У ком узрасту дете више не би требало да види родитеље без одеће

јун 12, 2021

Када сте млада мама, бити го испред бебе је сасвим природна ствар, било да дојите или форсирате додир кожа-о-кожу. Па чак и у узрасту од две или три године, многи од нас неће два пута размислити пре него што се скину пред дететом или иду у тоалет уз пратњу.

Foto: Canva

Али, како дете одраста, да ли би родитељ требало да буде тај који ће поставити границе и избегавати пресвлачење пред дететом?

Једна позитивна ствар тога што дозвољавате детету да вас види без одеће јесте та што ће видети реалистичну слику женског тела, а која се прилично разликује од оне која се пласира у медијима као идеална, каже мама блогерка коју прати чак два милиона људи, Constance Hall. За девојчице, битно је да знају да се од њих не очекује савршенство у физичком смислу и да то није најважнија ствар на свету, а за дечаке, да не треба од жена то да траже нити очекују.

Када вас деца виде без одеће, то шаље још једну добру поруку. А то је да ви немате проблем са тим како изгледате, да сте задовољни собом без обзира на ситне несавршености. То је један од милион начина да им пренесете самопоуздање.

Ово све, апсолутно не значи да пред тинејџерима треба да се шеткате обнажени.

Кад је, дакле, тренутак да почнете да се пресвлачите иза затворених врата?

Па, не постоји тачан узраст детета када можете рећи да је тај тренутак дошао. Али, како постају већи, већина деце ће природно постати мало стидљивија по питању сопственог, па и туђих тела.

Деца млађа од четири године, тврде психолози, су отворена и радознала када су у питању тела, али у узрасту од пет и више година, већ почињу да показују поштовање за приватност. Понекад, деца ће вам чак јасно ставити до знања да им није пријатно да се пресвлачите у њиховом присуству („А обуци се, мама!”).

Ако почну да се затварају у своју собу кад се пресвлаче и одбијају вашу помоћ када се туширају, можда заправо покушавају да вам кажу да се више не осећају пријатно ако су пред вама без одеће (или ви пред њима).

Јeдна опција је да дате детету избор. Кажете да ћете се сада пресвући, а оно ће само одлучити да ли жели да напусти просторију. Наравно, ово има смисла када је реч о млађој деци. У ситуацијама када имате десетогодишњака, ако он сам то није урадио, онда границе морате да поставите ви.

А шта је са супротним половима? Рецимо, у реду је да мама буде без одеће испред ћерке, али то исто је неприхватљиво за тату? Опет, нема ту неких јасних правила, али маме би требало да сe труде да буду „пристојно” обучене у присуству синова, а очеви у присуству ћерки.

А што се тиче стручњака, психолога, они кажу да за сваку породицу важе другачија правила.

Доктор Kerry Taylor каже:

„Ако ваше дете покаже да му је непријатно кад вас види без одеће – што обично зависи од неких норми које као породица поштујете и од тога да ли је дете истог или различитог пола – онда се трудите да будете обучени, то је боље него да игноришете њихове ставове и намећете им голотињу као нормалну ствар.”

Приредила: А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама