Vakcinacija – da, ali bezbedna vakcinacija!

8 novembra, 2017

 
I opet ista tema – vakcinacija!
Danas sam ostala u šoku kada sam čula da je pedijatar dozvolio bebi koja povraća da primi MMR vakcinu. Reč je o Kruševcu, a sigurna sam da u svim gradovima ima još ovako “savesnih” lekara. Ja prosto nemam reči za ovakav postupak…

 
Bez uvrede, ali Ivo Andrić je rekao:
“Nije najveća budala onaj koji ne zna da čita, već onaj koji misli da je sve što pročita istina”.
I, zaista je tako. Jako je puno informacija i dezinformacija na ovu temu. I, ono najtužnije je što pored toliko informacija roditelji ipak ostaju nedovoljno informisani. Pa tako imamo dve, da kažem struje – prva ide i govori: ” Ne bih ni kućnog ljubimca vakcinisala”, dok druga ne propušta priliku da ” pohvali” i prezentuje vakcinaciju u najboljem svetlu. A, znate li šta je najtužnije? I jedne i druge da pitate zašto to govore, žašto se zalažu za tu ideju neće vam dati zadovoljavajući odgovor, neće vam dati potpun odgovor. A, ono još tužnije je što je sve više zbunjenih roditelja koji prosto ne znaju kome da veruju. Lekarima? Da, treba verovati lekarima. Ali, da li treba verovati lekarima u Srbiji?
Oni koji su “za” će vam reći zato jer je vakcinacija zakonom obavezna, zato jer našu decu štiti od bolesti i slično. I, da – potpuno ispravan odogovor. Isparavan, ali u zemlji Srbiji, nažalost postoji i to “ali”. To “ali” se dogodilo i danas! Pedijatar u Kruševcu je bebi koja povraća dozvolio, tj. ispravnije je reći naložio da primi MMR vakcinu jer kasni sa istom.
Oni koji su “protiv” će se vam reći zato jer se nečije ili njihovo dete razbolelo nakon primanja vakcine. Naravno, možemo reći nije kriva vakcina, i produžiti dalje. Možemo, jer nije u pitanju naše dete. Naše dete je dobro, podnelo je vakcinu bez reakcije i problema nema. Da li je tako?
Da li će neko postaviti pitanje: ” Da li je moglo da se spreči? Da li je neželjena reakcija koja je ostavila fatalne posledice mogla da se spreči?”
Vakcina je naš najbolji prijatelj, ali samo ako igramo po njenim pravilima. A, koliko lekara u Srbiji detaljno pregleda bebu / dete pre davanja iste. Ceo pregled se svodi na par minuta gledanja u bebu i razgovora sa roditeljem. Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dete, ali koliko je stručan da daje odgovore na neka tako važna pitanja, a da mu se pre toga ne predoči važnost istih, zaista ne bih znala reći. Ali, svidelo se to nama ili ne, tako izgleda pregled pred vakcinaciju dece u Srbiji. I posle kada dete dobije burnu ili fatalnu reakciju – kriva je vakcina!
Da li je?
I šta dalje, šta kada dođe trajnih problema. Naravno, niko nije kriv. Država pere ruke, a takođe nema ni ustanove, ni sredstva da se deci sa sada već posebnim potrebama pruži adekvatna pomoć. I šta dalje? Imamo ogorčene roditelje koji su, iz svog ugla, sa pravom protiv vakcina! A, da zaboravila sam da država ipak brine o bolesnoj deci. Pa, građani imaju izbor da li poruku poslati da pobedi Stanija ( Maca Diskrecija i neko sličan ) ili da će porukom poslati malu pomoć nekom bolesnom detetu.
Pa tako, u zemlji Srbiji, pre nego što vakcinišes dete prvo se pomoliš Bogu da dobije ispravnu vakcinu, da pedijatar detaljno pregleda dete, sam privatno vadiš krvnu sliku i odes sav preplašen kao da ideš streljanje. Potom mesec dana nakon vakcine se opet moliš Bogu, proveravaš svaki dan svoje dete, i tako prođe nekako i vakcina.
Da rezimiramo, ja sam apsolutno za bezbednu imunizaciju svih građana, svoje dete sam vakcinisala po kartonu vakcinacije, ja sam kao mala takođe tako vakcinisana tako. Ali, naglasila bih ovo bezbednu! Što podrazumeva da konačno lekari počnu da rade posao za koji su plaćeni savesno i odgovorno, da država umesto širenja panike kada nam se približi opasnost izađe javno sa osnovnim informacijama o vakcinama – najpre odakle su uvezene, koju kontrolu kvaliteta su prošle. Takođe, uvid u rok trajanja pre dobijanja vakcine ? Pored informacija, država Srbija je dužna da garantuje za kvalitet vakcina, kao i da preuzme odgovornost za eventualne posledice – za sada ( do sada ) nam nije nije omogućna ni jedna od navedenih stavki.
Pružite građanima potrebne informacije, ponašajte se po prvi put odgovorno i profesionalno pa možda i stopa vakcinisane dece se poveća.
Stanovnici Srbije zaslužuju bezbednu vakcinaciju!!!
IZVOR: zdravoodrastanje.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Vakcinacija – da, ali bezbedna vakcinacija!"

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama