Три младића ће вероватно бити избачена из школе. Али шта после тога?

Након инцидента који се догодио у Трстенику 9. новембра, наставничко веће Техничке школе донело је одлуку о искључењу три ученика из школе. Један од њих, који је снимао инцидент са професорком, исписао се из ове школе, али ће се васпитно-дисциплински поступак ипак водити.

Сва тројица ученика ће, ако директор усвоји одлуку Наставничког већа, бити избачена из ове школе.

Али, шта онда? Ови млади људи само престају да буду проблем Техничке школе, али остају „проблем“ друштва и заједнице у којој живе, ако им се не пружи адекватна помоћ у виду васпитног рада.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић каже немамо право да занемаримо ова три младића, нити да их се одрекнемо.

– Они морају имати психолошку подршку, а надам се да се ово неће поновити ни нама, ни њима. – рекла је Јанковић и додала да пре било каквих коментара ипак треба да сачекамо да видимо хоће ли директор усвојити одлуку Наставничког већа.

Подсећа и на то да виновници насиља имају право на жалбу, па да се може очекивати и инспекција, а тек након свега тога ћемо знати више.

– Колико чујем, један ученик се јуче сам исписао, тако да не знамо да ли ће моћи да настави школовање одмах или неће…. Све су то питања на која тренутно немамо одговоре. Ако остане искључење, то ће значити да смо сви свесни да казне морају бити веће и озбиљније, али то опет не значи да смо било шта поправили, јер без превенције не можемо решити проблем. – каже Јанковић

Такође, ако са искљученим ученицима не буду радили психолози, специјални педагози и социјална служба само смо неодговорно поступили јер смо тројицу младића препустили улици, објаснила је Јанковић.

– Они су жртве система који им је показивао свакодневно да је насиље прихватљиво и некажњиво. У озбиљном смо проблему када је у питању насиље у школама и више времена за причу немамо. Потребна су нам дела и договори са свим учесницима у образовном процесу, што јесте тест за цело друштво. – закључује председница УСПРС.