То што сам мама дечака, то ме је из корена променило

Бити мама дечака у потпуности мења жену.

Мења је на начин на који мајчинство генерално промени жену, али и на неке друге начине. Те промене дођу полако и тихо, тако да их и не приметите док се не осврнете и схватите да не можете да препознате сами себе.

Бити мама дечака учи вас да задржите дах и затворите очи сваки пут кад пожелите да вриснете „Не! Пази!” и сачувате тај врисак за онда кад стварно буде важно.

Научићете да волите филмове попут Ратова звезда и да дискутујете о херојима за које до јуче нисте ни знали да постоје.

Постајете посебно осетљиви на све оне уобичајене фразе попут: „буди мушко”, „какав си ти то дечак”, „плачеш као девојчица” па вам дође да сваког ко каже нешто слично залепите посред фаце.

У неком тренутку се препаднете јер схватате колика одговорност лежи управо на вама – да их научите да буду љубазни и да се не осврћу на горепоменуте опаске.

Бити мама дечака значи знати све тајне и цаке Мајнкрафта и прочитати све могуће текстове о томе колико је заиста у реду дозволити детету да игра игрице.

Постајете свесни и колико је заправо важно да свог наследника научите да на прави начин третира жене, почев од своје мајке. Уложите надљудски напор да га научите да слаже своје ствари и напуни машину за суђе. Поновите више хиљада пута да покупе своје чарапе, иако је зилион пута лакше да то урадите сами.

Бити мама дечака најбољи је начин да увек изнова препознате колико су сви стереотипи о дечацима и девојчицама – потпуна глупост! Непрестано бринете о томе да ће свет покушати да их обликује по својој мери и учини нечим што нису.

Бити мама дечака учини да се навикнете на ризик, да се мање плашите непознатог. Учини да се осетите истовремено храбрији и уплашени више него што сте мислили да је могуће.

Почињете да говорите ствари попут „буди пажљив” уместо „силази доле” кад се пењу на дрво и оду толико високо да вам срце сиђе у пете. Јер, на крају крајева, желите да искусе ризик и виде свет, ма колико то вама страшно изгледало.

Да, бити мама дечака дефинитивно мења жену.

Срце постаје снажније, мало мекше и мнооого веће. Јер кроз њих, отворио вам се читав један нови свет.

Приредила А. Ц.

Зелена учионица