Уџбеник у којем је свака лекција – припрема за час

27 марта, 2016

Први утисак при „сусрету“ са уџбеником и Радном свеском за математику ауторке Весне Рикало, био је: „Вау, уџбеник је много тањи од радне свеске!“ То ми је одмах говорило да ће Радна свеска бити баш „радна“!
Шта може да одваја један уџбеник од мноштва сличних? Сви морају да прате План и програм, значи, наставне јединице су у свим уџбеницима исте.
matematika 2 Vesna Rikalo udzbenik koriceОно што карактерише овај уџбеник је једноставан начин обраде новог градива.
Учитељ буквално има припрему за час пред собом, довољно је да прати ток лекције. На почетку сваке је понављање и повезивање са претходним градивом, затим упутство за самосталан рад ученика. На крају лекције је предлог за завршни део часа. Новина у уџбенику су и предлози за различите облике рада на часу – индивидуални рад, рад у пару и рад у групи.
Лекције су тако конципиране да ђаци могу и сами да уче. Родитељи који желе да помогну свом детету, могу то врло лако учинити, само пратећи уџбеник.
На почетку уџбеника, симпатична девојчицa казује на који начин ће водити ученике кроз процес учења. Иста девојчица у Радној свесци скреће пажњу на оно што је посебно важно, тако да одмах подсећа ученике шта би требало да запамте.
Оно што је уочљиво, то је да је сваки наслов јасно истакнут и свака лекција почиње на посебној страни, што одаје утисак прегледности и јасности.
Као што рекох на почетку, Радна свеска је баш „радна“. У њој има довољно задатака да учитељ може да изабере које задатке ће радити који ученици, према способностима.
Задаци су веома јасно конципирани, веома блиски ученицима другог разреда. Инструкције попут: „заокружи“, „допиши“, „израчунај“, „провери“… подстичу процес усвајања градива на прави начин.
Илустрације, дело илустратора Вукашина Багића, које прате и Уџбеник и Радну свеску привлаче пажњу једноставношћу и подстичу процес учења. Тако да се помоћу геометријских облика, биљака, животиња, али и разних врста слаткиша, лако савладавају и сабирање и одузимање, множење и дељење, рачунање времена, па чак и разломци.
Посебна занимљивост Радне свеске је „Шарена страна“ која се налази после сваке области. На Шареној страни се налазе задаци које ученике могу развеселити и натерати на размишљање, али их могу мотивисати да родитеље код куће ставе „на пробу“.
Јер, и сама сам се замислила радећи неке задатке, срећна што моја рођена деца немају прилике да ме виде како рачунам колико ми је воћа потребно за воћну салату и како са зечевима размењујем шаргарепе и купус!
Ивана Бошњак Бошњак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама