Вакцинација – да, али безбедна вакцинација!

 
И опет иста тема – вакцинација!
Данас сам остала у шоку када сам чула да је педијатар дозволио беби која повраћа да прими ММР вакцину. Реч је о Kрушевцу, а сигурна сам да у свим градовима има још овако “савесних” лекара. Ја просто немам речи за овакав поступак…

 
Без увреде, али Иво Андрић је рекао:
“Није највећа будала онај који не зна да чита, већ онај који мисли да је све што прочита истина”.
И, заиста је тако. Јако је пуно информација и дезинформација на ову тему. И, оно најтужније је што поред толико информација родитељи ипак остају недовољно информисани. Па тако имамо две, да кажем струје – прва иде и говори: ” Не бих ни кућног љубимца вакцинисала”, док друга не пропушта прилику да ” похвали” и презентује вакцинацију у најбољем светлу. А, знате ли шта је најтужније? И једне и друге да питате зашто то говоре, жашто се залажу за ту идеју неће вам дати задовољавајући одговор, неће вам дати потпун одговор. А, оно још тужније је што је све више збуњених родитеља који просто не знају коме да верују. Лекарима? Да, треба веровати лекарима. Али, да ли треба веровати лекарима у Србији?
Они који су “за” ће вам рећи зато јер је вакцинација законом обавезна, зато јер нашу децу штити од болести и слично. И, да – потпуно исправан одоговор. Испараван, али у земљи Србији, нажалост постоји и то “али”. То “али” се догодило и данас! Педијатар у Kрушевцу је беби која повраћа дозволио, тј. исправније је рећи наложио да прими ММР вакцину јер касни са истом.
Они који су “против” ће се вам рећи зато јер се нечије или њихово дете разболело након примања вакцине. Наравно, можемо рећи није крива вакцина, и продужити даље. Можемо, јер није у питању наше дете. Наше дете је добро, поднело је вакцину без реакције и проблема нема. Да ли је тако?
Да ли ће неко поставити питање: ” Да ли је могло да се спречи? Да ли је нежељена реакција која је оставила фаталне последице могла да се спречи?”
Вакцина је наш најбољи пријатељ, али само ако играмо по њеним правилима. А, колико лекара у Србији детаљно прегледа бебу / дете пре давања исте. Цео преглед се своди на пар минута гледања у бебу и разговора са родитељем. Сваки родитељ најбоље познаје своје дете, али колико је стручан да даје одговоре на нека тако важна питања, а да му се пре тога не предочи важност истих, заиста не бих знала рећи. Али, свидело се то нама или не, тако изгледа преглед пред вакцинацију деце у Србији. И после када дете добије бурну или фаталну реакцију – крива је вакцина!
Да ли је?
И шта даље, шта када дође трајних проблема. Наравно, нико није крив. Држава пере руке, а такође нема ни установе, ни средства да се деци са сада већ посебним потребама пружи адекватна помоћ. И шта даље? Имамо огорчене родитеље који су, из свог угла, са правом против вакцина! А, да заборавила сам да држава ипак брине о болесној деци. Па, грађани имају избор да ли поруку послати да победи Станија ( Маца Дискреција и неко сличан ) или да ће поруком послати малу помоћ неком болесном детету.
Па тако, у земљи Србији, пре него што вакцинишес дете прво се помолиш Богу да добије исправну вакцину, да педијатар детаљно прегледа дете, сам приватно вадиш крвну слику и одес сав преплашен као да идеш стрељање. Потом месец дана након вакцине се опет молиш Богу, провераваш сваки дан своје дете, и тако прође некако и вакцина.
Да резимирамо, ја сам апсолутно за безбедну имунизацију свих грађана, своје дете сам вакцинисала по картону вакцинације, ја сам као мала такође тако вакцинисана тако. Али, нагласила бих ово безбедну! Што подразумева да коначно лекари почну да раде посао за који су плаћени савесно и одговорно, да држава уместо ширења панике када нам се приближи опасност изађе јавно са основним информацијама о вакцинама – најпре одакле су увезене, коју контролу квалитета су прошле. Такође, увид у рок трајања пре добијања вакцине ? Поред информација, држава Србија је дужна да гарантује за квалитет вакцина, као и да преузме одговорност за евентуалне последице – за сада ( до сада ) нам није није омогућна ни једна од наведених ставки.
Пружите грађанима потребне информације, понашајте се по први пут одговорно и професионално па можда и стопа вакцинисане деце се повећа.
Становници Србије заслужују безбедну вакцинацију!!!
ИЗВОР: zdravoodrastanje.com