Успони и падови у односима после рођења детета

Рођење детета је праћено причама о радости, испуњењу, блискости између родитеља, али стварност за многе садржи елементе који се у ову причу не уклапају – умор, раздражљивост, сумњу у себе и удаљеност између родитеља.


Ова идеална верзија се некада прихвата као „истина“ о томе како би нормално ствари требале да изгледају. Људи почну да осећају кривицу и узнемиреност јер се не укалапају. Такав јаз између друштвено прихваћених идеала и онога што људи заправо доживљавају може да покрене идеју да је нови родитељ некомпетентан или девијантан, што наравно није тачно.

Најважнији фактори који доводе до напетости и проблема у везама након рођења детета су умор и недостатак сна.

Такође новим родитељима често недостаје времена. Време које су раније користили за дружење и опуштање сада се нагло смањује, а то мења динамику односа.

Новац или недостатак новца такође може бити извор стреса. Иза питања новца често се крију емоционални проблеми као што је губитак финансијске независности или осећај одговорности да се породица обезбеди.

Долазак детета значи да двоје људи, који су некада били најважнији једно другоме, сада има трећу важну особу о којој треба размишљати. Неким родитељима је тешко да се изборе са чињеницом да више нису на првом месту код свог партнера.

Често се отац осећа по страни док се мама концентрише на бебу. И неке жене се могу осећати као да су невидљиве, јер се сви фокусирају на новорођено дете. Мајка може осећати да је сада њена једина улога да се брине о беби, а не и да буде партнер.

Важно је признати да се улоге мењају и да то осећају оба партнера. Зато је корисно да одвојите време за заједнички разговор у току дана, како бисте могли да се чујете и боље разумете једно друго.

Неки родитељи увиде да имају различите погледе на родитељство, што такође може изазвати сукоб. Један родитељ који себе доживљава као “стручњака” подриваће самопоуздање оног другог. Корисно је разговарати о родитељству и развити заједнички приступ. У погледу неге бебе прихватите да није само један начин исправан. Родитељи ствари могу да раде другачије, а да ипак буде успешно.

Сексуална веза се може драматично променити, услед исцрпљености, емоционалне преоптерећености и нових захтева живота са новорођенчетом. Сигурно да ће требати неко време да се након порођаја поврати сексуална привлачност. Позитиван приступ је стрпљење, смисао за хумор, разумевање и спремност да пронађете нове начине за испољавање физичке наклоности, до поновне спремности за сексуалне односе.

Отворена и искрена комуникација је од суштнског значаја у било којој вези, а посебно за нове родитеље. Зато нађите времена за разговор, слушајте и покушајте да разумете перспективу свог партнера, избегавајте критику.

Рођење бебе утиче да неке везе са пријатељима и породицом постану ближе него пре, док неки односи могу постати удаљенији. Многи у породици ће вам нудити своје савете и мишљења, понекад и у сукобу са вашим виђењем ствари. Ако се не слажете са саветима, имајте у виду да их дају добронамерно, а да је на вама да одлучите да ли ћете савет прихватити или не.

За многе родитеље подршка коју могу пружити бака и деда, рођаци, па и комшије, може бити непроцењива. Социјална подршка је од великог значаја за емоционално благостање родитеља у овом периоду, тако да се не устручавајте да затражите и прихватите помоћ.

Извор: Porodično i psihološko savetovalište