Треба ли с децом ићи напоље кад захлади и на шта пазити?

16 децембра, 2017

Kада температуре падну родитељи све мање воде децу напоље. Родитељска забринутост најчешће је повезана са страхом од дечјих болести па најчешће јесење дане проводе у затвореном простору пред телевизором или с таблетом у рукама, а заправо би требало да су напољу једнако као и кад је топло. Хладније време свакако ограничава дужину боравка на ваздуху, али то не би требало да нас ограничава у шетњама и игри. За дете нема лепшег доживљаја од скакања по барама, ваљања у лишћу и игре на снегу. Игра на свежем ваздуху има велику важност у подстицању дететовог целовитог развоја.

Боравак на ваздуху јача дететов имунитет
Ако деца проводе више времена на свежем ваздуху, генерално ће бити здравија јер су свакодневно у контакту с различитим бактеријама, животињама, земљом и песком. То је природан начин функционисања организма у природи па ће дете највероватније имати већу отпорност на аутоимуне болести и алергије. Бактерије и вируси размножавају се на вишим температурама док их ниске температуре убијају. Боравак вани током хладног времена детету ће омогућити да у своје тело унесе велике количине свежег ваздуха. То ће повољно утицати на дететове дисајне путеве, нервни састав, а крвоток ће боље радити.
Боравак на ваздуху јача дететово тело и подстиче моторни развој
Дете увек има потребу за кретањем. Трчање и скакање по стану и кревету често нису добра опција за решавање вишка енергије, стога дете треба извести напоље да се истрчи, падне, љуља се и скаче, нека се врти и истражује. Kада падне снег нека се грудвају, санкају и ваљају у снегу јер је снег и тако створен баш за њих. Све ове активности допринеће моторичком развоју и јачању тела и мишића, а самим тим утицаће на остала поља развоја.
Боравак на ваздуху утиче на логичко закључивање, машту и креативност
Није довољно детету само говорити о јесени или зими и показивати му слике. Најбољи начин учења је онај из искуства. Трчање уз ветар, скупљање лишћа, шкрипање снега, скакање по барицама у детету ствара велику радост и срећу. Учење узрочно-последичних веза догађа се одмах, а дете има могућност да посматра природу и промене у њој на лицу места.
Децу увек обуците у складу с временом
Само зато што је децембар не значи да дете треба да носи седам слојева. Обуците га онако како бисте обукли себе. Деца на ваздуху нису статична, они трче, врте се, скачу, а при томе се њихово тело загрева и зноје се, а обрашчићи се зарумене. Допустите деци да буду деца, нека се играју, веселе и уживају у свакој секунди игре, небитно греје ли сунце, пада киша или снег или можда шиба ветар.
Извор: klokanica.24sata.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама