Vaše dete izbegavaju? Evo kako da mu pomognete

26 februara, 2018

Pravi prijatelji su poput zvezda – ne vidite ih uvek, ali znate da su tu. Imaju važnu ulogu u našem životu i zato je važno da decu od malih nogu učite socijalizaciji. Ipak, kao što ni svi odrasli nisu podjednako druželjubivi, postoje i deca koja se teže uklapaju u društvo. Ona najčešće pate u sebi zbog toga što ih društvo odbacuje u školi, pa je na roditeljima da im pomognu.

– Svet je ponekad nepravedno i teško mesto za decu, a roditelji, ma koliko to želeli, često ne mogu da uklone sve prepreke. Zapravo, ne bi ni trebalo, pošto upravo kroz razrešavanje problema s ljudima i događajima deca postaju zrele i nezavisne osobe – objašnjava Dragana Stanković, školski psiholog i urednica portala “.

Ako ste od drugih, a ne od deteta lično čuli da ga drugari ismevaju u školi, nemojte odmah ići kod razrednog starešine ili kod roditelja te dece jer mu tako nećete pomoći. Ali ako ga već neko vreme zadirkuje određena grupa vršnjaka, tražite od škole da preduzme nešto u vezi s tim.

– Ukoliko je vaš naslednik konstantno izložen omalovažavanju u školi, a pritom je povučen i nedruštven, trebalo bi da porazgovarate sa njegovim nastavnicima. Detetovo samopouzdanje može se ojačati na više načina, a u tome veliku ulogu imaju roditelji i njemu sve važne osobe, kaže Stankovićeva.

Dete možete uključiti u aktivnost za koju ima dara, a ohrabrite ga da učestvuje i u školskim takmičenjima. To je idealna prilika da drugarima skrene pažnju na sebe. Čak i kad vaš mališan ne uspe nešto dobro da uradi do kraja, podržite ga. Svako dete je vredno i jedinstveno i ima svoje potencijale, koje će razviti samo ako se oseća prihvaćeno i voljeno takvo kakvo jeste.

– Deca ponekad ismevaju da bi skrenula pažnju sa svojih nedostataka i tako sprečavaju da baš oni postanu predmet ismevanja. Pričajte i o tome sa svojim mališanom, a svaki dan, osim pitanja o tome šta je bilo u školi, pitajte ga i šta je radio tokom odmora. Drug s kojim sedi u klupi takođe umnogome doprinosi tome kakvo će dete biti: pričljivo ili ne, nemirno ili ne.
Roditelji treba da budu upoznati sa celokupnom atmosferom u odeljenju svog deteta. Zato je saradnja roditelja sa školom neizostavna, a u izbor mališanovog društva mame i tate treba da se uključe samo ako vide da to društvo negativno utiče na njega.
Intervju voila: Biljana Stefanović

Izvor: Blic Žena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama