Traže se pametni detektivi za rešavanje misterije!

jul 26, 2017

Juče, negde posle ponoći, neki čudni lopovi provalili su u redakciju školskog, svetski priznatog i poznatog, dečjeg časopisa za proučavanje istorije „Mala EDUKA”. Redakcija časopisa smeštena je u jednoj maloj, zaboravljenoj učionici u kojoj su se samo odlagale stare istorijske raščupane karte, polomljeni globusi i neke čudne sprave koje zovu „gramofoni”. E, u tu učionicu je neko provalio i od svih stvari u njoj koristio samo kompjuter redakcije časopisa.
Kada su članovi redakcije stigli, imali su šta da vide. U stvari, baš i nisu. Ništa nije bilo ukradeno, a osim pomerenih stolica i jedne slinave maramice, lopovi nisu ostavili nikakav trag. Pa šta su onda tu, zapravo, radili? U istorijske tekstove koje su urednici pripremali za naredni broj uneli su NAMERNE greške. I sad ih sve redom treba uloviti i ispraviti!
Baš zato se i traže PAMETNI DETEKTIVI za proučavanje istorije! Oni treba da pronađu i isprave sve greške kako bi časopis mogao da izađe na vreme i bez iskrivljenih istorijskih činjenica.
…ovako nekako, otprilike, počinje knjiga „Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije” Roberta Takariča, koja ima i svoj nastavak.
Odmah nakon uvoda ređaju se istorijske priče, događaji, zanimljivosti. Zapravo, članci koji bi trebalo da izađu u narednom broju časopisa. Samo, ima jedan problem. U svakoj priči je greška, vešto sakrivena. Samo vešti detektivi moći će da je pronađu, a ostali mogu da virnu u rešenja na kraju knjigu. Što je, takođe, sasvim u redu jer će tako naučiti nešto što do sada nisu znali.
Mi imamo predlog za vas – ovu knjigu možete pokloniti nekom mladom ljubitelju istorije da tokom raspusta ima kvalitetnu zabavu, ali ni odraslima ne bi smetalo da malo razmrdaju vijuge.
Zato, iz knjige izdvajamo jednu priču sa greškom:

Glasovno pismo

Najjednostavnije i najpraktičnije pismo starog Istoka izumeli su i svakodnevno koristili Feničani. Oni su razvili tzv. glasovno pismo, gde svaki znak predstavlja jedan glas. Najviše su ga upotrebljavali trgovci. Stari Grci su na osnovu feničanskog pisma stvorili svoje pismo ABECEDU, koje su kasnije preuzeli Rimljani. I mi koristimo glasovno pismo koje zovemo AZBUKA.
Pa, šta su mali huligani iskrivili u ovom kratkom članku? Šta ne odgovara istini?
A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Traže se pametni detektivi za rešavanje misterije!"

  1. Ljiljana kaže:

    Grci nemaju abecedu vec alfabet.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama