Tužno bež roditeljstvo – novi trend koji nam dolazi iz sveta društvenih mreža

„Tužno bež roditeljstvo“ je najnoviji trend koji nam dolazi iz sveta društvenih mreža. To podrazumeva oblačenje deteta u zagasite, bezlične boje koje, po mišljenju stručnjaka, loše utiču na njegov dalji razvoj vida.

Ako ste u proteklih nekoliko godina kupovali odeću za svoju bebu, tražili poklone za novorođenče, možda ste primetili da određena paleta boja dominira – na odeći, igračkama, ali i u uređenju soba.

Ovu bezličnu boju – bež – koja je zavladala dečjom modom i dizajnom, humoristična spisateljica Hajli Deroš oštro je nazvala „tužna bež“. Trend prevladavanja bež boje dobio je i svoj naziv na društvenim mrežama, a o terminu ‘bež mama’ sve se češće raspravlja kad su lajfstajl teme vezane za mame i bebe u pitanju.

 

Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram

 

Objava koju deli Sandra Charbonneau (@sandracharbonneau)

Deroš — spisateljica i majka dvoje dece — počela je da ističe bizaran trend na TikToku, i na njeno iznenađenje, uzeo je maha. Sada ima ceo TikTok profil posvećen „tužnom bež fenomenu“ i više od 191.000 pratilaca koji ga smatraju potpuno histeričnim.

A taj bež trend zaista jest skup. Ironično je da treba izdvojiti mnogo novca da bi dete tako izgledalo, a ona taj izgled naziva „izgled siročića iz 19. veka“.

Odakle ‘tužna bež’? Nekoliko je stvari moglo podstaći ovaj prigušeni zaokret u dečjoj modi. Prvo, u begu od rodnih ograničenja agresivno reklamirane ružičaste ili plave boje, neki su ljudi možda pronašli bež boju kao rodno neutralnu opciju. Nijanse poput ovsenih pahuljica, kamena, kanapa, kosti i pepela ne odišu muškim ili ženskim rodom. Drugo, nema ničeg boljeg od donošenja novog čoveka na svet koji će ojačati vašu ekološku svest. Ne želite da gomile plastičnog otpada neprestano plutaju morem, a ne želite ni plastične igračke vrištećih boja koje uznemiravaju mirnu atmosferu dečje sobe tvoje bebice. Konačno, postoji veza i s prirodnim materijalima koji su sigurni i netoksični za bebe. Na primer, neobojene drvene igračke i nebeljeni, neobojeni pamuk uglavnom su bež nijanse, tako da ta boja postaje skraćenica za jednostavnost i zdravlje. No, kao što je Deroš primetila, samo zato što je proizvod bež boje ne znači da je proizveden etički ili održivo.

 

Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram

 

Objava koju deli REBEKAH GOWLER (@rebekahgowler_)

Ipak, život bez boja ne čini se baš idealnim. Život i bez kontrasta nije baš idealan za bebe.

‘Motivacija da se ima ‘kuća za Instagram‘ i da se deci ne dopušta da istražuju i naprave nered me pomalo brine‘, kaže neuropsiholog Amanda Gumer. ‘Nisam baš sigurna koliko ima dece kojima je omiljena boja – bež.‘ U prvoj godini života razvoj vida se događa brže nego u bilo kojoj drugoj! Vid je bitan za razvoj komunikacije, motorike, pamćenja, spoznaje kao i za razvoj socioemocionalnih veština. Kako se bebin vid razvija i da li je pretvaranje da boje ne postoje loše za razvoj vida, objašnjava radni terapeut Lea Balja Pancirov, praktičarka rane intervencije. „Osjećaj kad nas naša beba prvi put pogleda, kad nas prati, kad nam se smeši je neprocenjiv. Tako se povezujemo i razvijamo privrženost. Saznanja o razvoju vida, koji je i dalje predmet istraživanja, jasno ukazuju kako je vid rođenjem čulo koje je najmanje razvijeno te da novorođenčad najjasnije vidi, odnosno najviše odgovara na visokokontrastne boje (crno-belo-crveno) na oko 30 centimetara od očiju (koliko je otprilike udaljeno majčino lice od deteta u položaju dojenja).

Smatram da smo kao stručnjaci odgovorni za to da edukujemo roditelje, a oni da koriste te informacije u svakodnevnom životu kako bi maksimalno podsticali detetovo vizualno iskustvo koje je važno za svaki segment razvoja. Pa bi tako novorođenče trebalo da ima jasne visokokontrastne veće predmete kako bi ih primetilo jer će možda biti više motivisano za podizanje glave od podloge u potrbušnom položaju koji mu je jako izazovan. Kako beba raste tako i mi prilagođavamo okolinu i igračke koje nudimo, kako oblik i svrhu, tako i boje. Boje moraju biti snažne, jasne. Neka istraživanja pokazuju da deca sa 6 meseci već jasnije vide boje te da ih kategoriziraju. Ne bi trebalo da podležemo raznim trendovima koji nisu ničim utemeljeni.

 

Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram

 

Objava koju deli Klaudia (@makovska_)

Dakle, detetova okolina i igračke koje nudimo moraju biti prilagođene uzrastu i biti poticajne, a ne premalo niti previše stimulirajuća. Svako dete ima pravo da vidi ovaj šareni svet, a mi smo tu da im to omogućimo!“

Izvor: Miss7mama/Zelena učionica