To što sam mama dečaka, to me je iz korena promenilo

21 maja, 2018

Biti mama dečaka u potpunosti menja ženu.

Menja je na način na koji majčinstvo generalno promeni ženu, ali i na neke druge načine. Te promene dođu polako i tiho, tako da ih i ne primetite dok se ne osvrnete i shvatite da ne možete da prepoznate sami sebe.

Biti mama dečaka uči vas da zadržite dah i zatvorite oči svaki put kad poželite da vrisnete „Ne! Pazi!” i sačuvate taj vrisak za onda kad stvarno bude važno.

Naučićete da volite filmove poput Ratova zvezda i da diskutujete o herojima za koje do juče niste ni znali da postoje.

Postajete posebno osetljivi na sve one uobičajene fraze poput: „budi muško”, „kakav si ti to dečak”, „plačeš kao devojčica” pa vam dođe da svakog ko kaže nešto slično zalepite posred face.

U nekom trenutku se prepadnete jer shvatate kolika odgovornost leži upravo na vama – da ih naučite da budu ljubazni i da se ne osvrću na gorepomenute opaske.

Biti mama dečaka znači znati sve tajne i cake Majnkrafta i pročitati sve moguće tekstove o tome koliko je zaista u redu dozvoliti detetu da igra igrice.

Postajete svesni i koliko je zapravo važno da svog naslednika naučite da na pravi način tretira žene, počev od svoje majke. Uložite nadljudski napor da ga naučite da slaže svoje stvari i napuni mašinu za suđe. Ponovite više hiljada puta da pokupe svoje čarape, iako je zilion puta lakše da to uradite sami.

Biti mama dečaka najbolji je način da uvek iznova prepoznate koliko su svi stereotipi o dečacima i devojčicama – potpuna glupost! Neprestano brinete o tome da će svet pokušati da ih oblikuje po svojoj meri i učini nečim što nisu.

Biti mama dečaka učini da se naviknete na rizik, da se manje plašite nepoznatog. Učini da se osetite istovremeno hrabriji i uplašeni više nego što ste mislili da je moguće.

Počinjete da govorite stvari poput „budi pažljiv” umesto „silazi dole” kad se penju na drvo i odu toliko visoko da vam srce siđe u pete. Jer, na kraju krajeva, želite da iskuse rizik i vide svet, ma koliko to vama strašno izgledalo.

Da, biti mama dečaka definitivno menja ženu.

Srce postaje snažnije, malo mekše i mnooogo veće. Jer kroz njih, otvorio vam se čitav jedan novi svet.

Priredila A. C.

Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama