Успех на крају школске године не награђујте, него славите

12 јуна, 2018

Приближава се крај школске године, исправљају се оцене, деца су под притиском, а с њима и многи родитељи.

Не би ли своју децу додатно мотивисали, родитељи неретко обећавају (озбиљне) награде уколико дете оствари одређени резултат. Исто раде и родитељи одликаша који дете желе да награде за труд током целе године и сматрају да је то исправно. Дарови су разни: од нових телефона, бицикала, таблета, путовања и сл.

Ипак, неколико истраживања показало је да награде за оцене нису добра идеја. Психолог Ричард Рyан са Универзитета Рочестер у Њујорку сматра да су деци тако мотивација за учење поклони, а не знање.

“Сада је родитељ тај који мора да надзире и подстиче дете, уместо да дете само схвати вредност учења и упорности. Било би боље да родитељ на други начин похвали дете – рецимо, да му предложи да заједно прославе успех, оду на излет, вечеру и сл. Награђивање и прослава неког успеха две су различите ствари“, сматра проф. Рyан.

На тај начин размишља и мама блогерка, Кристина Орган.
“Ја верујем у награђивање труда, а не резултата. Једно дете може пролазити кроз све разреде с чистом петицом без много муке, док друго дете мора више да се потруди и учи за четворку. Шта поручујемо ако наградимо само ученика који је прошао с петицом? Да труд оног другог није вредан? Лично, успех деце радије славим него да га награђујем, а највише разлога за славље имам кад видим да су моја деца лепо васпитана и помажу другима. Уосталом, то је оно што је важно, а не оцене у дневнику”, каже мама Кристина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Успех на крају школске године не награђујте, него славите

 1. Jale каже:

  Ja licno, imam osecaj nelagodnosti kad vidim svo to razmetanje. U civilizovanom svetu niko se ne razmece ni bogatstvom a ni uspehom. Smatra se nepristojnim.
  Inace, majka sam i imam razloga da budem ponosna i to je sasvim dovoljno… bez da svi drugi znaju.

 2. Marija каже:

  Ja imam dvoje dece dok su bili manji izbacivala sam svedocanstva,ili knjizice ne bitno jedno dete je vukovac a jedno malo slabije uci ali je odlicno.Prvo ja sam podjednako ponosna na oba svoja deteta,e sad ne osudjujem druge koji su protiv postavljanja.Svako ima nesto svoje ,ali me nervira osuda tih koji ne vole nemorate bre niko vas ne tera,ja ne smatram razmetanjem a nije tacno da roditelji lece frustracije na taj nacin,ja se sa svojom decom dogovorim pre nego izbacim jer to je njihov uspeh a ne moj.

 3. Max каже:

  Aeksandra je izuzetan stručnjak i čovek tako da negativni komentari o njoj jednostavno ne stoje. S druge strane, lepo je preporučila roditeljima da na fb “okače” svoje uspehe a ne tudje…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама