Улога оца у животу деце – последице живота без љубави, поверења и блискости

Једна од најмоћнијих порука коју сам у животу добила била је порука мог оца. Тачно се сећам околности, у мојој 4. години живота. Одвео ме је на шишање. Замислите како је то изгледало пре 50 година. Наравно, био је у питању брица, сигурно не женски фризер. Врпољила сам се на столици, потпуно пренеражена околностима. Брица, навикао на мушке клијенте, само ми је рекао: „Смири се, или ћу ти одсећи уши и бићеш ружна.“ Да ли је мој отац тад приметио моју пренераженост или му се није допала брицина реакција, не знам. Само памтим речи:„ И ТАД ЋЕШ БИТИ ТАТИНА НАЈЛЕПША ДЕВОЈКА.“ Никад у животу нисам ни од кога добила тако моћну поруку.

Наравно да никад нисам мислила да сам најлепша на свету, напротив. Али БИЛА САМ ЛЕПА ЊЕМУ, каква год да сам била. И лепа сам ОНОМ ДРУГОМ БИТНОМ МУШКАРЦУ У МОМ ЖИВОТУ (другом не по важности, већ по временском редоследу – прво је био Тата, а онда Он). И још сам.


Та порука је била основ формирања моје самосвесне личности, особе која верује у себе јер зна да вреди. Основ мог САМОПОШТОВАЊА и САМОПОУЗДАЊА. Као да сам од тог тренутка знала колико вредим, шта све могу, које су моје границе. Сад, кад као зрела одрасла жена размишљам о тим КЉУЧНИМ ОДЛУКАМА које сам у животу доносила, знам да сам их донела под утицајем те ПРИМАРНЕ ОДЛУКЕ коју сам донела још као дете. ЈА САМ ВРЕДНА ЉУБАВИ, БЕЗ ОБЗИРА НА ПОСЛЕДИЦЕ МОГ ДЕЛАЊА. Касније сам знала да се изборим за себе око одабира факултета. Иако је тата мислио да је много боље да студирам стоматологију, поштовао је мој избор. И помогао ми колико год је био у могућности. И ето, сад сам психолог… и још по нешто.

Модел на који се угледате

Најбитнија улога оца у животу детета је у моделу који он деци представља. Начин на који он приступа свом животу, да ли је мање или више интегрисана личност, како решава проблеме, признаје ли своје грешке… Све то утиче да дете формира своју личност угледајући се на њега.

Нарочито је значајна његова улога у односу на синове јер се углавном идентификујемо са родитељем истог пола. Постајемо врло слични њима или њихове супротности уколико нам њихово понашање изазива негативне емоције. Чак и у ситуацијама кад не остваримо добар однос са оцем јер је превише строг и захтеван … чак и тад личимо на њега. Често чујем од својих клијента: „Највише код себе мрзим кад приметим да имам оне особине које ме подсећају на мог оца.“

Како развити добар однос са дететом?

Данас живимо у времену кад млади очеви проводе више времена са децом него што је то било пре 50 или 70 година. Улога оца у најранијем периоду није само сведена на обезбеђивање финансија за породицу, већ се брига о породици ширила и на помагање и бригу о мајци/супрузи, а и детету. Добар однос између детета и оца се развија од најранијег узраста. Бринући о детету у најранијем периоду, обезбеђујући физичку бригу,мењајући пелене, успављујући… отац поставља најбољу могућу осносву за развој доброг односа са дететом. Јако је битно да кад почну да се играју нпр. док деца још пузе, да се спусти на под на њихов ниво. Тако отац већ почиње да утиче на формирање њихове слике о себи као о равноправном бићу на овом свету. Уколико се очеви не сналазе најбоље са малим бебама, неопходно је да мајке подстичу тај однос на благ и подржавајући начин. Жене су биолошки детерминисане да добро брину о деци, а мушкарцима се чини да ће их поломити, повредити и сл. Зато се често повлаче, а младе мајке немају снагу и стрпљење да се боре с њиховим страховима, па им је лакше да све преузму на себе. На тај начин очеви губе значај у одрастању своје деце, касније теже остварују однос поверења и блискости са њима.Зато је битно да мајке утичу на очеве на формирање тог односа јер је деци потребан и отац.

Улога оца у животу ћерке

Од најранијег узраста па све до тинејџерских дана, утицај оца на девојчице се највише огледа у формирању њеног модела партнера. Битно је да касније, кад она постане тинејџер, отац своју улогу не запостави, повлачећи се пред неким женским питањима на које не зна одговоре или изигравајући неког строгог, захтевног и контролишућег оца. Њој су неопходни његова подршка, разумевање и поверење. Све то се највише огледа у формирању њеног самопоштовања и самопоуздања. Његов здрав разум, похвале и вербална подршка значајно утичу на формирање ћеркине слике о себи. Са каквим оцем одраста, таквим ће се људима и окружити у животу.

Пронаћи ће партнера који је воли и поштује, баш као што је то радио њен отац волећи и поштујући њену мајку. Оствариће добре пријатељске односе у приватном и професионалном животу. Пре свега, неће имати проблем да оствари однос поверења ни са ким. Кад однос оца и ћерке није добар, односно кад није развијена блискост међу њима, баш као и љубав и поверење, ћерке имају проблем да добар однос остваре и са другим мушкарцима. Уколико је отац неспособан да покаже емоције, девојчице одрастају у уверењу да су сви мушкарци такви и имају мала очекивања од партнера. Зато целог живота остану ускраћене за квалитетан однос на релацији мушкарац–жена. Ако је отац строг, готово увек проналазе и таквог мужа. Захтевног, који поставља границе и контролишућег. Чест је случај да ћерке алкохоличара пронађу мужеве алкохоличаре. Неке побегну, а неке цео живот проведу покушавајући да их промене, да им помогну, а у ствари помажу очевима.

Утицај оца на живот синова

Угледајући се на оца, син се учи својој мужевности. Иако тога нису свесни ни син а ни отац, дечак кроз тај однос учи какав мушкарац треба да буде, а какав не. Често чујемо од одраслих мушкараца „увек сам желео да будем баш као мој тата“. Дечаци који одрастају уз оца који не штеди на показивању љубави и поштовања према синовљевим потребама, одрастају у самосвесне мушкарце који остварују одличне односе са партнеркама, пријатељима и колегама. Кад синови одрастају уз оца са којим не остварују добар однос, постају несигурне, неиспуњене особе без самопоштовања. Не остварују добре односе ни са друговима, касније колегама, а ни са супругама. Чест је случај да се очеви такмиче са синовима, наравно понижавајући их. Синови постају такви очеви, а сличне обрасце понашања граде са свим другим мушкарцима. Уколико имате у свом окружењу мушкарца који је претерано амбициозан често и на штету својих колега знајте да је то понео из односа са оцем.

Универзална улога оца

Највећи и најбитнији утицај на своју децу, очеви остварују кроз модел који имају са мајком. Тај модел се преноси из примарне породице на формирање своје породице. ОДНОС КОЈИ ОТАЦ ИМА ПРЕМА МАЈЦИ је модел који се касније преноси и на породице њихове деце. Ћерке очекују од својих мужева да буду слични њиховим очевима, а синови очекују од жена да буду сличне њиховим мајкама, односно томе какви су родитељи били у њиховом односу супружника. Зато често кажем да их у сваком браку, макар на почетку има шесторо јер ту су како млади супружници, тако и њихови родитељи. Жене су биолошки детерминисане да добро брину о деци, а мушкарцима се чини да ће их повредити и сл. Зато се често повлаче, а младе мајке немају снаге и стрпљења да се боре са тим њиховим страховима, па им је лакше да све преузму на себе. На тај начин очеви губе значај у одрастану своје деце, касније теже остварују однос поверења и блискости са њима. Зато је битно да мајке утичу на очеве и на формирање тог односа јер је деци потребан отац.

Радећи са људима који поправљају своје брачне односе, често их подсетим на то коју улогу имају у животу деце. Кад то освесте, лакше доносе одлуке у вези са партнером, разводом… Није увек неопходно да остану у браку. Битно је да се у том разлазу једно према другом односе с љубављу и поштовањем. Можда престају да буду партнери, али родитељске улоге трају заувек.

Извор: Љиљана Јагодић