Васпитачица предлаже: 10 активности за децу и родитеље

Будимо искрени. Колико родитеља је зажалило што је ишло линијом мањег отпора и детету показало мобилни телефон? Гледање у мобилни телефон има веома озбиљне последице а предности код мале деце нема. Док не науче шта је мобилни телефон можемо пробати да исправимо грешку. Ове активности могу помоћи деци да откривају свет без употребе мобилних телефона. Најбољи је начин да активности уводимо постепено без забране и тако оставимо деци да одлуче шта је права игра. А верујте ми деца ће пре изабрати да раде нешто са особама које су њима центар света него са стварима.

Трла Баба Лан

Песмице: Нађите све песмице о куцама, мацама, лептирима, слову Р и другим словима;…, о лову, о деловима тела и играјте са својом децом чак и у најмлађем узрасту. Нека их деца не гледају, нека их само слушају и играју уз њих. Предлог: Пребаците песмице на флеш и пуштајте са телевизора. Можете их пуштати када устану, када су уморни, када су љути, срећни и када спавају. Нека то буде повремено или када они траже. Песмице су добра ствар јер опуштају и нас и децу. Певајући деца уче гласове, речи, нове речи, уче да се забаве и опуштају уз музику, уче о другим бићима и о свету.

Пластелин

Рецепт за домаћи пластелин: 2,5 шољице брашна, 2,5 шољице воде, 1,5 кашика уља, 1 лимунтус, пола шољице соли, боје за колаче. Помешајте прашкасте састојке. Водени састојци треба да се загреју до врења и помесају заједно са прашкастим. Поделите у лоптице и помешајте са бојама. Играње пластелином је такође погодно за млађи узраст. Уколико дете стави пластелин уста једном и после уз причу схвати да пластелин није за јело него за игру онда је спремно за играње са пластелином. Уколико не схвата одлозите игру за неколико недеља. Предлог: Почните са једноставним облицима правите лоптице и глисте. Измислите приче и повезујте са оним што је најближе вашем детету (аутићи, диносауруси, багери, њиве…) Можете употребити цевчице, дугмиће, камење… Можете сакривати предмете у пластелин а тражити од детета да их нађе (поклони од Деда Мраза). Прављење колача и украшавање торте је игра која је подједнако занимљива и дечацима и девојчицама. Играјте се пластелином повремено или када деца траже. Старија деца ће сама измишљати облике и приче. Пластелин је добар за опуштање и маштање.

Пресипање из шупљег у празно

Дајте деци чинију са неким природним материјалом (кестен, камен, пасуљ, кукуруз…) и кашику којом може да преноси до друге чиније. У зависности од материјала можете давати различите кашике, хватаљке и шоље с којима ће преносити материјал. Игра је погодна за млађи узраст. У почетку ћете бити поред детета како би пратили његово понашање. Игру показује прво одрасли, преносећи предмет један по један. Број материјала не треба да буде велики, али уколико приметите да би дете могло да манипулише са више предмета слободно убаците још. Нека у почетку буде само једна врста материјала а касније можете пробати са више који треба да се раздвоје у посебне чиније. Деца старијег узраста могу да вам помажу у кухињи и на тај начин уче да сарађују. Млађој деци ће се свидети ова игра јер они не раде неки „посао“ ради неког смисла већ задовољавају своје потребе између осталих потребу за игром.

Обој ми свет

Бојица и бели папир. За млађи узраст потребно је купити дебље дрвене бојице, фломастере и воштане боје. Дозволити детету да самостално и уз нашу помоћ вуче линије по папиру. Нека облици буду једноставни, круг, ауто, дрво,кућа, сунце, медвед… Нека шарају по папиру. Игра је погодна за млађи и старији узраст. Уколико дете шара ван папира скренути му пажњу да цртамо само по папиру. Ако није спремно да разуме склонити му бојице на неколико недеља. Касније му можете опет понудити или му дати када само тражи. Цртање развија креативност и машту.

У неким продавницама имате боје у великим тубама. Служе за цртање и нису токсичне. Можете их понудити деци да испробају и ову технику. Могу бојити разне предмете попут љуске ораха, шишарке, каменчића. Могу такође тапкати прстима,шакама и стопалима и правити цртеже по својој машти. Четкица може да оставља траг и по изгужваном папиру и тако правити нове цртеже. (кора од дрвета, или цртање било које дечје идеје).

Окрени ми свет

Лопте, лоптице свих величина и свих боја. Понудите детету лопте. Лоптама се можете добацивати и котрљати их по поду. Направите тобоган за лопте и котрљајте их заједно. Узмите кутију и направите кош. За мале лоптице можете изрезати облике и убацивати их ручно или уз помоћ чекића. Лоптице можете додавати, бацати и сакривати, такође их можете упоређивати по величини. Старија деца могу да жонглирају са малим лоптама, у почетку могу да пребацују само једну лопту из руке у руку.

Пусти бригу узми књигу

Нађите књиге о животињама или према интересовању детета. Активност је погодна за најмлађи узраст. Листајте заједно са дететом. Показујте му слике и измислите причу. Књиге за млађи узраст нека буду тврђе. Дозволите детету да листа самостално. Нека књига буде детету на дохват руке. За старију и млађу децу постоје радни листови са задацима распоређени по узрасту. Измишљајте приче сами и заједно са дететом. Покушајте да глумите бајке и нацртајте догађаје из прича. Идите до књижаре, заједно истражите чудесну земљу књига.

Шљап, шљап

Вода. Дозволите детету да „купа“ ауто или лутку. Ставите им у чинију воду, а чинију ставите у судоперу. Играчка треба да се окупа и обрише. За мало старију децу можете ставити чинију на тацну а у чинију убаците шарене чепове. Хватајте чепове кашиком, хватаљком, цедиљком или неким другим кухињским алатом. Можете играти игру пецања рибица. Такође можете распоређивати чепове по боји и величини.

Шетња

Поведите дете у оближњи парк. Пустите га да само примети промене у природи. (лист који пада, ветар који дува…) Када дете примети те промене причајте му о томе. Упоређујте по величини дрвеће, птице, децу… Скупљајте све природне материјале које желите и можете да искористите за игру. Распоредите их и пребројте. Организујте неку игру у парку. Можете само трчати по парку и тако их пустити да се сналазе са препрекама. Такодје се можете сакривати иза стабала.

Полигон у кући

Направите им препреке у дому. Нека препреке садрже провлачење, прескакање, скакање са ноге на ногу, скакање само на једну ногу, ходање по канапу, котрљање, пузање, ходање унатрашке… Од реквизита можете искористити обручеве, чуњеве, душеке, кревете, столице, вијаче… Нека препреке имају неки циљ посебно за младји узраст. (идемо на пусто острво, безимо од ајкуле)

Слободна игра

Најбоља могућа игра је слободна игра. Када видите да се дете само заиграло оставите га. Нека мешање одраслог буде сведено на минимум. Када видите да се дете непримерено понаша одлучите да ли можете да сачекате да заврши игру или ћете му скренути пажњу. Слободна игра је путовање у дететов свет, нема места за одрасле.

Ово су предлози активности. Можда је најлакше поделити све на годишња доба, празнике и дешавања унутар породице. Пример: Када је Нова Година певајте песмице о Деда Мразу, јелки, поклонима… Када је јесен скупљајте шишарке, кестење, жиреве… Скачите у барице. Правите глисте од пластелина по кишном дану. Пресипајте пиринач када спремате пиринач за ручак. Шетајте по свим годишњим добима у парку. Скупљајте снег и схватите да је то бесмислено. Читајте и решавајте књиге о радовима на њиви. Цртајте бату или секу који треба да стигну. Окупајте лутку када дете одбија да се купа јер му је упала пена у очи. Објасните лутки како да нагне главу да јој се то опет не би десило. Спашавајте се од медведа, помозите Деда Мразу да подели поклоне. Бонус: Гледајте кроз прозор у свим годишњим добима: када пада киша, дува ветар, пада снег и сија сунце. Отворите прозор и пробудите осећаје у деци.

Аутор: Милица Милићевић, васпитач