Тужно беж родитељство – нови тренд који нам долази из света друштвених мрежа

„Тужно беж родитељство“ је најновији тренд који нам долази из света друштвених мрежа. То подразумева облачење детета у загасите, безличне боје које, по мишљењу стручњака, лоше утичу на његов даљи развој вида.

Ако сте у протеклих неколико година куповали одећу за своју бебу, тражили поклоне за новорођенче, можда сте приметили да одређена палета боја доминира – на одећи, играчкама, али и у уређењу соба.

Ову безличну боју – беж – која је завладала дечјом модом и дизајном, хумористична списатељица Хајли Дерош оштро је назвала „тужна беж“. Тренд превладавања беж боје добио је и свој назив на друштвеним мрежама, а о термину ‘беж мама’ све се чешће расправља кад су лајфстајл теме везане за маме и бебе у питању.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sandra Charbonneau (@sandracharbonneau)

Дерош — списатељица и мајка двоје деце — почела је да истиче бизаран тренд на ТикТоку, и на њено изненађење, узео је маха. Сада има цео ТикТок профил посвећен „тужном беж феномену“ и више од 191.000 пратилаца који га сматрају потпуно хистеричним.

А тај беж тренд заиста јест скуп. Иронично је да треба издвојити много новца да би дете тако изгледало, а она тај изглед назива „изглед сирочића из 19. века“.

Одакле ‘тужна беж’? Неколико је ствари могло подстаћи овај пригушени заокрет у дечјој моди. Прво, у бегу од родних ограничења агресивно рекламиране ружичасте или плаве боје, неки су људи можда пронашли беж боју као родно неутралну опцију. Нијансе попут овсених пахуљица, камена, канапа, кости и пепела не одишу мушким или женским родом. Друго, нема ничег бољег од доношења новог човека на свет који ће ојачати вашу еколошку свест. Не желите да гомиле пластичног отпада непрестано плутају морем, а не желите ни пластичне играчке вриштећих боја које узнемиравају мирну атмосферу дечје собе твоје бебице. Коначно, постоји веза и с природним материјалима који су сигурни и нетоксични за бебе. На пример, необојене дрвене играчке и небељени, необојени памук углавном су беж нијансе, тако да та боја постаје скраћеница за једноставност и здравље. Но, као што је Дерош приметила, само зато што је производ беж боје не значи да је произведен етички или одрживо.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели REBEKAH GOWLER (@rebekahgowler_)

Ипак, живот без боја не чини се баш идеалним. Живот и без контраста није баш идеалан за бебе.

‘Мотивација да се има ‘кућа за Инстаграм‘ и да се деци не допушта да истражују и направе неред ме помало брине‘, каже неуропсихолог Аманда Гумер. ‘Нисам баш сигурна колико има деце којима је омиљена боја – беж.‘ У првој години живота развој вида се догађа брже него у било којој другој! Вид је битан за развој комуникације, моторике, памћења, спознаје као и за развој социоемоционалних вештина. Како се бебин вид развија и да ли је претварање да боје не постоје лоше за развој вида, објашњава радни терапеут Леа Баља Панциров, практичарка ране интервенције. „Осјећај кад нас наша беба први пут погледа, кад нас прати, кад нам се смеши је непроцењив. Тако се повезујемо и развијамо приврженост. Сазнања о развоју вида, који је и даље предмет истраживања, јасно указују како је вид рођењем чуло које је најмање развијено те да новорођенчад најјасније види, односно највише одговара на висококонтрастне боје (црно-бело-црвено) на око 30 центиметара од очију (колико је отприлике удаљено мајчино лице од детета у положају дојења).

Сматрам да смо као стручњаци одговорни за то да едукујемо родитеље, а они да користе те информације у свакодневном животу како би максимално подстицали дететово визуално искуство које је важно за сваки сегмент развоја. Па би тако новорођенче требало да има јасне висококонтрастне веће предмете како би их приметило јер ће можда бити више мотивисано за подизање главе од подлоге у потрбушном положају који му је јако изазован. Како беба расте тако и ми прилагођавамо околину и играчке које нудимо, како облик и сврху, тако и боје. Боје морају бити снажне, јасне. Нека истраживања показују да деца са 6 месеци већ јасније виде боје те да их категоризирају. Не би требало да подлежемо разним трендовима који нису ничим утемељени.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Klaudia (@makovska_)

Дакле, дететова околина и играчке које нудимо морају бити прилагођене узрасту и бити потицајне, а не премало нити превише стимулирајућа. Свако дете има право да види овај шарени свет, а ми смо ту да им то омогућимо!“

Извор: Miss7mama/Zelena učionica