Траже се паметни детективи за решавање мистерије!

26 јула, 2017

Јуче, негде после поноћи, неки чудни лопови провалили су у редакцију школског, светски признатог и познатог, дечјег часописа за проучавање историје „Мала ЕДУКА”. Редакција часописа смештена је у једној малој, заборављеној учионици у којој су се само одлагале старе историјске рашчупане карте, поломљени глобуси и неке чудне справе које зову „грамофони”. Е, у ту учионицу је неко провалио и од свих ствари у њој користио само компјутер редакције часописа.
Када су чланови редакције стигли, имали су шта да виде. У ствари, баш и нису. Ништа није било украдено, а осим померених столица и једне слинаве марамице, лопови нису оставили никакав траг. Па шта су онда ту, заправо, радили? У историјске текстове које су уредници припремали за наредни број унели су НАМЕРНЕ грешке. И сад их све редом треба уловити и исправити!
Баш зато се и траже ПАМЕТНИ ДЕТЕКТИВИ за проучавање историје! Они треба да пронађу и исправе све грешке како би часопис могао да изађе на време и без искривљених историјских чињеница.
…овако некако, отприлике, почиње књига „Траже се паметни детективи за откривање историје” Роберта Такарича, која има и свој наставак.
Одмах након увода ређају се историјске приче, догађаји, занимљивости. Заправо, чланци који би требало да изађу у наредном броју часописа. Само, има један проблем. У свакој причи је грешка, вешто сакривена. Само вешти детективи моћи ће да је пронађу, а остали могу да вирну у решења на крају књигу. Што је, такође, сасвим у реду јер ће тако научити нешто што до сада нису знали.
Ми имамо предлог за вас – ову књигу можете поклонити неком младом љубитељу историје да током распуста има квалитетну забаву, али ни одраслима не би сметало да мало размрдају вијуге.
Зато, из књиге издвајамо једну причу са грешком:

Гласовно писмо

Најједноставније и најпрактичније писмо старог Истока изумели су и свакодневно користили Феничани. Они су развили тзв. гласовно писмо, где сваки знак представља један глас. Највише су га употребљавали трговци. Стари Грци су на основу феничанског писма створили своје писмо АБЕЦЕДУ, које су касније преузели Римљани. И ми користимо гласовно писмо које зовемо АЗБУКА.
Па, шта су мали хулигани искривили у овом кратком чланку? Шта не одговара истини?
А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Траже се паметни детективи за решавање мистерије!"

  1. Ljiljana каже:

    Grci nemaju abecedu vec alfabet.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама