У београдским вртићима све мање деце, нема говора о пребукираности

12 јула, 2020

Број малишана који су претходних недеља долазили у престоничке вртиће наставља да опада, прошле среде је, на пример, у београдским обдаништима било 13.008 деце, што је само око 22,5 одсто уписаних.

Како је рекао за “Новости” градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак “нема говора о пребукираности вртића”.

– Прошле седмице долазило је између 16.500 и 17.500 деце, што је испод 30 одсто укупно уписаних малишана, док максимална долазност у протекла два месеца, колико вртићи раде након укидања ванредног стања, није прелазила 21.000 – рекао је Гак. – У јулу прошле године, просечна долазност износила је 43,2 одсто.

Нове епидемиолошке мере, истиче Гак, засад не мењају ништа у раду вртића, будући да није било релаксација. Од првог дана рада, обданишта су отворена под строгим безбедносним мерама заштите од ширења вируса корона. Запослени носе заштитну опрему, а у вртиће нико сем њих, деце и једног родитеља, не може да уђе, преносе “Новости”.

Малишанима и особљу се на улазу мери температура бесконтактним топломерима и дезинфикују им се руке. Такође, деци се често перу руке, а играчке и површине се детаљно третирају дезинфицијенсима. Одржава се прописана дистанца током оброка и спавања.

Када Градски завод региструје позитивног на вирус, обавесте се родитељи деце из групе, деца и запослени који су били у контакту иду у кућну изолацију, а вртић се дезинфикује.

Како је пре неколико дана обелоданио један од челних људи Кризног штаба у борби против корона вируса, др Предраг Кон, корона вирус је регистрован у 14 државних и приватних вртића. Он је данас, гостујући на ТВ Прва изјавио и да би епидемиолози “најрадије затворили све вртиће”, али да је јасно да то није могуће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "У београдским вртићима све мање деце, нема говора о пребукираности"

  1. Judge каже:

    Ovo što priča gospodin Gak, jednostavno, nije tačno. Naročito kada je u pitanju odlazak u samoizolaciju dece i zaposlenih gde je potvrđeno prisustvo korona virusa. U tim objektima se nastavlja sa radom i nema nikakve izolacije dece i zaposlenih i zatvaranja tog objekta. Obrazloženje je da se pretpostavlja da su svi nosili maske, koje zaposleni u predškolskim ustanovama ne dobijaju, i da su držali propisanu distancu.
    Uzimajući u obzir da postoje grupe gde dolazi i po 20-oro dece, niti postoji distanca, niti je tako nešto moguće uspostaviti.
    Gospodin Gak se vodi jedino statistikom. Uprave samo prete procentom dolaznosti i dobija se slika da su zaposleni u predškolstvu nepotreban trošak za ovu vlast.
    Gradska vlast nije preduzela ništa da zaštiti decu i zaposlene u predškolskim ustanovama.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама