Укључивање родитеља у интелектуални развој детета

2 јануара, 2016

 
Делотворност учења се значајно увећава кад roditeродитељи стимулишу интелектуални развој своје деце.
Резултати истраживања
Бројна истраживања су показала да непосредно окружење код куће има огроман утицај на све што деца уче у школи и ван ње. Заправо, кућно окружење има далеко већи утицај на све што деца науче до своје шесте године као и на оно што касније учетоком дванаестогодишњег школовања у основној и средњој школи, него што га имају приходи родитеља или њихово образовање. Један од најважнијих разлога за овако снажан родитељски утицај проистиче из чињенице да су деца од најранијег детињства па све до 18 године живота око 92% свог времена ван школе баш под утицајем родитеља. Зато добро организовано време ван школе сарадњом школског кадра и родитеља може снажно допринети променама које имају веома позитиван утицај на процес учења.
После 21 контролног истраживања, на 91% упоредних резултата се показало да деца која су учествовала у тако организованим програмима постижу боље резултате у учењу од деце која нису била обухваћена оваквим програмима.
У пракси
Кад говоримо о важности кућног окружења у процесу учења онда заправо под тим појмом, које понекад називамо «кућно градиво», подразумевамо сталан разговор између родитеља и деце о школи и свакодневним догађајима у животу деце; мотивисање деце да читају, као и разговор о томе што деца читају услободном времену; увид у ТВ програме које прате као и критички однос према томе шта гледају; увид и критички однос према заједничким активностима са вршњацима; учење одлагању тренутног задовољства ради постизања дугорочних циљева; показивање да нам је стало до тога шта деце уче и како напредују у школи, као и до њиховог општег напретка; ту је и познавање оног што је свакодневно присутно, дечији смех, али и њихова каприциозност. Читање деци и разговор о свакодневним догађајима је припрема деце за одлазак у школу и процес учења који их очекује. Међусобна сарадња родитеља и наставно-образовног особља у многоме доприноси оваквом приступу. Наиме, стручним саветима о одређеним актвностима код куће, професионалци могу подстаћи процес учења и код куће и у школи. Они, такође, могу направити и шире програме сарадње између родитеља и наставника којима се могу систематизовати активности у школи и ван ње у циљу стварања што подстицајније атмосфере учења.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама