. Isto važi i za cmizdrenje, kukanje i napade besa. Ovo pravilo deluje zato što deci dajete izbor umesto da im uvodite sankcije.” zaključuje ona.
Ma sve je to iz porodice!
Pravilo #5: Nema rasprave o novcu
Cilj: Predupredite moljakanje oko kupovine stvari
Da bi delovalo, ovo pravilo mora se sprovoditi dosledno. Osnovno je da nikad ne obrazlažete svoje odluke o kupovini. Bilo da ste rekli da ili ne, dete to mora da prihvati bez negodovanja. Uvek im ponavljajte istu mantru “Nema rasprave o novcu”.
Međutim, ovo pravilo mora se primenjivati dvosmerno – kada dete kupuje svojim novcem, možete mu dati savet i ukazati na moguće greške, ali odluka je njegova, osim kada zdravlje ili bezbednost deteta mogu biti ugroženi. Neka prave loše izbore, tako će naučiti.
Ovo pravilo deluje zato što pažnju sa objekta dečije želje preusmerava na “finansijsku politiku kuće”. Umesto da trošite snagu na ubeđivanje oko toga da li im treba još jedna drangulija, prosto se pozovite da vaše zdravorazumsko porodično pravilo.
Kućni poslovi za decu
Pravilo #6:Ne razumem taj jezik
Cilj: Zaustavite kmeženje, urlanje i nepristojnostOvo pravilo zahteva gotovo religioznu posvećenost kako bi uspešno radilo. A suština je u sledećem: kad god vaše dete prestane da komunicira na civilizovan način, npr. zatraži umesto da zamoli, kmezi ili priča na način koji ne odobravate, pravite se da ne razumete. Još je bolje da to kažete šapatom, što će smiriti situaciju. Tiho ponavljajte da “ne razumete taj jezik”, kako biste izbegli dramu koju dete možda upravo i želi.Ovako ćete istovremeno onemogućiti dete da uspe u komuniciranju na ružan način, i učiniti da se oseti da ima nešto značajno da kaže, onda kada to kaže na lep način.

 
Izvor: Detinjarije
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama